Weather Icon
Ιαπωνία , Κορέα – Βόρειος Κορέα 20 Σεπτεμβρίου 2023

Φούμιο Κισίντα από το βήμα του ΟΗΕ: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Φούμιο Κισίντα από το βήμα του ΟΗΕ: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Φωτ.: Reuters

Ο Φούμιο Κισίντα δέχεται απευθείας συνομιλίες «ανά πάσα στιγμή και χωρίς κανέναν όρο»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες, εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί προσωπικά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν «ανά πάσα στιγμή και χωρίς κανέναν όρο».

«Θέλω να εκφράσω εδώ την ετοιμότητά μου να συναντηθώ με τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν πρόσωπο με πρόσωπο ανά πάσα στιγμή και χωρίς όρους», τόνισε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Κισίντα πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και πλήρη λύση στα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων των απαχθέντων Ιαπώνων πολιτών και ζητημάτων που σχετίζονται με το πυρηνικό πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την ετοιμότητά του, μαζί με τη ΛΔΚ, να «ανοίξει μια νέα εποχή» στις σχέσεις Ιαπωνίας – Βόρειας Κορέας.

Ο κ. Κισίντα, όπως και οι προκάτοχοί του τα τελευταία χρόνια, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί προσωπικά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, για να επιλύσει το πρόβλημα των Ιαπώνων πολιτών που απήχθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βόρειας Κορέας.

Το θέμα της απαγωγής Ιαπώνων από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βόρειας Κορέας είναι ένα από τα πιο οδυνηρά στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία δεν διατηρούν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς. Το 2002, η Πιονγιάνγκ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι μόνο 13 Ιάπωνες πολίτες είχαν απαχθεί και επέτρεψε σε πέντε από αυτούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι υπόλοιποι κηρύχθηκαν νεκροί και τα λείψανά τους στάλθηκαν στους συγγενείς τους, η γνησιότητα των οποίων δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Τον Μάιο του 2014, οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Βόρειας Κορέας συμφώνησαν να διεξαγάγουν νέα έρευνα για τις απαγωγές Ιαπώνων πολιτών, αλλά η επιτροπή που εμπλέκεται σε αυτή διαλύθηκε στη συνέχεια με πρωτοβουλία της Πιονγιάνγκ.

Πηγή: TASS, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube