ΗΠΑ , Κορέα – Βόρειος Κορέα 7 Σεπτεμβρίου 2023

Η Βόρεια Κορέα παίζει ένα παιχνίδι μίμησης με νέα UAV

Η Βόρεια Κορέα παίζει ένα παιχνίδι μίμησης με νέα UAV

Κατασκευάζει απομιμήσεις των RQ-4 Global Hawk και MQ-9 Reaper.

Του Joseph Dempsey

Όταν η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε πρόσφατα δύο τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) που παραπέμπουν ξεκάθαρα στον σχεδιασμό συστημάτων από τις ΗΠΑ, αυτό σηματοδότησε τη φιλοδοξία της να ενισχύσει τον τομέα πληροφοριών και τον τομέα επιτήρησης και ικανότητας αναγνώρισης (ISR), ακόμη και αν, στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να παράγει εξίσου ικανά συστήματα.

Η Πιονγιάνγκ δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα παραγωγής ατράκτου αεροσκάφους, την τεχνολογία αισθητήρων ή τα συστήματα επικοινωνιών για να αρχίσει να αναπαράγει συστήματα μεσαίου και μεγάλου υψόμετρου που βρίσκονται στο πεδίο των ΗΠΑ.

Τα κρατικά μέσα ανέφεραν τα συστήματα ως Saetbyol-4 (Morning Star-4), αποκαλώντας το “ένα στρατηγικό αναγνωριστικό drone” και το Saetbyol-9 (Morning Star-9), με την ένδειξη “επιθετικό drone πολλαπλών χρήσεων”. Οι ονομασίες απηχούν τη σχεδιαστική τους έμπνευση. Το Saetbyol-4 μοιάζει με το αμερικανικό RQ-4 Global Hawk, ενώ το Saetbyol-9 φαίνεται να είναι αντίγραφο καρμπόν του MQ-9 Reaper.

Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε τα σχέδια σε φυλλάδια της Λαϊκής Δύναμης Αεροπορίας και Αεράμυνας της Κορέας (KPAF) κατά τη διάρκεια έκθεσης όπλων στις 26 Ιουλίου στην οποία συμμετείχαν ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο επισκέπτης υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Και τα δύο σχέδια εμφανίστηκαν ξανά την επόμενη μέρα σε μια στρατιωτική παρέλαση για την 70ή επέτειο της ανακωχής του Πολέμου της Κορέας. Πλάνα και των δύο τύπων αεροσκαφών να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα μεταδόθηκαν από τα κρατικά ΜΜΕ.

Τι αποκαλύπτει ένα όνομα;

Δεν είναι ασυνήθιστο για αεροσκάφη με ισοδύναμα προφίλ αποστολής να μοιάζουν κάπως – όπως το αμερικανικό F-22 Raptor και το ρωσικό Su-57 Felon – αλλά η Βόρεια Κορέα το έχει φτάσει σε άλλο άκρο με τα δύο νέα UAV. Το ξεχωριστό αεροδυναμικό κάλυμμα του Global Hawk στο επάνω μπροστινό μέρος του σκελετού του αεροσκάφους, το οποίο καλύπτει μια δορυφορική κεραία επικοινωνιών, εμφανίζεται επίσης στο Saetbyol-4 μεγάλου υψόμετρου της Βόρειας Κορέας, παρόλο που η χώρα δεν είναι γνωστό ότι έχει αντίστοιχη ικανότητα δορυφορικών επικοινωνιών και επομένως θα πρέπει να εξασφαλίσουν έναν εξωτερικό πάροχο υπηρεσιών για μελλοντική λειτουργική χρήση.

Ένας άλλος τομέας όπου η τεχνική ικανότητα της Βόρειας Κορέας μπορεί να μην ταιριάζει με τις φιλοδοξίες των σχεδίων UAV της είναι η τεχνολογία αισθητήρων. Οι αισθητήρες του Global Hawk έχουν σχεδιαστεί για λήψη ηλεκτρο-οπτικών, υπέρυθρων ή ραντάρ εικόνων από απόσταση άνω των 18 χλμ.. Η Βόρεια Κορέα είναι απίθανο να έχει τα σχέδια αισθητήρων που χρειάζεται μια τέτοια στρατηγική πλατφόρμα αναγνώρισης για τη διεξαγωγή διασυνοριακής επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας από τη σχετική ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Κορέας ή από διεθνή ύδατα.

Υπάρχουν περισσότερα βασικά κενά ικανότητας που υποδηλώνουν ότι το Saetbyol-4 είναι πιθανότατα κάτι πολύ λιγότερο από ό,τι υποτίθεται ότι είναι. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αποδείξει ότι έχει πρόσβαση σε κατάλληλα αποδοτικούς κινητήρες για την τροφοδοσία του αεροσκάφους, ούτε έχει δείξει την ικανότητα να χρησιμοποιεί τις ελαφριές μεθόδους κατασκευής από ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται στο αμερικανικό σύστημα.  

Ομοίως, το μεσαίου υψόμετρου Saetbyol-9, που μοιάζει με Reaper,  έχει πρόβλεψη για μια επίσης ανύπαρκτη ικανότητα δορυφορικών επικοινωνιών και έτσι περιορίζει αποτελεσματικά την εμβέλεια εντός των ραδιοεπικοινωνιών οπτικής επαφής, συνήθως περίπου 150 χλμ. από ένα επίγειο σταθμό έλεγχου ή αναμετάδοσης.

Η Πιονγιάνγκ είχε στο παρελθόν μια αμυντική – τεχνολογική σχέση με το Ιράν και δεν είναι αδιανόητο ότι αυτό της έδωσε πρόσβαση στην τεχνική τεχνογνωσία του Global Hawk. Η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό Global Hawk UAV το 2019 και τα συντρίμμια θα μπορούσαν να έχουν δώσει ενδείξεις για πτυχές του συστήματος.

Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι οι πλατφόρμες της Βόρειας Κορέας είναι πολύ απίθανο να προσφέρουν παρόμοια επίπεδα απόδοσης πτήσης στα συστήματα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντοχή.

Όρεξη εν αφθονία

Οι τρέχουσες δυνατότητες αναγνώρισης του KPAF πιστεύεται ότι είναι πολύ περιορισμένες. Μια χούφτα απαρχαιωμένα σοβιετικά βομβαρδιστικά Il-28 Beagle της δεκαετίας του 1950 είναι η μόνη γνωστή πλατφόρμα που διαμορφώθηκε για τον ρόλο, αν και είναι αβέβαιο εάν εξακολουθούν να λειτουργούν με αυτή την ικανότητα. Η Βόρεια Κορέα έχει τοποθετήσει μερικά μεσαία και ελαφριά UAV σε ρόλο ISR, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Military Balance+. Τα συστήματα πιστεύεται ότι είναι πολύ μικρότερα, πιο ακατέργαστα σχέδια τακτικής, με περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων και αντοχή και χωρίς δυνατότητα παροχής οποιασδήποτε επίμονης επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο. 

Η εμφάνιση των νέων σχεδίων υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει χάσει καθόλου την όρεξή της για UAV κάθε είδους μεγέθους και ικανότητας. Πέρυσι, βορειοκορεατικά UAV εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης πτήσεων γύρω από το νησί Γκάνγκουα, με ένα πέμπτο να εμφανίζεται πάνω από τη βόρεια Σεούλ. Ωστόσο, τα νέα UAV θα ήταν πιο ευάλωτα σε τέτοιες επιχειρήσεις, επειδή το μεγαλύτερο μέγεθος και το υψηλότερο υψόμετρο λειτουργίας τα καθιστά πιο πιθανό να εντοπιστούν από τις αεράμυνες της Νότιας Κορέας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τηλεγράφησε το ενδιαφέρον για την τεχνολογία τον Ιανουάριο του 2021 σε μια Έκθεση του Εργατικού Κόμματος της Κορέας στο Κογκρέσο. Από τότε υπήρξε σαφής πρόοδος. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δορυφορικές εικόνες του εργοστασίου αεροσκαφών Panghyon – μια τοποθεσία που ιστορικά σχετίζεται με τα προγράμματα UAV της χώρας – έδειξαν μια σειρά από προηγουμένως άγνωστα σχέδια UAV. Αυτά μπορεί να περιλάμβαναν το Saetbyol-9 με περίπου 20 μέτρα άνοιγμα φτερών, που πιθανότατα εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023 και το Saetbyol-4 με άνοιγμα φτερών περίπου 35 μέτρων, που παρατηρήθηκε επίσης τον Ιούνιο του 2023.

Με τι στόχο;

Η Βόρεια Κορέα έδειξε επίσης την όρεξή της για πλήρη συμπλήρωση δυνατοτήτων UAV όταν έδειξε το Saetbyol-9 με νέα όπλα. Οι εικόνες δείχνουν ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να φέρει τόσο βόμβες ολίσθησης όσο και πυραύλους αέρος-εδάφους (ASM). Η Βόρεια Κορέα παρουσίασε ένα νέο ASM σε μια έκθεση άμυνας του 2021 που έμοιαζε με το όπλο που εμφανίζεται τώρα στο Saetbyol-9. Εάν εφαρμοστεί, ο συνδυασμός Saetbyol-9 με το ASM θα μπορούσε ουσιαστικά να αντιπροσωπεύει το πρώτο “νέο” αεροσκάφος με ικανότητα μάχης για την KPAF εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Η Πιονγκγιάνγκ, φυσικά, δεν ποντάρει μόνο σε UAV για να βελτιώσει τις δυνατότητές της σε ISR. Η χώρα συνεχίζει να προσπαθεί να αναπτύξει συστήματα παρατήρησης που βασίζονται στο διάστημα, αν και αυτή η φιλοδοξία υπέστη οπισθοδρόμηση με την αποτυχία εκτόξευσης τον Μάιο του 2023.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube