Weather Icon
Γερμανία , Ουκρανία , Ρωσία 23 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί το Κίεβο στέλνει πίσω τα Leopard 1 που έδωσε το Βερολίνο;

Γιατί το Κίεβο στέλνει πίσω τα Leopard 1 που έδωσε το Βερολίνο;

Εμφάνισαν γρήγορα ζημιές, πάλι από τον ίδιο λόγο, δηλαδή φθορές από την χρήση τους ως εκπαιδευτικά.

Η ροή όπλων από το Βερολίνο στο Κίεβο καλά κρατεί, με την Γερμανία όπως έχουμε ήδη γράψει να έχει αναδειχθεί ο 2ος μεγαλύτερος -μετά τις ΗΠΑ- υποστηρικτής της Ουκρανίας. Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς η εμπόλεμη χώρα απέρριψε πρόσφατα μια παρτίδα 10 αρμάτων Leopard 1 που της είχαν σταλεί, καθώς διαπιστώθηκε στην Πολωνία (που ήταν ενδιάμεση στάση), ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση και ήθελαν επισκευές για να έρθουν σε λειτουργική κατάσταση.

Το σχετικό ρεπορτάζ του Der Spiegel αναφέρει πως οι Ουκρανοί δεν είχαν την τεχνογνωσία να κάνουν μόνοι τους την επισκευή (κάτι λογικό μπροστά στον ποταμό δεκάδων διαφορετικών οπλικών συστημάτων που έχουν συσσωρευθεί εκεί, από όλη τη Δύση). Έτσι έγινε επιθεώρηση από Γερμανούς τεχνικούς, που βρήκαν σοβαρές φθορές, οι οποίες είχαν προκληθεί όταν τα άρματα είχαν χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία για εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων τους. Η λύση δόθηκε με το να ξεκινήσουν οι επισκευές με γερμανική επίβλεψη.

Αλλά και μια παρτίδα άλλων 10 αρμάτων Leo 1, που είχαν παραδοθεί τον Ιούλιο, εμφάνισαν γρήγορα ζημιές, πάλι από τον ίδιο λόγο, δηλαδή φθορές από την χρήση τους ως εκπαιδευτικά. Τα παραπάνω περιστατικά δείχνουν πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να τροφοδοτηθεί το Κίεβο με βαρύ υλικό, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι αυτό να βρεθεί σε καλή κατάσταση. Έτσι ναι μεν υπάρχει πανευρωπαϊκά απόθεμα Leopard 1 σε αποθήκευση, αλλά μάλλον χρειάζεται σοβαρή ανακατασκευή για να γίνει λειτουργικό.

Κάπως έτσι μάλλον φθάσαμε και στην πρόταση που κυοφορείται προς την Ελλάδα, να παραχωρήσουμε εμείς 100 Leopard 1A5 που τα έχουμε σε καλή κατάσταση, για να μας αποδοθούν σε «τριγωνική» ανταλλαγή, 100 ιταλικά σε αποθήκευση, που όμως θα περάσουν από επισκευή και αναβάθμιση, ώστε να έχουμε όφελος.

ΠΗΓΗ: Ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube