Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ , Τουρκία 5 Αυγούστου 2023

Τί λέει ο Έντι Ζεμενίδης για την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικών βάσεων στα νησιά;

Τί λέει ο Έντι Ζεμενίδης για την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικών βάσεων στα νησιά;

Τη σημασία της τροπολογίας που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά εξήγησε στην ΕΡΤ ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας.

Αρχικά, ο κ. Ζεμενίδης επισήμανε ότι ρόλο στην εξέλιξη έπαιξε όλη η ομογένεια. Εκτός από τον ίδιο, συνεργάστηκαν ο νέος πρόεδρος της AHEPA Σάββας Τσίβικος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς.

«Όλοι παίξαμε έναν ρόλο και φυσικά το πιο σημαντικό είναι το Κογκρέσο. Την τελευταία δεκαετία, η μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της Ελλάδας, στο πώς αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική της Αμερικής, είναι ότι έχει δώσει πολύ πιο μεγάλη έμφαση στο Κογκρέσο.

Όπως βλέπουμε ξανά, έχουμε μια ομάδα βουλευτών που έπαιξαν ρόλο και στο νομοσχέδιο East Med Act που το λέμε Μενέντεζ-Ρούμπιο, αλλά δεν ήταν μόνον αυτοί οι δύο», τόνισε ο Έντι Ζεμενίδης.

Όσον αφορά το νόημα της τροπολογίας, ο κ. Ζεμενίδης δήλωσε:

«Λάθος λέμε ότι η τροπολογία ζητάει δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων. Αυτοί οι βουλευτές ξέρουν πόσο πέτυχε η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε ο κύριος Δένδιας με τον κύριο Μπλίνκεν το 2021. Και ξέρουν πόσο σημαντική έχει γίνει η Αλεξανδρούπολη στη στρατηγική της Δύσης.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί από τον πυλώνα σταθερότητας που την αποκαλούσε ο πρώην πρέσβης, ο κ. Πάιατ, στον απαραίτητο σύμμαχο. Είναι πολλοί οι βουλευτές που ξέρουν πόσο σημαντική είναι, για παράδειγμα, η Λάρισα. Αλλά το κοινό εδώ και οι αναλυτές δεν έχουν ακούσει για τις άλλες βάσεις.

Αυτή η ομάδα λοιπόν ήθελε να δείξει στους συναδέλφους τους στο Κογκρέσο όλες τις επιτυχίες της αμυντικής συμφωνίας, να δείξει ότι η επένδυση που έκανε η Αμερική σε αυτές τις βάσεις έχει τρομερά αποτελέσματα. Και ζήτησαν αυτή την έκθεση για να ενημερώσουν και τους συναδέλφους και το αμερικανικό δημόσιο και για να σκεφτούμε τι άλλη επένδυση μπορεί να γίνει».

Επισήμανε, επίσης, ότι για να πάρει η Ελλάδα βοήθεια αμυντική ή οικονομική, αρμόδιο είναι μόνο το Κογκρέσο και όχι ο Λευκός Οίκος. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αυτή την ανάλυση. Να βλέπει το Κογκρέσο ότι τα λεφτά που έχουν ήδη ξοδέψει στην Ελλάδα έχουν φέρει καλά αποτελέσματα», σημείωσε.

  • Επιφυλακτικός ο Ζεμενίδης για την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στα νησιά -«Έχουμε μήνες μπροστά μας»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του για το αν θα καταφέρει τελικά να υπάρξει επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά:

«Πρώτα απ’ όλα να ξέρουμε και διαδικαστικά ότι αυτό το ψήφισμα έγινε μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Να πω ότι έχουμε αρκετό δρόμο, έχουμε μήνες μπροστά μας. Και για διαδικαστικούς λόγους, επειδή, δυστυχώς, οι Ρεπουμπλικανοί βάλανε και άλλες τροπολογίες που δεν έχουν καμία δουλειά με τα αμυντικά, υπάρχει και πιθανότητα να μην περάσει καμία τροπολογία».

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, δεδομένου μάλιστα ότι ψηφίστηκε και πέρασε από τη Βουλή παμψηφεί.

  • «Αυτοτελείς οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, το Διεθνές Δίκαιο είναι όπλο για μας»

Ερωτηθείς για το αν η τροπολογία δίνει ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις, ο κ. Ζεμενίδης απάντησε ότι αυτά τα μηνύματα στέλνονται κάθε μέρα…

«Αυτά τα μηνύματα στέλνονται κάθε μέρα και το είδαμε μέχρι και από το Λευκό Οίκο, στα τηλέφωνα του προέδρου Μπάιντεν και του κυρίου Σάλιβαν, που απ’ ό,τι έχουν δηλώσει η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι συμφέρον της Αμερικής. Το Κογκρέσο πιστεύει ότι οι αμυντικές σχέσεις Αμερικής και Ελλάδος είναι αυτοτελείς.

Αλλά είναι και αρκετοί αναλυτές που λένε ότι πρέπει να δείξουμε στους Τούρκους ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πολιτική της Αμερικής και της Δύσης όμηρο στις δικές τους βάσεις και αυτό είναι και το μάθημα της Αλεξανδρούπολης. Γιατί οι Τούρκοι νόμιζαν όταν κλείσανε τα στενά ότι αυτοί θα αποφάσιζαν τη μοίρα της Ουκρανίας και η Αλεξανδρούπολη έδειξε κάτι άλλο.

Εδώ λοιπόν είναι ένα μήνυμα. Αλλά εξαρτάται από τον κύριο Ερντογάν. Εμείς ξέρουμε ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι όπλο για μας. Θα δούμε αν θα το δεχτεί», κατέληξε.

 

Ο Έντι Ζεμενίδης εξηγεί την τροπολογία για τις αμερικανικές βάσεις στα ελληνικά νησιά: Οι Αμερικανοί νομοθέτες ξέρουν πόσο σημαντική έγινε η Αλεξανδρούπολη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube