Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει δυναμικό μπάσιμο προκειμένου να σπάσει το υφιστάμενο αδιέξοδο και να αναζωογονηθεί η προσπάθεια στο Κυπριακό. Κινήσεις οι οποίες ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές διορισμού ενός απεσταλμένου από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για να ξεκινήσει ένα πήγαινε-έλα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Γιέτζια, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε προδιαγραφές του πως η ίδια θέλει να είναι ο επόμενος απεσταλμένος στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο κινήθηκε πάνω σε δύο άξονες, σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Τις προσπάθειες για αναβίωση των συνομιλιών και τις εξελίξεις με την κρίση στην Πύλα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στη πολιτική ηγεσία προκύπτει ότι:

Οι ΗΠΑ κινητοποιούνται στο Κυπριακό και στις προσπάθειες διορισμού ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών. Από την ενημέρωση που έχει η Λευκωσία φαίνεται ότι οι Αμερικανοί συζητούν και ονόματα. Αυτό δείχνει και το βαθμό αποφασιστικότητας τους για να διοριστεί ένας απεσταλμένος.
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το θέμα του διορισμού απεσταλμένου όπου και πάλι μπαίνουν στο τραπέζι κάποια ονόματα, τα οποία στο παρόν στάδιο δεν αποκαλύπτονται.

Η Λευκωσία υποστηρίζει το διορισμό ενός απεσταλμένου στα πρότυπα της Τζέιν Χολ Λουτ με ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο, και με πιο έντονη παρουσία στο νησί, και πιο τακτικές συναντήσεις με τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία ότι έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα για κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Στο θέμα της Πύλας, η εκτίμηση της κυβέρνησης, όπως διατυπώνεται και προς τη πολιτική ηγεσία είναι πως η Τουρκία δεν περίμενε την τόσο έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Επίσης υποστηρίχθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κατάληξη ή συμφωνία στο θέμα της διέλευσης του δρόμου Άρσους-Περγάμου και ότι οι διαβουλεύσεις του Κόλιν Στιούαρτ με τις δύο πλευρές συνεχίζονται.

Στο θέμα του πακέτου μέτρων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό είναι έτοιμο αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το πότε θα ανακοινωθεί. Η αρχική του σκέψη ήταν όπως το πακέτο ανακοινωθεί πριν από το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, ωστόσο δεν αποκλείει να το πράξει μετά όταν επιστρέψει στο νησί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρξε μια εποικοδομητική και ωφέλιμη σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας έγινε μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αναφερόμενος στο θέμα της Πύλας είπε ότι δεν υπήρξε κατάληξη. «Βρισκόμασταν και βρισκόμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη.

Το πλαίσιο το έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα από την ομόφωνη Δήλωση του και αυτό είναι να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για ανατροπή του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Αυτό είναι ξεκάθαρο και μέσα από τη Δήλωση , να διασφαλιστούν οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, να αποτραπεί η επέκταση της κατοχής από το κατοχικό καθεστώς» ανέφερε.

Τέλος σ’ ότι αφορά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είπε ότι διαχρονικά αποτελεί ένα ορόσημο για το Κυπριακό. Προσθέτοντας ότι έχει αναληφθεί παράλληλα και μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τραπέζι Κυπριακό και σιτηρά

Οι επαφές του Μίροσλαβ Γιέτζια στην Τουρκία ολοκληρώθηκαν χθες και ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επιστρέφει στη Νέα Υόρκη. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες οπόταν θα επισκεφθεί Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες. Στη διάρκεια των επαφών του στην Τουρκία ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δεν είχε στο τραπέζι μόνο Κυπριακό αλλά και το θέμα των σιτηρών της Ουκρανίας.

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο συζήτησε στην Άγκυρα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Μίροσλαβ Γίετζια σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η οποία αναφέρει ότι «τονίστηκε ότι πρέπει να προστατευθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να τερματιστεί η άδικη στάση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Επικεφαλής Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλιτς συναντήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια.

«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι εργασίες σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών. Τονίστηκε ότι, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πρέπει να προστατευθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να τερματιστεί η άδικη στάση στο θέμα αυτό», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι «επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εργασίες σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από την πλευρά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για τις προσπάθειές της».

Έδωσε στοιχεία για μεταναστευτικό

Πέραν των ζητημάτων Κυπριακού στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου βρέθηκε και το μεταναστευτικό, με την πολική ηγεσία να μην κρύβει την ανησυχία της για την ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία προς την πολιτική ηγεσία για το μεταναστευτικό τα αποτελέσματα των ενεργειών της κυβέρνησης.

Ο Κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως «αυτό που έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που ολιστικά θα αντιμετωπίζει το ζήτημα».

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως είναι γνωστό ότι η Κύπρος, ως χώρα πρώτης γραμμής, έχει δεχθεί υψηλές μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια και το Μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί ως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Αναφέρθηκε σε έκκληση της εκτελεστικής εξουσίας προς τις πολιτικές δυνάμεις όπως προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο για σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.
Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις.

Φιλελεύθερος