Ο ΤΖΕΒΝΤΕΤ Γιλμάζ αναφέρθηκε και σε μεγάλο έργο, το οποίο συνδέεται με τον τουρκικό αιώνα. Συνδέεται πρωτίστως με τις μεθοδευμένες προσπάθειες πλήρους εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Μετά την μεταφορά νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Τουρκία στα κατεχόμενα, δρομολογείται και η ηλεκτρική διασύνδεση. Τουρκία και κατοχικό καθεστώς έχουν υπογράψει συμφωνία για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, με υψηλό κόστος. «Πρώτα θα γίνει η μελέτη βιωσιμότητας φυσικά. Θα γίνουν διάφορες τεχνικές εργασίες υποδομής. Ύστερα θα δούμε όλοι μαζί ότι περνάει στην φάση της ανέγερσης πρώτα ο Θεός…», ανέφερε.

ΤΟ έργο θα υλοποιηθεί, όχι για να εξυπηρετήσει τους Τουρκοκύπριους, αλλά τα στρατηγικά σχέδια της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό θα είναι το κριτήριο για να γίνει ή όχι η ηλεκτρική διασύνδεση με τα κατεχόμενα. Είναι προφανές πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα ως ορμητήριο για να προωθήσει τις επεκτατικές επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή. Είναι η βάση της για την ενίσχυση και τη διεύρυνση της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο πάλαι ποτέ θεωρητικός του καθεστώτος της Άγκυρας, πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ  Νταβούτογλου, είχε ομολογήσει πως: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου».

ΑΥΤΟ να το έχουμε όλοι υπόψη. Αυτό να το έχουν υπόψη όλοι όσοι διαχειρίζονται το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά. Γιατί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας θα σταματήσει μόνο εάν αντιμετωπιστεί με βάση ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό αποτροπής, που θα υλοποιείται αποτελεσματικά.