Τους έβαζαν από την κύρια είσοδο και τους έλεγχαν να βγουν από την πίσω πόρτα για ν’ αποφύγουν την Αστυνομία, ενώ με βιντεοκλήση στους δικούς τους, τους αποδείκνυαν ότι εκτέλεσαν τη δουλειά και πληρωνόταν η ταρίφα των 3.500 δολαρίων.

Το νέο κύκλωμα ξηλώθηκε, όπως αναφέρθηκε προχθές στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όπου μεταφέρθηκαν οι τέσσερις ύποπτοι, μετά που ένας Σύρος προσήλθε στην Υπηρεσία Ασύλου και τα αποκάλυψε όλα, αφού ήταν και αυτός ένας από τα πρόσωπα που μετέφεραν από τον Λίβανο στην Κύπρο πέρσι τον Νοέμβριο.

Οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος (17 ετών) κρατούνται με διάταγμα οκτώ ημερών και εναντίον τους διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων, μεταφορά προσώπου δια υδάτινης οδού με μη ασφαλή, ή υπερφορτωμένο σκάφος, κ.ά. Στην κατοχή κάποιων εντοπίστηκαν έγγραφα της Υπηρεσίας Ασύλου, αρ. λογαριασμών και άλλα έγγραφα που μελετούνται.

Οι έρευνες του ΤΑΕ Αρχηγείου άρχισαν όταν στις 25/08/2023 ένας Σύρος μετέβηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου όπου εξέφρασε την επιθυμία να δώσει πληροφορίες σχετικά με κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών από τον Λίβανο, τα μέλη του οποίου βρίσκονται στην Κύπρο. Σε κατάθεσή του ανέφερε τα ακόλουθα:

Το 2009 αναχώρησε από τη Συρία μαζί με την οικογένεια του λόγω του πολέμου και μετέβηκαν στην Τρίπολη στον Λίβανο. Εκεί δυο ομοεθνείς του βρίσκουν «πελάτες» για άλλον ομοεθνή τους ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο. Στις 18/11/2022, ενώ εργαζόταν στην επιχείρηση του, οι δύο Σύροι τον προσέγγισαν και τον ρώτησαν εάν επιθυμούσε να του διευθετήσουν ταξίδι στη Γερμανία και αυτός τους απάντησε αρνητικά γιατί θα έπαιρνε πολύ χρόνο, αλλά τους είπε ότι ήθελε να έρθει στην Κύπρο. Τότε του έδωσαν τον αριθμό τηλεφώνου τρίτου Σύρου, ο οποίος του ανέφερε ότι το ταξίδι θα στοιχίσει 3.500 δολάρια Αμερικής και ότι θα έπρεπε να δώσει την ίδια στιγμή 500 δολάρια ως προκαταβολή, πράγμα το οποίο και έπραξε. Επίσης, του είπε ότι σε δυο ώρες θα τον παραλάβει όχημα για να τον μεταφέρει στην παραλία.

Σε λίγο, έφτασε ένα minibus στο οποίο υπήρχαν άλλοι δύο Σύροι και τους μετέφερε σε μια παραλία της πόλης Akkar του Λιβάνου όπου εκεί υπήρχαν και άλλα άτομα συριακής καταγωγής. Λίγο αργότερα, ήρθε μια βάρκα και αναχώρησαν με προορισμό την Κύπρο. Στα περίπου τρία χιλιόμετρα, υπήρχε ακινητοποιημένη άλλη βάρκα και αφού την προσέγγισαν, ο καπετάνιος επιβιβάστηκε σε αυτήν και επέστρεψε πίσω στην ακτή. Οι υπόλοιποι συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Κύπρο με οδηγό έναν νεαρό ο οποίος μόλις ήρθε στην Κύπρο δήλωσε ότι ήταν ανήλικος και δεν συνελήφθη από την Αστυνομία.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο «Πουρνάρα» με την συνοδεία Αστυνομίας. Κατά την άφιξη τους, τον ανέμεναν στην πύλη οι δύο από τους τέσσερις υπόπτους που είναι αδέλφια. Αυτοί τον κάλεσαν στην είσοδο και αφού τον φωτογράφησαν με το κινητό τους τηλέφωνο, του είπαν να εισέλθει κανονικά στον καταυλισμό και μετά να μεταβεί στην ανατολική είσοδο όπου και θα τον ανέμεναν.

Όταν αναχώρησαν από το «Πουρνάρα» τον μετέφεραν στην οικία τους και από εκεί έστειλαν τη φωτογραφία του στη μητέρα του στον Λίβανο μέσω της εφαρμογής WhatsAPP και αφού συνομίλησε και ο ίδιος μαζί της και της επιβεβαίωσε την άφιξη του στην Κύπρο, η μητέρα του έδωσε το χρηματικό ποσό των 3.000 δολαρίων σε ξάδελφο τους. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα αναφερόμενα χρήματα θα αποστέλλονταν σε έναν από τους υπόπτους, ο οποίος είναι ο κύριος διακινητής.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, από περαιτέρω εξετάσεις της Αστυνομίας προέκυψαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: Ο ρόλος του πρώτου υπόπτου, 26 ετών, στο εν λόγω παράνομο δίκτυο μεταφοράς λαθρομεταναστών, είναι ο εντοπισμός Σύρων υπηκόων οι οποίοι διαμένουν στον Λίβανο και επιθυμούν να φύγουν, ενώ παραλαμβάνει την προκαταβολή μαζί με δεύτερο πρόσωπο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δεύτερος ύποπτος, 25ετών, φέρεται ως ο αρχηγός του δικτύου μεταφοράς μεταναστών, ο οποίος συντονίζει την έλευσή τους στην Κύπρο. Όσον αφορά στον 23χρονο αδελφό του, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ρόλος του είναι η ασφαλής άφιξη των μεταναστών στην Κύπρο. Όσον αφορά στον τέταρτο ύποπτο ανήλικο, αυτός φέρεται να ήταν ο οδηγός της βάρκας.

Φιλελεύθερος