REAL TIME |

Weather Icon

H Τουρκία κερδισμένη στο παζάρι για το μεταναστευτικό: Άρση της βίζας και περισσότερα χρήματα από ΕΕ

H Τουρκία κερδισμένη στο παζάρι για το μεταναστευτικό: Άρση της βίζας και περισσότερα χρήματα από ΕΕ
Σε ανοικτή γραμμή Ελλάδα – Τουρκία για το μεταναστευτικό. Θέμα χρόνου να δώσει το πράσινο φως η ΕΕ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για την υπογραφή νέας Συμφωνίας για το μεταναστευτικό στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και Μετανάστευσης και Ασύλου Δημ. Καιρίδης. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η διεξοδική συζήτηση που σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία μπήκαν και οι βάσεις της συμφωνίας που δρομολογείται.

Όπως ειπώθηκε, η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τον αρμόδιο υπουργό Δημ. Καιρίδη να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή τα τελευταία 24ωρα τόσο με τον Τούρκο ομόλογό του όσο όμως και τους κεντρικούς «παίκτες» στην Ε.Ε, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της Ευρώπης σε ένα κεντρικό σημείο της υπό διαμόρφωση συμφωνίας και συγκεκριμένα σε αυτό που προβλέπει ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει η Άγκυρα σε τρεις κρίσιμες δεσμεύσεις – εκτός της μεγαλύτερης χρηματοδότησης – την άρση της βίζας για τη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε χώρες εντός Σένγκεν. Κατά τις ίδιες πηγές, η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η Ε.Ε. θα δώσει τελικώς το πράσινο φως για την άρση της βίζας, αν η Τουρκία συμφωνήσει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια, να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της και να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα.

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Καιρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη, καθώς όπως είπε, υπάρχει μεν πίεση, αλλά η πληρότητα πλησιάζει το 60-65%. Κατά τις ίδιες πηγές, η εκτίμησε που διατυπώθηκε είναι ότι το επόμενο διάστημα θα περιοριστούν οι ροές καθώς τόσο στη συνάντηση κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν, όσο και στις επαφές των υπουργών Μετανάστευσης των δύο χωρών αλλά και στην πρόσφατη συνάντηση των ΓΓ των υπουργείων Ελλάδας-Βουλγαρίας και Τουρκίας στο Δέλτα του Έβρου, καταγράφηκε πολύ καλό κλίμα.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα δείχνει να επιθυμεί να επικρατήσει ηρεμία το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της ευρύτερης αποκατάστασης τόσο των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και των σχέσεων με τη Δύση.

Συμφωνίες για εργάτες γης

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προωθεί την υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών με διάφορες χώρες, όπως η Ινδία για τους εργάτες γης, για τους οποίους προετοιμάζει και νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη βουλή. «Εξετάζουμε τρόπους ψηφιοποίησης, επιτάχυνσης, διευκόλυνσης, ομογενοποίησης, απλούστευσης των διαδικασιών, πέρα από αυτό, πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τον πληθυσμό που είναι ήδη στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να δημιουργούμε πρόσθετους μαγνήτες για να έρθουν και άλλοι παράνομα» είπε ο κ. Καιρίδης σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο υπουργός, έχει αποχωρήσει από τη χώρα μας ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών, κυρίως αλβανικής καταγωγής, τα χρόνια του κορονοϊού. Ειδικότερα, από τους 60.000 που ήρθαν παράνομα από 1η Ιανουαρίου του 2021, πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα και προσφυγικά διαβατήρια 92.000, που σημαίνει ότι ήρθαν 60.000 και έφυγαν 92.000, άρα ο συνολικός αριθμός αυτών έχει μειωθεί.

Κατά τον κ. Καιρίδη, συνολικά στη χώρα μας έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής, οι άλλοι μισοί κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τον ίδιον, ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, έχει μειωθεί περίπου κατά 180.000 τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε αυτούς, πρέπει να προστεθούν και περίπου 300.000 – ακριβής αριθμός δεν υπάρχει διότι μιλάμε για παράτυπους, μετανάστες χωρίς χαρτιά.

«Σε αυτό τον πληθυσμό των 300.000 θα υπάρξει, πρόθεσή μας είναι, μία λελογισμένη παρέμβαση, χωρίς να δημιουργείται, επαναλαμβάνω, κανένας νέος μαγνήτης για προσέλκυση περαιτέρω παράνομων ροών, γιατί αυτός είναι πάντα ο κίνδυνος» επισήμανε ο υπουργός».

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube