Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ίλον Μασκ: Πώς απέτρεψε ένα ρωσικό «Pearl Harbor» στην Κριμαία

Ίλον Μασκ: Πώς απέτρεψε ένα ρωσικό «Pearl Harbor» στην Κριμαία

Έκοψε πέρυσι το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink κοντά στις ακτές της Κριμαίας

Ο Ίλον Μασκ φοβούμενος ένα «ρωσικό Pearl Harbor» διέταξε τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink της εταιρείας του κοντά στις ακτές της Κριμαίας πέρυσι, για να διακόψουν μια ουκρανική αιφνιδιαστική επίθεση στον ρωσικό πολεμικό στόλο, σύμφωνα με ένα απόσπασμα προσαρμοσμένο από τη νέα βιογραφία του Walter Isaacson για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο. 

Καθώς ουκρανικά μη επανδρωμένα υποβρύχια με εκρηκτικά πλησίαζαν τον ρωσικό στόλο, «έχασαν τη συνδεσιμότητα και ξεβράστηκαν στην ακτή χωρίς να αποτελούν πια κίνδυνο», γράφει ο Isaacson.

Η απόφαση του Μασκ, η οποία είχε ως συνέπεια οι Ουκρανοί αξιωματούχοι να τον ικετεύουν να ενεργοποιήσει ξανά τους δορυφόρους, καθοδηγήθηκε από τον έντονο φόβο ότι η Ρωσία θα απαντούσε σε μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία με πυρηνικά όπλα, ένας φόβος που ενισχύθηκε από τις συνομιλίες του Μασκ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Isaacson, του οποίου το νέο βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster στις 12 Σεπτεμβρίου.

Αφού η Ρωσία διέκοψε τα συστήματα επικοινωνιών της Ουκρανίας λίγο πριν από την εισβολή της σε πλήρη κλίμακα τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μασκ συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία δορυφορικούς τερματικούς σταθμούς Starlink αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάστηκαν από τη SpaceX, οι οποίοι κατέστησαν ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Ακόμη και όταν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου είχαν καταστραφεί, τα τερματικά Starlink επέτρεψαν στην Ουκρανία να πολεμήσει και να παραμείνει συνδεδεμένη.

Αλλά μόλις η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί το Starlink για επιθετικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ο Μάσκ άρχισε να αναθεωρεί αυτή την απόφαση.

«Πώς συμμετέχω σε αυτόν τον πόλεμο;» ρωτά ο Μασκ τον συγγραφέα. «Το Starlink δεν προοριζόταν να εμπλακεί σε πολέμους. Ήταν για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν Netflix και να χαλαρώνουν και να μπαίνουν στο διαδίκτυο για το σχολείο και να κάνουν καλά ειρηνικά πράγματα, όχι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Ο Μασκ μετά από αυτήν την απόφαση του δέχθηκε ορυμαγδό τηλεφωνημάτων. Μεταξύ άλλων  τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, τον αμερικανό στρατηγό Μάρκ Μίλεϊ, και τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες από την Ουάσινγκτον μέχρι τη Μόσχα, γράφει ο Isaacson.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube