Weather Icon

Ευρωπαίοι ραββίνοι ζητούν απ’τον Πασινιάν να μην χρησιμοποιεί τον όρο “Γενοκτονία” για τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν

Ευρωπαίοι ραββίνοι ζητούν απ’τον Πασινιάν να μην χρησιμοποιεί τον όρο “Γενοκτονία” για τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Επιστολή στον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν και τον Πρόεδρο Βαχάγκν Χατσατουριάν, έστειλαν 50 ραββίνοι από την Ευρώπη, με αφορμή τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και ζητούν από την αρμενική κυβέρνηση να μην παραλληλίζει το ζήτημα με το θέμα της γενοκτονίας που βίωσε ο εβραϊκός λαός από τους ναζί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην επιστολή παρουσιάζεται η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν 120.000 Αρμένιοι ως «πολιτική διαφωνία» και σημειώνεται, ότι η η χρήση των όρων «γκέτο-γενοκτονία-ολοκαύτωμα» «υποτιμά τα τρομερά δεινά που βίωσε ο εβραϊκός λαός». Στο τέλος της επιστολής, οι ραβίνοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις αρμενοϊρανικές σχέσεις, κάτι που φωτίζει σε μεγάλο βαθμό, γιατί το Ισραήλ είναι ενοχλημένο με το Ερεβάν…

Η επιστολή των ραβίνων

Η αζερική ιστοσελίδα «Report» δημοσιεύει την  επιστολή, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Ως ραββίνοι που υπηρετούμε τις εβραϊκές κοινότητες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σας γράφουμε μετά από συνεντεύξεις που δόθηκαν από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Αρμενίας στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για θέματα που σχετίζονται με την πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μόνο φρικτές εκφράσεις κατάλληλο για τη σκόπιμη, συστηματική και μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας που υπέστη ο εβραϊκός λαός. Το ολοκαύτωμα.

«Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο εβραϊκός λαός διώχθηκε, δολοφονήθηκε, σφαγιάστηκε, κάηκε, βασανίστηκε, πνίγηκε και θάφτηκε ζωντανός. Το ολοκαύτωμα δεν περιορίστηκε σε ένα μόνο μέρος, αλλά συνέβη σε ολόκληρη σχεδόν την ευρωπαϊκή ήπειρο και με τη συνεργασία πάρα πολλών εθνών.

“Εκφράσεις όπως “γκέτο”, “γενοκτονία”, “ολοκαύτωμα” και άλλες δεν είναι καθόλου κατάλληλες για να αποτελούν μέρος της ορολογίας που χρησιμοποιείται σε κάθε είδους πολιτική διαφωνία. Η χρήση αυτών των όρων υποτιμά τα τρομερά δεινά που βιώνουν τα θύματα το φρικτό ολοκαύτωμα και ο εβραϊκός λαός εν γένει, που εξακολουθεί να φέρει τον απερίγραπτο πόνο της μεγαλύτερης τραγωδίας που έχει βιώσει ποτέ μια ομάδα.

«Σας καλούμε να διευκρινίσετε ρητά και κατηγορηματικά ότι ο αρμενικός λαός αναγνωρίζει και τιμά το τρομερό ανθρώπινο πόνο που υπέστη ο εβραϊκός λαός και ότι η ελαχιστοποίηση και η υποτίμηση της έκτασης των παθών του εβραϊκού λαού για την προώθηση οποιουδήποτε πολιτικού συμφέροντος μέσω της αδιάκοπης χρήσης φράσεων που σχετίζονται με το ολοκαύτωμα που υπέστη ο εβραϊκός λαός πρέπει να σταματήσει αμέσως και τελείως. Πρέπει προφανώς να φανεί ότι αυτό το μήνυμα λαμβάνεται υπόψη από όλους τους αρμόδιους δημόσιους φορείς που εκπροσωπούν τον αρμενικό λαό.

«Σε αυτή τη συγκυρία, και συγκεκριμένα υπό το φως του γεγονότος ότι η αρμενική κυβέρνηση μιλάει κατά της «γενοκτονίας», θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας απογοήτευση για τη συνεργασία της αρμενικής κυβέρνησης με τις κυβερνητικές αρχές στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν – μια χώρα που ασταμάτητα ανοιχτά και δημόσια ζητά την καταστροφή της μοναδικής εβραϊκής χώρας στον κόσμο – του Ισραήλ».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ονόματα των ραβίνων έχουν κυκλοφορήσει σε αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το Twitter.


Οι σχέσεις Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν

Το κράτος του Ισραήλ απολαμβάνει στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν. Εκτός από τη βοήθεια και την υποστήριξη της Τουρκίας, στον πόλεμο των 44 ημερών, το φθινόπωρο του 2020, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι Αζέροι κέρδισαν και με τη συνδρομή του Ισραήλ, το οποίο παρείχε εξοπλισμούς στο Μπακού!

Το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε από το Ισραήλ οπλικά συστήματα αξίας πάνω από πέντε δισ. δολάρια. Μάλιστα η Αρμενία, εξαιτίας της ισραηλινής στήριξης στο Μπακού, προέβη στην ανάκληση του πρέσβη της από το Τελ Αβίβ.

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2023, θα συμμετάσχουν σε συνέδριο, στο Μπακού, 500 Ευρωπαίοι Ραββίνοι, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, όπως αναφέρει το Jewish News Syndicate (JNS). Η επίσκεψη διοργανώνεται από την Ορθόδοξη Ραβινική Συμμαχία στην Ευρώπη που ενώνει περισσότερους από 700 θρησκευτικούς ηγέτες από όλη την ήπειρο.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube