REAL TIME |

Weather Icon

Δραματικά στοιχεία! Πάνω από 78 χιλιάδες κατέφυγαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Δραματικά στοιχεία! Πάνω από 78 χιλιάδες κατέφυγαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Περισσότεροι από 78.000 άνθρωποι έχουν προσφύγει στην Αρμενία από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέχρι χθες το βράδυ, δήλωσε η Ναζέλι Μπαγκντασαριάν, εκπρόσωπος του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

«Μέχρι τις 10:00 μ.μ., 78.354 βίαια εκτοπισμένοι Αρμένιοι εισήλθαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ»  ανακοίνωσε στο Facebook.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν πιστεύει ότι σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχουν άλλοι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Οι αναλύσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρχουν Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για μια άμεση πράξη εθνοκάθαρσης και απέλασης, για την οποία προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Πασινιάν στη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τις κατηγορίες του Πασινιάν ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιούν εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Απορρίπτουμε τη δήλωση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν ότι οι Αρμένιοι κάτοικοι της περιοχής του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν φέρεται να υπέστησαν εθνοκάθαρση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Αρτσάχ, Σάμβελ Σαχραμανιάν, υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση όλων των θεσμών από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ανακοίνωσαν οι αρχές αυτής της περιοχής με την πλειοψηφία των Αρμενίων.

Αυτή η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία θα πάψει να υφίσταται από εκείνη την ημερομηνία, σύμφωνα με το διάταγμα, αναφέρει το RIA Novosti.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι αυτό έγινε με βάση την προτεραιότητα της διασφάλισης της φυσικής ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός των συνόρων του, καλείται να εξοικειωθεί με τις συνθήκες επανένταξης που θα παρέχει το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να αποφασίσει ανεξάρτητα για τη δυνατότητα παραμονής στην περιοχή στο μέλλον.

Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευσή του.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποκαλώντας την ως «αντιτρομοκρατικά μέτρα τοπικής φύσης» για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην περιοχή. 

Το Ερεβάν χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες ως επιθετικότητα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αρμενικές μονάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Μια μέρα αργότερα, με τη μεσολάβηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και μεταξύ των όρων της εκεχειρίας, τονίστηκε ο αφοπλισμός των αρμενικών σχηματισμών.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Αρμενίων του Καραμπάχ με την αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Yevlakh του Αζερμπαϊτζάν, αφιερωμένη στην ενσωμάτωση της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν. 

Novosti

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube