REAL TIME |

Weather Icon

Future WarFare: Παρακολούθηση λαθρομεταναστευτικών ροών στα πρότυπα των Αμερικανών Πεζοναυτών USMC (video)

Future WarFare: Παρακολούθηση λαθρομεταναστευτικών ροών στα πρότυπα των Αμερικανών Πεζοναυτών USMC (video)

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ διερευνά ενεργά την ενοποίηση αυτόνομων συστημάτων με τα τακτικά κλιμάκια με στόχο να ενισχύσει τις υπερατλαντικές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές του Ειρηνικού. Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίστηκε από τον υποστράτηγο Karsten Heckl κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάσκεψης Defense News. Ο υποστράτηγος Heckl, ο οποίος υπηρετεί ως αναπληρωτής διοικητής για την ανάπτυξη δυνάμεων στον Ειρηνικό, τόνισε τα πιθανά οφέλη από τη μείωση της ανθρώπινης παρέμβασης σε διάφορες επιχειρήσεις του στρατεύματος. Σημείωσε ότι τα αυτόνομα συστήματα θα μπορούσαν να εξορθολογίσουν τις διαδικασίες, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος επιχειρήσεων.

Ο Heckl ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Σώμα επιδιώκει να αναπτύξει ”αυτονομίοα στα πάντα”.

Σημαντική έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη διακριτικών αυτόνομων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού για ”αμφισβητούμενες αποστολές ανεφοδιασμού”. Η τακτική αυτή βασίζεται στις επιτυχημένες επιχειρήσεις καταπολέμησης λαθροδιακινητών ναρκωτικών στην Καραϊβική και τον Ανατολικό Ειρηνικό. Ο Heckl ανέφερε ότι ”αντέγραψαν τους βαρόνους των ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική” για να συλλάβουν αυτή την πρωτοβουλία. Υπογραμμίζοντας ένα πρόσφατο επίτευγμα, ο Heckl αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αυτόνομη διέλευση του USNS Apalachicola (T-EPF-13), ενός πλοίου μεταφοράς υψηλής ταχύτητας κλάσης Spearhead. Το πλοίο διένυσε αυτόνομα 1500 ναυτικά μίλια, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτες δυνατότητες έχοντας παράλληλα ανθρώπινη επίβλεψη για λόγους ασφαλείας.

Ο υποστράτηγος Karsten Heckl τόνισε την ανάγκη να συζητηθούν οι ρόλοι του “man-in-the-loop and man-on-the-loop” όταν πρόκειται για τη χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων κατά τη διάρκεια ομιλίας για το Force Design 2030 των Αμερικανών Πεζοναυτών. Υπογράμμισε ότι η ”θνησιμότητα” αποτελεί την κύρια προτεραιότητα στο σχέδιο Force Design 2030, προτρέποντας για μια συνεργατική προσέγγιση με συμμάχους και εταίρους για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση προηγμένων συστημάτων. Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της ”αναγνώρισης και αντι-αναγνώρισης” σε επιχειρήσεις ιχνηλάτησης-κρούσης απειλών στην Πρώτη Αλυσίδα Νησιών στην Νότια Σινική Θάλασσα. Υποστήριξε το ”Στρατηγικό Κλείσιμο” (κατά Friedman) των θαλάσσιων οδών επικοινωνίας μέσω χτυπημάτων ακριβείας μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Μάλακα που συνδέουν την Κίνα με τον Δυτικό Κόσμο.

Επιχειρησιακή Εφαρμογή στο Ελληνοτουρκικό Πλαίσιο Επιχειρήσεων

Δεδομένης της σύνθετης φύσης του ζητήματος παρακολούθησης και αντιμετώπισης λαθρομεταναστευτικών ροών σε ναυτικό/θαλασσοχερσαίο περιβάλλον δύναται ο Στρατιωτικός βραχίονας του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα να αντιληφθεί και να αξιοποιήσει σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως γίνεται αντιληπτό από την δράση των Αμερικανών Πεζοναυτών, έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες διοικήσεις – υποδιοικήσεις εντός του Σώματος με σκοπό να διαχειρίζονται αυτόνομα μη επανδρωμένα μέσα επιτήρησης και ιχνηλάτησης των λαθρομεταναστευτικών ροών και ροών ναρκωτικών. Είναι εφικτή η εκμετάλλευση προϊόντων εγχώριας κατασκευής από Ελληνικής/Κυπριακές νεοσύστατες εταιρείες ανάπτυξης μη επανδρωμένων ρομποτικών σκαφών επιφανείας τα οποία θα δρουν σε συνεργασία με Στρατό/Λιμενικό καθώς και με μη επανδρωμένα εναέρια μέσα για διόρθωση πορείας, ανταλλαγή δεδομένων και διόρθωση πυρών.

H εταιρεία Swarmly με έδρα την Κύπρο στην έκθεση DEFEA-2023 παρουσίασε το Μη Επανδρωμένο Ρομποτικό Ταχύπλοο Hydra με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Μέγιστη ταχύτητα: 85 κόμβοι
  • Μέγιστη επιχειρησιακή εμβέλεια: 650 ναυτικά μίλια
  • Σχεδιασμένο για εκτεταμένες αυτόνομες λειτουργίες
  • Δυνατότητα να παραμείνει στη θάλασσα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Ταχύτητα πλεύσης: 65 κόμβοι (120 km/h) για διάρκεια έως 10 ωρών
  • Λειτουργία σε συνθήκες μέχρι και 8 μποφόρ
  • Εξοπλισμός:
    • Τηλεκατευθυνόμενο πυργίσκο με βαρύ πολυβόλο (HMG) 12,7 mm
    • Μέγιστο οπλικό φορτίο: 600 κιλά
    • Σταθμός όπλων: LIONFISH 12.7 Ultralight (RWS) της Leonardo
    • Ελαφρά τορπίλη Black Scorpion της Leonardo
  • Σύστημα HD EO/IR από την NextVision
  • Ελεγχόμενο εξ αποστάσεως:
    • Μέσω Poseidon VTOL UAS για αποστάσεις έως 200 km
    • Δυνατότητα δορυφορικής σύνδεσης για ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, η διεθνής τάση αντιμετώπισης λαθρομεταναστευτικών ροών καταδεικνύει πως η συνεργατική λειτουργία μεταξύ Τακτικών Κλιμακίων του Λιμενικού/Στρατού σε συνεργασία με αυτόνομα μη επανδρωμένα μέσα μπορεί να προσφέρει μοναδικές ικανότητες αντιμετώπισης του ζητήματος. Τα μη επανδρωμένα ρομποτικά ταχύπλοα εφόσον επιχειρούν στους κατάλληλους αριθμούς και υπό την κατάλληλη διαμόρφωση, είναι εφικτό να επιτηρούν τεράστιες (γεωγραφικά) διαστάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξοικονομώντας μεγάλους αριθμούς εργατικού δυναμικού από τα Σώματα Ασφαλείας. Εφόσον είναι συνδεδεμένα μέσω δορυφορικού data-link μπορούν να προσφέρουν την βέλτιστη ποιότητα πληροφοριών σε Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου που βρίσκονται απομακρυσμένα από το πεδίο της μάχης με σκοπό να παρθούν οι βέλτιστες επιχειρησιακές αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Δικτυοκεντρικές Δομές Εκατοντάδων USV είναι εφικτό να ανταλλάσσουν πληροφορίες μάχης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, να ενημερώνουν συνεχώς για τις κινήσεις των εχθρικών ναυτικών δυνάμεων καθώς και για την μορφολογία τους στο πεδίο της μάχης. Με αυτόν τον τρόπο φίλιες Δυνάμεις (τακτικά κλιμάκια, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) προσαρμόζονται ακαριαία στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της πολεμικής διαδικασίας προσφέροντας τα μέγιστα αποτελέσματα με το ελάχιστο κόστος. Μέσω χρήσης τεχνητής νοημοσύνης το πεδίο της μάχης στο ελληνοτουρκικό υπό-σύστημα αποκτά ”μαθηματικές διαστάσεις” κατά Paul Scharre μοντελοποιόντας και προβλέποντας σε μεγάλο βαθμό την εχθρική ναυτική διάταξη.

Η Πληροφορία πλέον έχει Στρατηγική διάσταση

 

Παρακολούθηση λαθρομεταναστευτικών ροών στα πρότυπα των Αμερικανών Πεζοναυτών USMC (video)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube