Weather Icon
Aφρική , Ισλάμ , Τουρκία 1 Σεπτεμβρίου 2023

Χορηγός ισλαμιστικής τρομοκρατίας ο Ερντογάν – Ο ISIS ενισχύεται στη Δ. Αφρική με την βοήθεια της Τουρκίας

Χορηγός ισλαμιστικής τρομοκρατίας ο Ερντογάν – Ο ISIS ενισχύεται στη Δ. Αφρική με την βοήθεια της Τουρκίας

Με τις ευχές Ερντογάν το ISIS αναδιοργανώνεται στη Δυτική Αφρική – Το Ahsen-Der, οι ΜΚΟ και οι βιτρίνες

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) αναδιοργανώνεται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Το ISIS προσπαθεί να αναδιαρθρωθεί υπό το όνομα Mekteb-i Furkan (Σχολή Φουρκάν) στην Τουρκία καθώς και στη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τσετσενία, το Μάλι, την Ουγκάντα ​​και το Σουδάν.

Πέραν άλλων ενδείξεων, το αυτό καταδεικνύεται σύμφωνα με κατηγορητήριο που συνέταξε η Γενική Εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ, στην Τουρκία, και υποβλήθηκε στο δικαστήριο τον Αύγουστο. Σε αυτό σημειώνεται ότι στη Γεωργία πραγματοποιείται εκπαίδευση σε όπλα και ότι υπάρχει εισροή τζιχαντιστών από την Τουρκία στη Δυτική Αφρική.

Το κατηγορητήριο ετοιμάστηκε μετά από επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 23 τουρκικές επαρχίες, τον Μάιο. Αποκαλύφθηκε ότι το ISIS είχε δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο να λειτουργεί υπό τη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου. Αυτή η νέα δομή που εντοπίστηκε, διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Η αστυνομία είχε συλλάβει 74 υπόπτους κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διέταξε η Γενική Εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ.

Σύμφωνα με μια αναφορά της δημοσιογράφου Χαλέ Γκιονουλτάς, μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια στο κατηγορητήριο είναι το γεγονός ότι τζιχαντιστές που εισήλθαν παράνομα στην Τουρκία και κρύφτηκαν εκεί, αργότερα μετακόμισαν στη Δυτική Αφρική με το πρόσχημα της διεξαγωγής δραστηριοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας. Τούρκοι τζιχαντιστές, που εργάζονται σε διάφορες ΜΚΟ που συνδέονται με το ISIS και τζιχαντιστικές ομάδες, ταξιδεύουν στην Ουγκάντα, το Μάλι και το Σουδάν ως ανθρωπιστικό προσωπικό. Η αιτιολόγηση που παρέχεται για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό περιστρέφεται γύρω από “διάνοιγμα πηγαδιών, ίδρυση ορφανοτροφείων και παροχή οικονομικής βοήθειας σε παιδιά που υποτίθεται ότι δεν έχουν γονική μέριμνα”.

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται να επιβεβαιώσουν φήμες, φόβους και ισχυρισμούς που εδώ και πολλά χρόνια λένε ότι το ISIS οργανωνόταν στην Τουρκία μέσω ΜΚΟ.

Αρκετοί δεν θα εκπλαγούν όταν διαβάσουν ότι παρά ταύτα, μια έρευνα για μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες φέρεται να συνδέονται με το ISIS παρεμποδίστηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις 27 Μαΐου 2019, έκανε μια πρόταση για τη διερεύνηση ΜΚΟ που συνδέονται με το ISIS και την υπέβαλε στο Γραφείο του Προέδρου του Κοινοβουλίου. Αυτή η πρωτοβουλία πυροδοτήθηκε από αποκαλύψεις που έγιναν σε ακροάσεις στο δικαστήριο για τρομοκρατικές επιθέσεις, κατά τις οποίες ορισμένοι ύποπτοι του ISIS αναγνώρισαν ορισμένες ΜΚΟ ως βασικούς παράγοντες στη στρατολόγηση και τις οικονομικές συναλλαγές. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, η πρόταση δεν μπήκε ποτέ στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, που διευθύνεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους του, ουσιαστικά μπλόκαρε την προσπάθεια ελέγχου του δικτύου του ISIS εντός της χώρας.

Η Hayat Tahrir al-Sham

Το 2021 είχε καταστεί ευρέως γνωστό ότι οι τζιχαντιστές μετέφεραν κεφάλαια στο εξωτερικό υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, η διαβόητη Hayat Tahrir al-Sham, μια οργάνωση συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, που λειτουργεί υπό την κάλυψη μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, συγκέντρωνε συνεχώς κεφάλαια στην Τουρκία για να υποστηρίξει τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, με τη βοήθεια του τουρκικού τραπεζικού συστήματος, ενώ οι αρχές φαινομενικά έκλεισαν τα μάτια.

To Ahsen-Der

Μια οντότητα με το όνομα Ahsen İlim Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (ή Ahsen-Der), η οποία λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα – βιτρίνα, στέλνει ενεργά μαχητές και προμήθειες σε ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σε διάφορες χώρες. Αυτή η ένωση έχει επεκτείνει την παρουσία της σε επαρχίες κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως τζιχαντιστική οργάνωση. Τα μέλη της και οι σχετικές οντότητες είχαν προηγουμένως εμπλακεί σε τουρκικές ποινικές έρευνες που αφορούσαν δίκτυα της Αλ Κάιντα και του ISIS στην Τουρκία. Επιπλέον, οι δραστηριότητες της Ahsen-Der εκτείνονται σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Προέκυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022 στην Επίσημη Εφημερίδα, είχε λάβει μέτρα για να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία 17 ατόμων, εκ των οποίων τα 16 ήταν κάτοικοι Τουρκίας. Αιτία ήταν η υποτιθέμενη σχέση τους με το ISIS. Είναι εντυπωσιακό ότι 14 από αυτά τα άτομα που διαμένουν στην Τουρκία έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα και είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι Τούρκοι κάτοικοι που εμπλέκονται έχουν αριθμούς φορολογικού μητρώου, δηλαδή δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα.

Από το Σουδάν

Την περασμένη εβδομάδα έγινε επίσης γνωστό ότι ο ηγέτης της οργάνωσης ISIS στο Σουδάν, μια χώρα που πλήττεται από εσωτερική σύγκρουση, διευθύνει επιχειρήσεις μέσω της Τουρκίας, σύμφωνα με τους ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών. Σε μια έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούλιο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένας Ιρακινός υπήκοος ονόματι Αμπού Μπακρ αλ-Ιράκι, βετεράνος προσωπικότητα του ISIS, επιβλέπει πυρήνες του ISIS στο Σουδάν και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις με παράνομα μέσα στην Τουρκία.

Ελεύθεροι οι τζιχαντιστές

Τα τελευταία στοιχεία που κοινοποίησε το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών τον Φεβρουάριο σχετικά με κρατούμενους υπόπτους που συνδέονται με το ISIS υποδηλώνουν ότι η επιείκεια που είχε επιδείξει προηγουμένως το τουρκικό δικαστικό σύστημα προς τους τζιχαντιστές μαχητές εξακολουθεί να υφίσταται. Είναι επίσης γνωστό ότι τα μέλη του ISIS χρησιμοποιούν τον νόμο μετάνοιας της Τουρκίας για να γλιτώσουν τις ποινές.

Οι τουρκικές αρχές επιβολής του νόμου διεξήγαγαν συνολικά 1.042 επιχειρήσεις το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 1.981 ατόμων που ήταν ύποπτα για σχέσεις με το ISIS. Από αυτόν τον αριθμό, περισσότεροι από 600 συνελήφθησαν επίσημα, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Αυτό δείχνει ότι περίπου δύο στους τρεις υπόπτους του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία, τους εισαγγελείς ή τα δικαστήρια μετά από σύντομες περιόδους κράτησης.

Η έλλειψη διαφάνειας της Τουρκίας στον αγώνα κατά των ριζοσπαστικών τζιχαντιστικών ομάδων, ιδιαίτερα κατά του ISIS, είναι γνωστή. Οι τουρκικές αρχές τείνουν να ανακοινώνουν αριθμούς κρατουμένων υπόπτων του ISIS μετά από επιχειρήσεις που πολλοί πιστεύουν ότι είναι διογκωμένες και δεν αναφέρεται με διαφάνεια πόσοι από αυτούς έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί. Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των στοιχείων των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Μετά από αυξανόμενες επικρίσεις, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε δημοσιεύσει τα στατιστικά στοιχεία των υπόπτων για τρομοκρατία που κρατούνταν κάθε μήνα από το 2017, σταμάτησε να δημοσιεύει τα στοιχεία στον ιστότοπό του το 2020.

Είναι γνωστό ότι η τουρκική δικαιοσύνη και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι ανεκτικές με τα μέλη του ISIS και ότι το ISIS φέρεται να λαμβάνει υποστήριξη από την Τουρκία για την καταπολέμηση των Κούρδων μαχητών στη Συρία, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Η λίστα με τους περισσότερους καταζητούμενους της Τουρκίας περιλαμβάνει μερικούς υπόπτους του ISIS, ενώ πολλοί επικριτές που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία περιλαμβάνονται στη λίστα των φυγόδικων, ακόμη ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να πατάξει το ISIS.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube