Weather Icon
Γαλλία , Ενεργειακά 26 Σεπτεμβρίου 2023

Εμμανουέλ Μακρόν: Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Εμμανουέλ Μακρόν: Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Γαλλία: Νομοθετική παρέμβαση για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας

Η κυβέρνησή του θα «ανακτήσει τον έλεγχο» των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως το τέλος του έτους, ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα θα λάβει για να το πετύχει, ο Μακρόν δήλωσε ότι η κρατική ιδιοκτησία της εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF και των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Υπάρχει ένα σημείο κλειδί για την ανταγωνιστικότητά μας, θα το ανακοινώσουμε τον Οκτώβριο, και αυτό είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Μακρόν ανακοινώνοντας ένα πολυετές περιβαλλοντικό σχέδιο.

«Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον Οκτώβριο τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι σύμφωνες με την ανταγωνιστικότητά μας», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα ισχύει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Μέχρι το τέλος του έτους θα ανακτήσουμε τον έλεγχο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του Ελιζέ δήλωσε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός νέου ενεργειακού νόμου. Στόχος θα είναι να ανακοπεί η πίεση που ασκούν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οι τιμές του φυσικού αερίου. Μάλιστα η εγχώρια αυτή νομοθεσία θα θεσπιστεί χωρίς να χρειάζεται πρώτα να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε μια χώρα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα μέτρα του πολυετούς σχεδίου πράσινης μετάβασης περιλαμβάνουν τον τερματισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2027, την ενθάρρυνση των Γάλλων να εγκαταλείψουν τους θερμικούς κινητήρες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την προώθηση των αντλιών θερμότητας ως τρόπο θέρμανσης των σπιτιών.

Για να επιτευχθεί μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σύγκριση με το 1990 «πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα σε επτά χρόνια από όσα έχουμε κάνει τα τελευταία 33 χρόνια», ανέφερε το Ελιζέ σε σημείωμα τύπου.

Η κυβέρνηση είχε ήδη δηλώσει ότι άλλα 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 για επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με την κατάργηση ορισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων που λαμβάνουν κάποιες βιομηχανίες για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ο Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη βιομηχανία καυσίμων να πωλεί σε τιμή κόστους και θα χορηγήσει 100 ευρώ ενίσχυση στους φτωχότερους εργαζόμενους που πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στη δουλειά τους, για να αναχαιτίσει τις πιέσεις που ασκεί ο πληθωρισμός στα νοικοκυριά.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube