Weather Icon

Γεωστρατηγική Ανάλυση των αποτελεσμάτων της Συνάντησης G-20 για Ινδία-Ελλάδα-ΗΠΑ

Γεωστρατηγική Ανάλυση των αποτελεσμάτων της Συνάντησης G-20 για Ινδία-Ελλάδα-ΗΠΑ

Γράφει o Άγγελος Χωριανόπουλος

– Έναρξη Σχεδίου IMEC: Πράσινο φως από μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ινδία, Ε.Ε., κ.α.) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των G20 στην Ινδία.

– Στόχος: Δημιουργία εναλλακτικής οδού στρατηγικής σημασίας για τη σύνδεση Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, προσφέροντας εναλλακτικές εμπορικές, οικονομικές, ενεργειακές και μεταφορικές οδούς σε χώρες που ΔΕΝ συνεργάζονται με την #China.

– Ρόλος του IMEC: Εμπορικός, τεχνολογικός και ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Ασίας, Μ. Ανατολής και Ευρώπης. Συμβάλλει στη Διεθνή Ενεργειακή Ασφάλεια ως Αντίπαλο Δέος του κινεζικού διαδρόμου “One Belt One Road”.

– Στρατηγική Σημασία για την Ινδία: Αναζητά απευθείας σύνδεση με τη Μ. Ανατολή και την Ευρώπη επιδιώκοντας να γίνει αυτόνομος εξισορροπητικός παράγοντας στην Ευρασια.

– Στρατηγική Σημασία για τις ΗΠΑ: Ενθαρρύνει την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών χωρών. Προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

– Σημασία για την Ελλάδα: Επιδίωξη συμμετοχής στον διάδρομο IMEC για οικονομικά και στρατηγικά οφέλη. Ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με την Ινδία, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών (σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια) για την επιτυχή συμμετοχή στον διάδρομο IMEC.

– Τεχνικές Λεπτομέρειες του Σχεδίου: Σύνδεση Ινδίας με Ευρώπη μέσω θαλάσσιων και σιδηροδρομικών δικτύων. Προώθηση της ψηφιακής οικονομίας. Ο IMEC θα συνδέει την Ινδία με το λιμάνι Fujairah των ΗΑΕ και μέσω ενός σιδηροδρομικού δικτύου 2650 χλμ που θα διασχίζει τη Σ.Αραβία και την Ιορδανία θα καταλήγει στο λιμάνι της Χάϊφας, όπου θα φθάνουν τα προϊόντα όχι μόνο από την Ινδία αλλά και από το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές.

Η μόνη σταθερά στο κβαντικά μεταβαλλόμενο Διεθνές Σύστημα είναι η αστάθεια. Δεν υπάρχει Τάξη (Order), μονάδα μία ροπή προς της Αταξία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube