Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ελληνοτουρκικά. Μπορούν να λυθούν;

Ελληνοτουρκικά. Μπορούν να λυθούν;
Πηγή φωτογραφίας: Έθνος

Μπορεί να βρεθεί μια συνολική συμφωνία στα ελληνοτουρκικά;

Μπορεί να βρεθεί μια συνολική συμφωνία στα ελληνοτουρκικά; Οκτώ πρωθυπουργοί το προσπάθησαν, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, από το 1975 και μετά. Ενας-δυο έφτασαν κοντά, αλλά δεν το πέτυχαν.

Εως τότε θα υπάρχουν συναντήσεις, συμφωνίες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας κ.ά. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να αποφευχθούν δηλώσεις ή ενέργειες που μπορούν να διαταράξουν το καλό κλίμα. Η Τουρκία ελπίζει ότι, εν τω μεταξύ, θα εξασφαλίσει το πολυπόθητο πράσινο φως από το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των F-16 της και την αγορά νέων. Και η Ελλάδα πως δεν θα πρέπει να είναι συνέχεια στο «κόκκινο» υπό την απειλή μιας ακόμη κρίσης στο Αιγαίο.

Αν Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα επίλυσης των διαφορών των δύο χωρών, οι δυσκολίες θα είναι κυρίως εσωτερικές, και για τους δύο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει μια πολύ δύσπιστη κοινή γνώμη αλλά και το κόμμα του. Ο Ερντογάν θα δέχεται πυρά γιατί δεν «πήρε πίσω» τα δεκάδες νησιά που η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι έχει ξεχάσει.

Αν πάλι δεν συμφωνήσουν, το μέλλον θα είναι αβέβαιο. Η Αθήνα πιστεύει σε ένα Plan B, ένα πλαίσιο συνεργασίας και αποφυγής εντάσεων χωρίς να λύνονται στην ουσία τους τα θέματα. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει αν η Τουρκία θα μείνει εκεί ή αν θα δοκιμάσει την επίτευξη συμφωνίας υπό την πίεση κάποιας κρίσης. Προς το παρόν, τα κόκκινα χαλιά έχουν στρωθεί και στο Αιγαίο επικρατεί «νηνεμία». Αν κάποιος σκεφτεί πού βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια, μόνο θετική μπορεί να είναι αυτή η εξέλιξη. Για την ώρα.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube