Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμος Πάφου απένειμε στον Γερουσιαστή Robert Menendez, τον τίτλο του επίτιμου δημότη της πόλης και του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, παρουσία αξιωματούχων και πλήθους κόσμου.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για την απόδοση των τιμών στον κ. Menendez τονίζεται η πολύχρονη και άοκνη δράση του για την υπεράσπιση και την κατοχύρωση του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ως αρχών οικουμενικής εμβέλειας.

Εκφράζεται επίσης η ευγνωμοσύνη των πολιτών της Πάφου για την απαρασάλευτη και συνεπή διαχρονικά στήριξή του στην άρση της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού Προβλήματος που θα επανενώνει τη χώρα και το λαό της.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Γερουσιαστής Menendez σε μια κρίσιμη για την ανθρωπότητα συγκυρία, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα εμπνευσμένου πολιτικού που με τα λόγια και τις πράξεις του παρέχει στήριξη στους αδύναμους έναντι των ισχυρών και δυναμώνει την πίστη στη δικαιοσύνη σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η απόφαση καταλήγει με την αναγνώριση του του γεγονότος ότι ο Γερουσιαστής Menendez με τη συνολική δράση του για την υπεράσπιση υποθέσεων και συμφερόντων του Ελληνισμού μείζονος σημασίας, αναδείχθηκε αληθής και ανιδιοτελής φιλέλληνας, άξιος της ευγνωμοσύνης και της βαθύτατης εκτίμησης των απανταχού Ελλήνων.

Προσφωνώντας τον Γερουσιαστή Menendez, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, υπογράμμισε ότι ο τιμώμενος με τις πράξεις, τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του, αποδεικνύει καθημερινά και στέλλει το εγκαρδιωτικό μήνυμα ότι στο περίπλοκο σύστημα των διεθνών σχέσεων με τα συγκρουόμενα γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν τα νόμιμα συμφέροντα των λαών και των κρατών μέσω της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους κοινούς δεσμούς που ενώνουν το αμερικανικό και ελληνικό έθνος, τονίζοντας την επίδραση που δέχθηκαν οι Ιδρυτές Πατέρες των Η.Π.Α. για τον αγώνα τους έθνους τους από την αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα από τη δημοκρατία της Αθήνας του Περικλή.

Πριν από την τελετή, ο Δήμαρχος Πάφου ξενάγησε τον Γερουσιαστή Menendez στην υπό ανέγερση νέα πανεπιστημιούπολη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού – Mediterraneo, το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία του στην Πάφο στις προσεχείς μέρες.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψης ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε τη σημασία της λειτουργίας στην πόλη της Πάφου ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με το κύρος και τη φήμη του AUB επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα γεγονός με πολλαπλή σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Φιλελεύθερος