Ρωσία 12 Αυγούστου 2023

Στην Αρκτική μεταφέρεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός – Ο Σοϊγκού επιθεώρησε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας

Στην Αρκτική μεταφέρεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός – Ο Σοϊγκού επιθεώρησε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας

Ρωσία: Ο Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε στρατιωτικές δυνάμεις στην Αρκτική

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού μετέβη στην Αρκτική για να επιθεωρήσει τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο, σε μια περιοχή όπου η Μόσχα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη τα τελευταία χρόνια.

Ο Σοϊγκού “επιθεώρησε τις απομακρυσμένες στρατιωτικές μονάδες του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική” και την προετοιμασία των στρατιωτών για “υπεράσπιση ιδιαίτερα σημαντικών εγκαταστάσεων” σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή για τη Μόσχα, ανέφερε το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε το αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, στα βόρεια της Ρωσίας.

Ο Σοϊγκού, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ, επιθεώρησε επίσης ένα μεγάλο πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων, όπου η πρώην Σοβιετική Ένωση είχε πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις δοκιμές βομβών της.

“Η βασική αποστολή του ρωσικού πεδίου δοκιμών είναι επί του παρόντος η προετοιμασία και η δοκιμή προηγμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού”, συμπλήρωσε το υπουργείο.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Έχει ανακατασκευάσει σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή αρκετές βάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και έχει αναπτύξει προηγμένα όπλα όπως αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Η περιοχή, εκτός από τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, προκαλεί επίσης το ενδιαφέρον της Μόσχας λόγω του βορειοανατολικού περάσματος που μετατρέπεται – λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του λιώσιμου των πάγων – σε μια σημαντική θαλάσσια οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η Ρωσία θεωρεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ δύο άλλων χωρών της Αρκτικής, της Φινλανδίας τον Απρίλιο και την προγραμματισμένη ένταξη της Σουηδίας, ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube