Διεθνή
Η Μπερμποκοποίηση της Δύσης

Τα “μαργαριτάρια” της Γερμανίδας ΥΠΕΞ
Γράφει ο Ουίλιαμ Μάλινσον
Κάποιες από τις κύριες αιτίες της σημερινής θεσμικής αστάθειας της Δύσης μπορούν να εξηγηθούν με βάση ατομικές συμπεριφορές. οι οποίες αντανακλώνται κατόπιν στην ομαδική πολιτική και επιχειρηματική συμπεριφορά. Αυτές με τη σειρά τους υπονομεύουν την ποιότητα των υποτιθέμενων ηγετών μας, που δε μοιάζουν πια να διαθέτουν το χώρο προκειμένου να αναλογιστούν την πραγματικότητα.
Η ταχύτητα της ψηφιοποίησης, η άπληστη προώθηση της παγκοσμιοποίησης, η φιλοδοξία, ο εγωτισμός και ο εθισμός στα οπιοειδή και τα ναρκωτικά υπονομεύουν την παραδοσιακή ηθική των κοινωνιών. Αυτή η ηθική περιδίνηση έχει με τη σειρά της επιφέρει την έλλειψη αντίληψης της ιστορίας. Η διδασκαλία της τελευταίας στα δυτικά πανεπιστήμια πράγματι αργοπεθαίνει . Τα έξυπνα τηλέφωνα αντικαθιστούν τα βιβλία.
Τα ανορθολογικά παραληρήματα προσώπων όπως, μεταξύ άλλων, η Βικτώρια Νιούλαντ, ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας δε μπορούν παρά να αναγκάζουν κάποιον να αναρωτιέται για τη διανοητική καταλληλότητα τέτοιων ανθρώπων να διαχειρίζονται την εξουσία υπεύθυνα, ειδικά στις σχέσεις μεταξύ κρατών.
Αλλά ας εξετάσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία και ειδικότερα την Υπουργό Εξωτερικών της Ανναλένα Μπέρμποκ. Επέλεξα αυτό το πρόσωπο αφού η ίδια είναι εντελώς έξω από τα νερά της, δεδομένων όχι μόνο των λέξεων κάποιων δημόσιων δηλώσεών της αλλά και του τρόπου με τον οποίο τις διατυπώνει. Ένα παράδειγμα ηλιθιότητας είναι η πρόσφατη δήλωσή της ότι όπως και να ένιωθαν οι ψηφοφόροι της, η ίδια ήθελε να ‘τηρήσει τις υποσχέσεις της’ στο λαό της Ουκρανίας. Η εικόνα της έμοιαζε επίσης παράλογη, αφού η Μπέρμποκ είναι μέλος των Πρασίνων, πάλαι ποτέ κόμματος που διεκδικούσε τον τίτλο του δημοκρατικού και του φιλειρηνικού.[1] Το κόμμα έχει τώρα μεταμορφωθεί σε πολεμοχαρές. Οι Πρασινοχίτωνες έχουν γίνει Μελανοχίτωνες. Πιο πρόσφατα, η Μπέρμποκ γελοιοποίησε πλήρως τον εαυτό της μπροστά στις κάμερες, λέγοντας: ‘υποστηρίζουμε την Ουκρανία 560 μέρες το χρόνο.’
Στο μήνυμά της για τα 50 χρόνια της Γερμανίας ως μέλους του ΟΗΕ, η Μπέρμποκ έγραψε:
“Η Γερμανία έχει δρομολογήσει την επιστροφή των τεχνουργημάτων που λεηλατήθηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η ενέργεια αυτή δεν επαρκεί για την αποκατάσταση όλων των αδικιών του παρελθόντος. Αλλά αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τη σκοτεινή αποικιοκρατική μας ιστορία.”
Αυτές οι κενές περιεχομένου λέξεις μάλλον δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη: τα 8,600 αρχαία αντικείμενα και οι 500 πίνακες που κλάπηκαν κατά τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας δεν έχουν επιστραφεί. Ένας Έλληνας Πρέσβης γράφει:
“Η Γερμανία θα πρέπει να ντρέπεται για τις λεηλασίες της και οι ελληνικές αρχές που δεν κάνουν τίποτα.”
Επιπρόσθετα, η πληρωμή της γερμανικής αποζημίωσης το 1960 -κλάσμα μόνο των ζητούμενων από την Αθήνα- δεν έλαβε υπόψη τις φρικαλεότητες και την καταστροφή των περιουσιών από τους στρατιώτες των Ναζί, ή τα δισεκατομμύρια δολάρια που η Τράπεζα της Ελλάδος εξαναγκάστηκε να δανείσει στον εχθρό. Η Γερμανία έχει επανειλημμένα αρνηθεί να συνεργαστεί για το ζήτημα. Ακόμα χειρότερα, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν ιδιαίτερα σκληρός με την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης χρέους, επιδεικνύοντας μια πλήρη τευτονική έλλειψη ευελιξίας. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο αποβιώσας πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, περιέγραψε τη Γερμανία ως ‘γίγαντα με κτηνώδη δύναμη και μυαλό μικρού παιδιού.’
Πριν εξετάσουμε αναλυτικά τι συμβαίνει στη Γερμανία, ας υποθέσουμε τι θα μπορούσε να είχε πει στην περίπτωση της Μπέρμποκ ο Τζορτζ Όργουελ: ‘η Μπέρμποκ χρησιμοποιεί τετριμμένους και ανούσιους όρους όπως ‘δημοκρατία’, ‘ελευθερία’ και ‘κοινές αξίες’. Υπάρχει εδώ ο κίνδυνος ότι αυτοί που βασίζονται και χρησιμοποιούν τέτοιους όρους μετατρέπονται σε μηχανές. Αναμφίβολα εκστομίζουν τους κατάλληλους ήχους, αλλά οι εγκέφαλοί τους δεν μετέχουν εξίσου στη διαδικασία όσο θα μπορούσαν αν επέλεγαν τις λέξεις μόνοι τους, αντί να χρησιμοποιούν τσιτάτα. Και αν επαναλαμβάνουν τις ίδιες λέξεις, μπορούν ακόμα και να γίνουν αναίσθητοι ως προς το περιεχόμενο των λόγων τους. Αυτός ο μειωμένος βαθμός συνείδησης ενθαρρύνει αυτονόητα τον κομφορμισμό μεταξύ των πομπών αυτής της γλώσσας, της γλωσσικά ηγεμονεύουσας ορολογίας της παγκοσμιοποίησης. Αυτοί οι σοφιστές του γλυκού νερού και δημιουργοί των ‘κοινών αξιών’, υπνοβατώντας σε μια κατάσταση ακραίου κονφορμισμού, αυτονόητα επηρεάζουν τα κοινά τους, τα οποία μπορούν κατόπιν να σαγηνευτούν, αποδεχόμενα αυτόματα ότι οι αξίες τους είναι αποδεκτές από όλους. Κοντολογίς, η ανεξαρτησία της σκέψης πάει κατά διαόλου, ενώ τα περιττά συνθηματικά κυριαρχούν στο ψευδογλωσσικό πεδίο, σε μία εποχή μαζικού πνευματικού ευνουχισμού.
Ας στραφούμε τώρα στη Μπέρμποκ και το συνάφι της και ας εξετάσουμε την ίδια τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Λέο Τολστόι, οι Γερμανοί έχουν αυτοπεποίθηση στη βάση μιας αφηρημένης έννοιας -της επιστήμης, δηλαδή της υποτιθέμενης γνώσης της απόλυτης αλήθειας. […] Η γερμανική αυτοπεποίθηση είναι η χειρότερη όλων, ισχυρότερη και πιο αποκρουστική από κάθε άλλη, επειδή ο Γερμανός φαντάζεται ότι γνωρίζει την αλήθεια -την επιστήμη- την οποία ο ίδιος έχει εφεύρει, αλλά η οποία αποτελεί για αυτόν την απόλυτη αλήθεια.’[2] Ο Τολστόι, λοιπόν, εφιστά την προσοχή μας σε ένα άλλο χαρακτηριστικ¨ο, ένα πλεόνασμα λογικής και την ακόλουθη έλλειψη ευελιξίας.
Ένας δηκτικός βρετανός δημοσιογράφος αστειεύτηκε κάποτε ότι οι Γερμανοί είναι καλοί στρατιώτες αλλά ακολουθούν κακούς ηγέτες. Εν τούτοις, από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμοι η Γερμανία έχει συμπεριφερθεί υπεύθυνα, αναγνωρίζοντας τις υπερβολές του παρελθόντος και επέδειξε μια σειρά στιβαρών ηγετών όπως ο Βίλυ Μπραντ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ (ο οποίος θα πρέπει να ντρέπεται για την συγκατάθεσή του για το βομβαρδισμό του Βελιγραδίου, αλλά να είναι περήφανος που δεν υποστήριξε την παράνομη επίθεση εναντίον του Ιράκ).
Αλλά όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: έχει πάρει αέρα η Γερμανία της εποχής μετά την επανένωση, αν και, οξύμωρα, έχει παραδεχτεί τις αποτυχίες του παρελθόντος της; Επιστρέφει η πολυδιαφημισμένη φιλελεύθερη προσέγγισή της στο Ναζισμό; Ένας Γερμανός γιατρός, επικριτικός προς τα μέτρα καραντίνας, συλλήφθηκε βιαία στην οικία του το Νοέμβριο του 2020 από ένοπλους αστυνομικούς, ενώ μετέδιδε ζωντανά στο YouTube, πράγμα που οδήγησε σε κατηγορίες εναντίων των αρχών ότι συμπεριφέρονται σαν την Γκεστάπο.[3]
Εκτός από τη Γερμανία, θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει την ηγεσία άλλων δυτικών χωρών ότι γίνεται όλο και πιο ηλίθια. Πάρτε, για παράδειγμα, τον Αμερικανό Μπάιντεν. Είναι εμφανώς ανίκανος. Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν τους χρήσιμους ηλιθίους μιας Δύσης που κυβερνάται όλο και περισσότερο από αυτούς που ελέγχουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή τους κυριότερους μετόχους του στρατιωτικού-βιομηχανικού-πολιτικού συμπλέγματος και τους ιδιοκτήτες των δυτικών τραπεζών.
Εν κατακλείδι, οι πολίτες της Γερμανίας αξίζουν τους ηλιθίους που εξέλεξαν. Μια παλιά ιταλική παροιμία λέει: ‘αυτός που προξενεί την αρρώστια στον εαυτό του, κλαίει με τον εαυτό του’.
Είναι κρίμα που η Μπέρμποκ δεν επεδίωξε την καριέρα της στο τραμπολίνο και έγινε ένα ανδροειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.
Ουίλιαμ Μάλινσον
Aθηνα, 18 Σεπτεμβρίου 2023
[1] Forum 2000, Συνέδριο, Πράγα, 31 Αυγούστου 2022.
[2] Tolstoy, Leo, War and Peace, μτφρ. από Louise και Aylmer Maude, Wordsworth Editions, 1993, σ. 505.
[3] https://www.youtube.com/watch?v=0Ysmk80WP2M, 20 Νοεμβρίου 2020, στο Mallinson, William, Guicciardini, Geopolitics and Geohistory: Understanding Inter-State Relations, Palgrave Macmillan, 2021, σ. 24.

Διεθνή
Η σιωπηλή χρυσή επιχορήγηση της βρετανικής μοναρχίας
Το κόστος της βρετανικής μοναρχίας σπάνια απασχολεί δημόσια τη χώρα, όχι επειδή δεν είναι σημαντικό, αλλά επειδή παραμένει τυλιγμένο σε ένα πέπλο εθιμοτυπικής αδιαφάνειας. Παρά τις διακηρύξεις περί οικονομίας και λογοδοσίας, η βασιλική οικογένεια συνεχίζει να απολαμβάνει προνόμια που δύσκολα ελέγχονται.

Το κόστος της βρετανικής μοναρχίας σπάνια απασχολεί δημόσια τη χώρα, όχι επειδή δεν είναι σημαντικό, αλλά επειδή παραμένει τυλιγμένο σε ένα πέπλο εθιμοτυπικής αδιαφάνειας. Παρά τις διακηρύξεις περί οικονομίας και λογοδοσίας, η βασιλική οικογένεια συνεχίζει να απολαμβάνει προνόμια που δύσκολα ελέγχονται.
Το κρατικό κονδύλι προς τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ και τα μέλη της οικογένειάς του αυξήθηκε κατά 53% τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τις 132 εκατ. λίρες. Πρόκειται για τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με την αρχική επιχορήγηση των 31 εκατ. λιρών το 2012, όταν το νέο σύστημα χρηματοδότησης είχε παρουσιαστεί ως πιο αποδοτικό.
Παρότι έχουν γίνει λογιστικοί έλεγχοι, ο τελευταίος το 2022, η βασιλική οικογένεια δεν υπόκειται στον νόμο περί διαφάνειας δημόσιων εγγράφων. Η έλλειψη θεσμικής εποπτείας επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών, ενώ η όποια κυβερνητική επίβλεψη παραμένει ασαφής.
Ο οργανισμός Republic υπολογίζει το συνολικό κόστος της μοναρχίας, περιλαμβάνοντας ασφάλεια, μεταφορές και προσωπικές δαπάνες, στα 510 εκατ. λίρες ετησίως. Ανάλογες εκτιμήσεις κάνει και ο πρώην υπουργός Νόρμαν Μπέικερ.
Μοναρχία χωρίς… απόδειξη
Αν και υποστηρικτές της βασιλείας αναφέρουν ότι συμβάλλει στην οικονομία, κυρίως μέσω τουρισμού και «διπλωματικής αίγλης», η κοινή γνώμη διχάζεται. Σύμφωνα με την Ipsos, μόλις το 48% θεωρεί ότι η μοναρχία προσφέρει καλή «αξία για τα χρήματα». Ένα 25% διαφωνεί, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν αναποφάσιστοι.
Η αύξηση της φετινής επιχορήγησης αποδίδεται κυρίως στις ανακαινίσεις του Μπάκιγχαμ, κόστους 369 εκατ. λιρών. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό Κοινοβούλιο κυριολεκτικά καταρρέει από έλλειψη συντήρησης – αλλά η πολιτική ηγεσία διστάζει να εγκρίνει κονδύλια λόγω φόβου αντιδράσεων.
Προνόμια και περιουσίες μακριά από τον δημόσιο έλεγχο
Η βασιλική οικογένεια απολαμβάνει εισοδήματα από ιδιωτικά και δημόσια ακίνητα, δουκάτα (Κορνουάλη και Λάνκαστερ), ακόμα και περιουσίες που περνούν στα χέρια της όταν δεν υπάρχουν κληρονόμοι. Έρευνες αποκάλυψαν ότι ενοίκια προέρχονται και από κρατικές δομές, όπως νοσοκομεία και στρατόπεδα.
Η φορολογική συμμόρφωση παραμένει «εθελοντική». Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ πλήρωνε φόρο εισοδήματος μόνο από το 1993 και ο Κάρολος συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα, χωρίς υποχρέωση για φόρο κληρονομιάς ή εταιρικό φόρο. Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται σε 640 εκατ. λίρες, σύμφωνα με το Forbes.
Την ίδια στιγμή, η επιχορήγηση προς τη μοναρχία δεν υπόκειται σε αυστηρή κοινοβουλευτική έγκριση – αποφασίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και ένα ανώτερο στέλεχος του παλατιού.
Ένα σύστημα χωρίς λογαριασμό
Η Ολλανδία διαθέτει την επόμενη πιο δαπανηρή μοναρχία στην Ευρώπη, με κόστος 46 εκατ. λίρες ετησίως. Πρώην βασιλικές κατοικίες όπως οι Βερσαλλίες και η Απαγορευμένη Πόλη διατηρούν τη δυναμική τους χωρίς βασιλιά.
Εν μέσω δημοσιονομικών περιορισμών και υποχρηματοδότησης κρίσιμων υπηρεσιών, το ερώτημα παραμένει επίκαιρο: γιατί οι φορολογούμενοι να συνεχίζουν να πληρώνουν παλάτια, στάβλους και μπάτλερ χωρίς ουσιαστικό δημόσιο απολογισμό;
Διεθνή
Ο πολιτικός κατήφορος της Αμερικής

Ήταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος. Ο λόγος για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σαν να μην έφθανε ο πονοκέφαλος του πολέμου στη Γάζα και στην Ουκρανία, έσκασε και η βόμβα Μασκ, αναδεικνύοντας τον πολιτικό βόρβορο μέσα στον Λευκό Οίκο.
Η σύγκρουση των δύο ισχυρών ανδρών του Λευκού Οίκου εξελίσσεται σε… σαπουνόπερα, με τον άλλοτε κολλητό τού Τραμπ Αμερικανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να κραδαίνει ως απειλή τη λίστα Έπστάιν. Πρόκειται για τη λίστα «αξιοσέβαστων» πελατών που είχε ο άλλοτε παραγωγός του Χόλιγουντ, ο οποίος καταδικάστηκε για κύκλωμα σωματεμπορίας με νεαρά κορίτσια και ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του το 2019, με επίσημη αιτία την αυτοκτονία.
Στην περιβόητη μάλιστα ανάρτηση-βόμβα στο Χ, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Μασκ, ο Αμερικανός μεγιστάνας απειλεί με περαιτέρω αποκαλύψεις. «Κρατήστε την ανάρτηση αυτή για το μέλλον. Η αλήθεια θα βγει στο φως».
Η πολιτική κρίση που ξεδιπλώνεται στις ΗΠΑ με αφορμή την κόντρα Μασκ – Τραμπ, δείχνει τις σχέσεις λυκοφιλίας ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, που αλώνιζε μέχρι χθες στον Λευκό Οίκο σαν να ήταν το σπίτι του.
Τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Rolling Stone, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναζωπυρώσει τις έρευνες για τις επιχειρηματικές πρακτικές του Μασκ, οι οποίες είχαν ξεκινήσει επί Μπάιντεν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο Μασκ έριξε 275 εκατ. δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, στην οποία μετείχε ο ίδιος προσωπικά τους τελευταίους μήνες, προσδοκώντας σε ανταποδοτικά οφέλη.
Η κόντρα Μασκ – Τραμπ απ’ ό,τι φαίνεται θα έχει πολλά κεφάλαια ακόμη, με το πολιτικό σκηνικό στην Αμερική σε πρωτοφανή κατήφορο.
Διεθνή
Πόλεμος δισεκατομμυρίων: Τραμπ vs Μασκ με φόντο Tesla και Starlink
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τραμπ σχολίασε πως δεν σκέφτεται τον επικεφαλής της Tesla. «Εύχομαι να τα πάει καλά με την Tesla», ανέφερε, προειδοποιώντας όμως ότι θα εξεταστούν τα ομοσπονδιακά συμβόλαια που έχει συνάψει ο Μασκ. «Θα ελέγξουμε τα πάντα. Είναι πολλά χρήματα», υπογράμμισε.

Μετά την πρόσφατη δημόσια σύγκρουση με τον Έλον Μασκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι δεν έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον δισεκατομμυριούχο πρώην σύμμαχό του, αφήνοντας να εννοηθεί πως η μεταξύ τους ρήξη θα παραμείνει ανοιχτή.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τραμπ σχολίασε πως δεν σκέφτεται τον επικεφαλής της Tesla. «Εύχομαι να τα πάει καλά με την Tesla», ανέφερε, προειδοποιώντας όμως ότι θα εξεταστούν τα ομοσπονδιακά συμβόλαια που έχει συνάψει ο Μασκ. «Θα ελέγξουμε τα πάντα. Είναι πολλά χρήματα», υπογράμμισε.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τραμπ ίσως αποχωριστεί το κόκκινο Tesla Model S που απέκτησε τον Μάρτιο, μετά από παρουσίαση των ηλεκτρικών οχημάτων στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος εμφανίστηκε σε πολλά μέσα, διαβεβαιώνοντας στο CBS πως είναι πλήρως αφοσιωμένος στα καθήκοντά του. Σύμφωνα με το CNN, περιέγραψε τον Μασκ ως «έναν δύστυχο άνθρωπο που έχει πρόβλημα». Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής του Fox News μετέφερε δηλώσεις του Τραμπ ότι «ο Έλον τα έχει χάσει εντελώς».
Ο Μασκ απέφυγε άμεση αντιπαράθεση, αλλά άσκησε έντονη κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, χαρακτηρίζοντάς το «αηδιαστικό έκτρωμα». Υποστήριξε ότι το σχέδιο Τραμπ θα επιβαρύνει το εθνικό χρέος, που ήδη ανέρχεται στα 36,2 τρισ. δολάρια, και θα πλήξει πολιτικά το κόμμα του.
Μέσω της πλατφόρμας Χ, ο Μασκ υποστήριξε την ανάγκη για ένα νέο πολιτικό κόμμα που να εκπροσωπεί τη μεσαία πλειοψηφία των Αμερικανών, επικαλούμενος σχετική δημοσκόπηση.
Η μετοχή της Tesla, που κατρακύλησε κατά 14% την Πέμπτη, σημειώνοντας απώλειες αξίας 150 δισ. δολαρίων, ανέκαμψε ελαφρώς την Παρασκευή.
Πηγές κοντά στον Μασκ αναφέρουν ότι η αρχική του οργή φαίνεται να υποχωρεί και δεν αποκλείουν μια μελλοντική επαναπροσέγγιση με τον Τραμπ.
Ωστόσο, το μέλλον του Μασκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές αποφάσεις που σχετίζονται με συμβόλαια και ρυθμίσεις. Ο αναλυτής Νταν Άιβς από τη Wedbush εκτίμησε ότι ο καβγάς αυτός πιθανώς θα καταλήξει σε «άτυπη εκεχειρία χωρίς νικητές».
Η στενή σχέση των εταιρειών του Μασκ (Tesla, SpaceX, X) με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τού προσδίδει και δύναμη και ευαλωτότητα. Ο Τραμπ υπαινίχθηκε την πιθανότητα ακύρωσης κρατικών συμβολαίων, ενώ ο Μασκ απείλησε να αποσύρει το διαστημόπλοιο Dragon, πριν τελικά ανακαλέσει.
Η ρήξη κορυφώθηκε όταν ο Τραμπ ανακάλεσε τον διορισμό του Τζάρεντ Άιζακμαν, συμμάχου του Μασκ, στην ηγεσία της NASA. Παρότι αυτή η διαμάχη μπορεί να αποβεί επιζήμια και για τους δύο, ενδέχεται να επηρεάσει ιδίως τους Ρεπουμπλικάνους στις επικείμενες εκλογές, εάν ο Μασκ διακόψει τη χρηματοδοτική του στήριξη.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε πως έχει επικοινωνήσει με τον Μασκ και αισιοδοξεί για εκτόνωση της έντασης. «Δεν διαφωνώ μαζί του για τους πυραύλους. Εύχομαι να μην διαφωνούσε μαζί μου για τα νομοσχέδια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μασκ, που φέρεται να δαπάνησε σχεδόν 300 εκατ. δολάρια για την εκστρατεία Τραμπ το 2024, απάντησε ότι χωρίς τη στήριξή του, ο Ρεπουμπλικάνος δεν θα είχε εκλεγεί.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αλλά και κρίσιμη, καθώς οι εντάσεις μεταξύ πολιτικής εξουσίας και επιχειρηματικής επιρροής φαίνεται να βαθαίνουν.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!