Weather Icon

Ερευνήτρια εξέθεσε το Πακιστάν στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ερευνήτρια εξέθεσε το Πακιστάν στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Έκανε λόγο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικαλεότητες από τον στρατό στο Πακιστάν.

Η Michela Mutovciev, ερευνήτρια και αναλύτρια στο think-tank EFSAS με έδρα το Άμστερνταμ, έκανε την παρέμβασή της κατά τη διάρκεια του Διαδραστικού διαλόγου με την Ομάδα Εργασίας για τις Αναγκαστικές ή Ακούσιες Εξαφανίσεις κατά την 54η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023.

 «Η οργάνωσή μας θα ήθελε να εκφράσει την εκτίμησή της για τη δέσμευσή σας στη δεινή θέση του λαού του Πακιστάν, ο οποίος συνεχίζει να ζει υπό την κυριαρχία ενός Στρατιωτικού Κατεστημένου που λειτουργεί ατιμώρητα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η στάση της απέναντι σε κάθε μορφή αντιπολίτευσης και διαφωνίας, με στόχο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικούς ακτιβιστές και δημοσιογράφους, μέσω της πρακτικής εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, αυθαίρετων κρατήσεων, απαγωγών και βασανιστηρίων ως μέρος της κρατικής πολιτικής».

Η Mutovciev είπε ότι παρόλο που αυτή η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ έχει εξετάσει 800 υποθέσεις στο Πακιστάν, η Εξεταστική Επιτροπή της χώρας για τις Αναγκαστικές Εξαφανίσεις έχει καταγράψει περισσότερες από 8.000, ενώ ομάδες Παστούν και Μπαλόχ ισχυρίζονται ότι τα περιστατικά είναι δεκάδες χιλιάδες.

Ο ερευνητής αναλυτής είπε στον ΟΗΕ ότι αυτοί οι τρόποι λειτουργίας έχουν φαινομενικά εξελιχθεί και ακόμη και η δολοφονία Πακιστανών αντιφρονούντων στο εξωτερικό δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση.

«Ο Sajid Hussain στη Σουηδία, η Karima Baloch στον Καναδά, ο Arshad Sharif στην Κένυα και η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας ενός Πακιστανού μπλόγκερ με έδρα την Ολλανδία είναι ενδεικτικές περιπτώσεις», είπε προσθέτοντας ότι ο Πακιστανικός λαός ζει σε ένα περιβάλλον ακραίου φόβου, το οποίο το στρατιωτικό κατεστημένο συνεχίζει να ενισχύσει.

Η Mutovciev προέτρεψε επίσης για επείγουσα παρέμβαση αυτού του Συμβουλίου, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για να ωθήσει το Πακιστάν προς την επιβολή του κράτους δικαίου και τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, διασφαλίζοντας τον τερματισμό των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων εντός και εκτός της χώρας και τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube