REAL TIME |

Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία , Σουηδία 20 Αυγούστου 2023

Ζελένσκι: Συνεργαζόμαστε με την Σουηδία για την παραγωγή «κουλ» οχημάτων

Ζελένσκι: Συνεργαζόμαστε με την Σουηδία για την παραγωγή «κουλ» οχημάτων

Wikimedia Commons

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεργάζεται με τη Σουηδία για τη δημιουργία νέων CV90.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του συνεργάζεται με τη Σουηδία για την παραγωγή «κουλ» οχημάτων μάχης για να βοηθήσουν στη μάχη κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο λόγος για τα Stridsfordon 90 ή Combat Vehicle 90, που ονομάζονται επίσης CV90. Πρόκειται για ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα μάχης. Ενώ δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ακριβές μοντέλο που θα παράγει ο ουκρανικός στρατός, τα CV90 γενικά ζυγίζουν πάνω από 22 τόνους και μπορούν να ταξιδέψουν λίγο λιγότερο από 45 μίλια την ώρα. Ένα αμφίβιο άρμα με χώρο για οκταμελές πλήρωμα ταξιδεύει με περίπου 3 μίλια την ώρα στο νερό.

«Σήμερα, εργαζόμαστε όλη μέρα στη Σουηδία, τώρα τελειώνουμε τη μέρα στη Στοκχόλμη», είπε ο Ζελένσκι σε μια δήλωση του τα ξημερώματα της Κυριακής. «Τα όπλα για τους πολεμιστές μας είναι το κύριο μέλημα. Υπάρχουν αποτελέσματα και είναι τα πολύ απαραίτητα αποτελέσματα».

«Τεθωρακισμένα οχήματα – СV90, κουλ οχήματα. Ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε στην πρώτη γραμμή. Όχι μόνο προμήθεια από συμμάχους– αν και το επιταχύνουμε – αλλά και παραγωγή στην Ουκρανία. Η παραγωγή μας. Νέα παραγωγή», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχει νέα συμφωνία με τη Σουηδία σχετικά με την παραγωγή του СV90 στη χώρα του. Η Σουηδία είχε προηγουμένως δεσμευθεί να παραδώσει 90 άρματα μάχης στην Ουκρανία, ανέφερε το Insider.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Σουηδία θα παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό «με τη μορφή ανταλλακτικών και προμηθειών έκτακτης ανάγκης» αξίας 1,1 δισ. σουηδικών κορώνων, πυρομαχικά, εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών και οχήματα αξίας άνω των 196 εκα. δολαρίων προς την Ουκρανία.

«Ό,τι είναι δυνατό και μας βοηθάει, πρέπει να το εντοπίσουμε και να το παράγουμε», είπε ο Ζελένσκι την Κυριακή. «Και θα το κάνουμε».

Εκτός από τα CV90, ο Ζελένσκι είπε ότι η Σουηδία βοηθούσε στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε τηλεκατευθυνόμενα συστήματα πυροβολικού Archer μεγάλης εμβέλειας. Παράλληλα, ξεκίνησε πιλοτικές δοκιμές με τα μαχητικά Gripen, τα οποία ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλεσε «ψυχρά, σύγχρονα σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη».

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube