REAL TIME |

ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 17 Σεπτεμβρίου 2023

Ενισχύεται ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού πολέμου

Ενισχύεται ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού πολέμου

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος υψηλής τεχνολογίας (EW) είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη

Του Robert Wall

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος υψηλής τεχνολογίας (EW) είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη.

Στις δύο δεκαετίες των μαχών κατά των ανταρτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και τους συμμάχους, μεγάλο μέρος της εστίασης του EW ήταν στην εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας αναζωογονούν το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη για την ενίσχυση της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται, να διαταράσσουν και να εκμεταλλεύονται το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος προς κάλυψη.

Ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τσαρλς Κ. Μπράουν, που ορίστηκε πρόεδρος του Κοινού Επιτελείου Αρχηγών, εξέφρασε την ανησυχία του τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους: “Τις τελευταίες δεκαετίες, η κοινή δύναμη έχασε κάποια δύναμη στο να αμύνεται έναντι ηλεκτρομαγνητικής επίθεσης διεξάγοντας επιχειρήσεις εντός ενός επιτρεπόμενου ηλεκτρομαγνητικού φάσματος”, είπε ο υποψήφιος στους γερουσιαστές.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί εκτενώς πόρους του EW στον πόλεμο στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό παρεμβολών GPS και άλλων συστημάτων για να νικήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά του Κιέβου. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει συστήματα EW στην πρώτη της γραμμή για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, αν και το μήκος της πρώτης γραμμής σημαίνει ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν εκτείνεται η υποστήριξη, σύμφωνα με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, προμήθευσαν το Κίεβο με πυραύλους υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας, RTX AGM-88, για να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ουκρανίας στο EW.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει εντείνει τις προσπάθειές της να γίνει μια πιο τρομερή δύναμη μάχης ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και πριν από αρκετά χρόνια αναβάθμισε την ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις EW. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε ότι η Κίνα έχει απογειώσει αεροσκάφη J-16D στο πλαίσιο πολλών πακέτων δυνάμεων που έχουν εισέλθει στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας. Το Πεντάγωνο λέει επίσης ότι η Κίνα εργάζεται σε αντιδιαστημικά συστήματα EW, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών παρεμβολών. Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πρόκειται επίσης να λάβει το J-15D, ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικές θύρες συλλογής πληροφοριών.

Αγοράζοντας δύναμη

Η ανάπτυξη απειλών οδηγεί στον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων EW αλλού. Η Πολωνία παρήγγειλε πέρυσι δύο πλοία πληροφοριών που πρόκειται να παραδοθούν το 2027. Η κοπή του χάλυβα πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου, δήλωσε ο κύριος εργολάβος Saab. Το πρώτο από τα πλοία, το ORP  Jerzy Różycki, κατασκευάζεται από την Πολωνική 
Remontowa Shipbuilding.

Η Γερμανία προχωρά με τις προσπάθειες να αντικαταστήσει το ηλεκτρονικό αεροσκάφος μάχης και αναγνώρισης Tornado στον ρόλο της καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD). Η Luftwaffe έχει 20 από τα εξειδικευμένα Tornado σε απόθεμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Military Balance. Η Γερμανία είπε ότι θα τα αντικαταστήσει με 15 τροποποιημένα Eurofighter. Ο γερμανικός οργανισμός αμυντικών προμηθειών επέλεξε τη Saab για να παρέχει το πακέτο EW που βασίζεται στο σύστημα Arexis που χρησιμοποιείται στο GripenE/F. Τα τροποποιημένα Eurofighter αρχικά πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον προηγμένο AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile – μια αναβαθμισμένη έκδοση του High-Speed Anti-Radiation Missile – αν και το αεροσκάφος θα διαθέτει επίσης ικανότητα εμπλοκής stand-off. Οι προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού παρόχου τεχνητής νοημοσύνης Helsing, στοχεύουν σε μια αρχική επιχειρησιακή ικανότητα γύρω στο 2028.

Η Ιαπωνία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να τροποποιήσει ένα από τα μεταφορικά αεροσκάφη C-2 σε μια stand-off πλατφόρμα EW που θα επικεντρώνεται κυρίως στην εμπλοκή. Το αεροσκάφος θα ενισχύσει το αεροσκάφος ηλεκτρονικών πληροφοριών RC-2 που έχει ήδη σε υπηρεσία η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας.

Προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του στόλου αεροσκαφών παρεμβολών Compass Call της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επίσης προχωρούν. Η πρώτη πτήση του EC-37B, ενός τροποποιημένου επιχειρηματικού αεροσκάφους Gulfstream G550, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, εργάζεται για την αναβάθμιση του EA-18G Growler με στόχο την αντικατάσταση του συστήματος παρεμβολής ALQ-99 με το σύστημα Jammer-Low Band επόμενης γενιάς.

Συμμαχία παρεμβολών

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει δείξει στους στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και σε άλλους την αξία της ανταλλαγής με στενούς συμμάχους πληροφοριών που θεωρούνταν προηγουμένως ευαίσθητες, στις οποίες  περιλαμβάνεται και το EW. “Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι δωρεάν ως επί το πλείστον”, δήλωσε ο στρατηγός Τζέιμς Μπ. Χέκερ, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στην πρόσφατη Διάσκεψη των Αρχηγών Αεροπορίας και Διαστήματος. “Μόλις αποκτήσαμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε το αρχείο δεδομένων της αποστολής των ΗΠΑ”, είπε, σημειώνοντας ότι περισσότερα από 600 μαχητικά F-35 Lightning II θα βρίσκονται σταθμευμένα στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, κυρίως με συμμάχους και όχι με αμερικανικές δυνάμεις.

Μπορεί να επίκειται περισσότερη συνεργασία. Ο στρατηγός Μπράουν, είπε ότι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ εργάζονται για τη βελτίωση της τριμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του EW.

Δουλειά να γίνει

Το επίπεδο δραστηριότητας, ωστόσο, μπορεί να μην ταιριάζει με απειλές σε ορισμένες περιοχές. Παρά τις εργασίες της Γερμανίας για την προσαρμογή του Eurofighter στον ρόλο του SEAD, η Ευρώπη γενικότερα φαίνεται να υποεπενδύει στο EW, δημιουργώντας μια πιθανή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και τον στόλο EA-18G.

Επίσης, το EW εξακολουθεί να μην εμφανίζεται επαρκώς σε στρατιωτικά σχέδια σε άλλες πτυχές. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες του EW ανησυχούν ότι, μεταξύ άλλων, δεν προβλέπεται επαρκής σχεδιασμός για το πώς να ασφαλιστούν οι σύνδεσμοι που υποστηρίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών που απαιτείται καθώς οι στρατοί επιδιώκουν προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού. Ένας άλλος τομέας ανησυχίας είναι ο χώρος και το κατά πόσον έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος για την εφαρμογή του EW στον νέο τομέα πολεμικών μαχών, τόσο όσον αφορά την προστασία των φιλικών δυνατοτήτων όσο και την υποβάθμιση αυτών ενός αντιπάλου.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube