REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ιράν: Απέκτησε τεχνογνωσία κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων

Ιράν: Απέκτησε τεχνογνωσία κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων

Το πρόγραμμα υπερηχητικών πυραύλων κρουζ του Ιράν

Του Fabian Hinz

Στις 9 Αυγούστου 2023, το Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim, το οποίο συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε επιτύχει ένα σημαντικό ορόσημο αποκτώντας τεχνολογία υπερηχητικών πυραύλων κρουζ και ότι δοκιμάζει ένα αντίστοιχο σύστημα. Το ενδιαφέρον του Ιράν για την απόκτηση αυτής της τεχνολογίας είναι μακροχρόνιο. Τον Αύγουστο του 2016, ο τότε υπουργός Άμυνας Hossein Dehghan ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα αρχίσει σύντομα να κατασκευάζει υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2018, δύο Ιρανοί διπλωμάτες συνελήφθησαν στην Ουκρανία επειδή προσπάθησαν να αποκτήσουν εξαρτήματα και έγγραφα σχετικά με έναν τέτοιο πύραυλο, τον σοβιετικού σχεδιασμού Zvezda-Strela Kh-31A (RS-AS-17B Krypton). Το Ιράν είχε με παρόμοιο τρόπο αποκτήσει υποηχητική τεχνολογία πυραύλων κρουζ – επιθέσεων ξηράς από την Ουκρανία το 2001 κατά παράβαση της ουκρανικής νομοθεσίας· απέκτησε έξι στρατηγικούς πυραύλους κρουζ Kh-55 (RS-AS-15A Kent) σοβιετικής εποχής, μείον τις πυρηνικές κεφαλές, από πηγές στη μαύρη αγορά.

Τον Οκτώβριο του 2019, μια εταιρεία που σχετίζεται με την αμυντική βιομηχανία του Ιράν παρουσίασε στον Ανώτατο Ηγέτη Sayyid Ali Khamenei έναν κινητήρα ramjet γνωστό ως RJ-HP1, ο οποίος θα μπορούσε να είναι κατάλληλος για εφαρμογές υπερηχητικών πυραύλων κρουζ. Ο τότε διοικητής του ιρανικού ναυτικού, Hossein Khanzadi, επιβεβαίωσε το επόμενο έτος ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν έδιναν προτεραιότητα στην απόκτηση ικανότητας υπερηχητικών πυραύλων κρουζ.

Οφέλη ταχύτητας

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ είναι χρήσιμοι για την ασύμμετρη στρατηγική αποτροπής του Ιράν, επειδή η ταχύτητά τους και η ικανότητα να πετούν σε χαμηλό επίπεδο καθιστούν δύσκολο για τους αμυνόμενους να εντοπίσουν και να πλήξουν τα εν λόγω όπλα. Όπως έδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ακόμη και τα παλιά υπερηχητικά σχέδια μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για τις σύγχρονες αεροπορικές άμυνες.

Τα οφέλη για την Τεχεράνη από την απόκτηση ενός υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου κρουζ είναι περαιτέρω εμφανή, αν ληφθεί υπόψη ότι οι περιφερειακοί αντίπαλοι του Ιράν, καθώς και οι ΗΠΑ, έχουν αναπτύξει προηγμένα συστήματα αέρος και πυραυλικής άμυνας σε ξηρά και θάλασσα. Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου συμμετέχουν επίσης σε μια σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και επέκτασης των αμυντικών και πυραυλικών δυνατοτήτων τους για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών πυραυλικών απειλών.

Άγνωστη προέλευση

Ενώ το ενδιαφέρον του Ιράν να αποκτήσει έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ κατά πλοίων και το στρατηγικό σκεπτικό για κάτι τέτοιο είναι σαφές, άλλες πτυχές του προγράμματος της Τεχεράνης παραμένουν άγνωστες. Είναι αβέβαιο το εάν το πρόγραμμα θα παραμείνει αποκλειστικά επικεντρωμένο στην ανάπτυξη ενός αποκλειστικού αντιπλοϊκού συστήματος ή αν το Ιράν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει έναν πύραυλο με δευτερεύουσα λειτουργία χερσαίας επίθεσης. Το Ιράν μπορεί επίσης να επιχειρήσει να αναπτύξει έναν αποκλειστικό υπερηχητικό πύραυλο κρουζ επίθεσης ξηράς.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν το πρόγραμμα του Ιράν βασίζεται σε εγχώριο σχέδιο ή προέρχεται από σύστημα που αποκτήθηκε από το εξωτερικό. Η τελευταία προσέγγιση θα αντικατοπτρίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης υποηχητικών αντιπλοίων πυραύλων του Ιράν, το οποίο ξεκίνησε με την απόκτηση και στη συνέχεια την τοπική παραγωγή κινεζικών σχεδίων, προτού να προχωρήσουν σταδιακά προς την προσαρμογή τους στις εγχώριες απαιτήσεις επεκτείνοντας τις δυνατότητές τους. Εάν το Ιράν επιχειρεί να αναστρέψει μια ξένη σχεδίαση, στους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται τρία συστήματα από τη Ρωσία: το Kh-31A, το οποίο επιδίωξε να αποκτήσει το Ιράν το 2018 στην Ουκρανία· το Raduga 3M80 Moskit (RS-SS-N-22 Sunburn), του οποίου το Ιράν φέρεται να απέκτησε δείγματα τη δεκαετία του 1990· και το NPO Mashinostroyenia 3M55 Oniks (RS-SS-N-26 Strobile), έναν πύραυλο με κινητήρα ramjet που φέρεται να κατείχε η Χεζμπολάχ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δεν ανέφερε εάν το πρότζεκτ υπερηχητικών πυραύλων κρουζ διευθύνεται από το υπουργείο Άμυνας του Ιράν ή το IRGC. Δεδομένου ότι το Ιράν έχει ακολουθήσει ξεχωριστές διαδρομές ανάπτυξης σε κάθε οργανισμό για συστήματα τόσο διαφορετικά, όπως πυρομαχικά, βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς και οχήματα εκτόξευσης στο διάστημα, είναι πιθανό περισσότερα από ένα προγράμματα υπερηχητικών πυραύλων κρουζ να εκτελούνται ταυτόχρονα.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube