REAL TIME |

Έτσι δρούσε το κύκλωμα! Φέρνουν μετανάστες ακόμα και σε κοντέινερ –

Έτσι δρούσε το κύκλωμα! Φέρνουν μετανάστες ακόμα και σε κοντέινερ –

Συνεχίζεται ο χορός των συλλήψεων σε σχέση με την εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράτυπους μετανάστες στην Κυπριακή Δημοκρατία με το ΤΑΕ Επιχειρήσεων του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου να προχωρεί στη σύλληψη ενός ακόμη 31χρονου Σύρου.

Για την υπόθεση καταζητούνται άλλα έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους και 49χρονος ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από τη Συρία στην Κύπρο, μέσω Τουρκίας.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», πρόκειται για 49χρονο Σύρο ο οποίος φαίνεται να διαμένει στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας και φέρεται να είναι επικεφαλής ενός εκ των τριών κυκλωμάτων που διακινούν μετανάστες στην Κύπρο. Μάλιστα, το εν λόγω πρόσωπο μέχρι πρόσφατα διαφήμιζε τη δράση του σε λογαριασμό που κατέχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η δράση του κυκλώματος φαίνεται να ξεκινά κατά το έτος 2019, με τον 49χρονο να συνεργάζεται με τα τρία του αδέλφια που διαμένουν στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πρόσωπα -δύο εκ των οποίων καταζητούνται- εντόπιζαν Σύρους υπηκόους στην Κύπρο, οι οποίοι ήθελαν να φέρουν παράνομα στην Δημοκρατία συγγενικά τους πρόσωπα που βρίσκονταν στη Συρία. Ακολούθως έκαναν ταξίδια στη Βηρυτό για να μεταφέρουν χρηματικά ποσά, τα οποία εισέπρατταν από Σύρους.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου πέρασαν χειροπέδες σε 31χρονο Σύρο, ο οποίος οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού οπόταν και εγκρίθηκε η κράτησή του για δύο ημέρες ούτως ώστε να συμβαδίζει μαζί με τη λήξη του διατάγματος της 8ημερης προσωποκράτησης των άλλων πέντε υπόπτων.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο 31χρονος ύποπτος συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα προχθές κατά την είσοδο του στη Δημοκρατία. Εναντίον του, αλλά και των άλλων πέντε υπόπτων, διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξης κακουργήματος, πλημμελήματος, συμμέτοχης σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχής και αποδοχής διάπραξης εγκλημάτων, αδικήματά κατά παράβαση του Νόμου Περί Αλλοδαπών, υποβοήθηση παράνομης εισόδου, εμπορία ενήλικων προσώπων και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα από τις εξετάσεις προκύπτει ότι ο ύποπτος από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι σήμερα, ταξίδεψε στη Βηρυτό οκτώ φορές ενώ βρισκόταν στην Κύπρο από το 2017 υπό το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», μια εκ των τριών που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από τη Συρία στην Κύπρο μέσω Τουρκίας. Βάση πληροφοριών που κατέχουν οι Αρχές, η πλειοψηφία των μεταναστών που μεταφερόταν στην Κύπρο από τη συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα, κατάγεται από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ή μετέβαινε εκεί από άλλες περιοχές. Η είσοδος τους από τη Συρία στο έδαφος της Τουρκίας γίνεται από το χωριό Harem, στο χωριό Reyhanli. Οι μετανάστες μόλις αφιχθούν στο Reyhanli μεταφέρονται αρχικά στα Άδανα και συνεχίζουν το ταξίδι τους στην πόλη Alanya ή στη Μερσίνα ή και στην Κωνσταντινούπολη.

Η εγκληματική ομάδα ωστόσο διαθέτει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τρεις χώρους φιλοξενίας, δύο στην πολύ Alanya και ένα στη Μερσίνα. Τους χώρους αυτούς φέρεται βάση των ίδιων πληροφοριών να τους διαχειρίζονται συνεργάτες της ομάδας. Μάλιστα, η μεταφορά τους από την πόλη Μερσίνα στις κατεχόμενες περιοχές γίνεται σε εμπορευματοκιβώτια, τα οποία οι μετανάστες εγκαταλείπουν μόλις αυτά φορτωθούν σε φορτηγά και εξέλθουν των κατεχόμενων λιμανιών. Ακολούθως, τους περιμένει οδηγός ταξί ο οποίος τους μεταφέρει σε περιοχές που είναι υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και εκεί αφικνούνται στις ελεύθερες περιοχές.

Σε σχέση με τη μεταφορά των μεταναστών από την πόλη Alanya προς τα κατεχόμενα, αυτή γίνεται με ταχύπλοο σκάφος το οποίο οδηγούν Σύροι συνεργάτες του κυκλώματος. Όταν το σκάφος φτάσει στις κατεχόμενες περιοχές, τότε Τούρκοι συνεργάτες παραλαμβάνουν τους μετανάστες και τους οδηγούν με ιδιωτικά οχήματα σε περιοχές που είναι υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Για κάθε παράτυπο μετανάστη η εγκληματική ομάδα λαμβάνει ως αμοιβή από €3.000 μέχρι €4.000.

ΠΗΓΗ: Philnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube