Γερμανία , Ουκρανία , Ρωσία 12 Αυγούστου 2023

Spiegel: Γερμανικοί πύραυλοι αέρος-εδάφους Taurus σύντομα στην Ουκρανία;

Spiegel: Γερμανικοί πύραυλοι αέρος-εδάφους Taurus σύντομα στην Ουκρανία;

Οι Taurus έχουν εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα

To γερμανικό δόγμα περί αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα μπορούσε να συνοψισθεί ως εξής: αρχικά απόρριψη, έπειτα εξέταση και διαβούλευση και τελικά αποδοχή και αποστολή. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με την αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Εάν επιβεβαιωθούν οι νεότερες πληροφορίες, σύμφωνα με αποκάλυψη στο Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει πλέον σοβαρά το ουκρανικό αίτημα, που είχε κατατεθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, για την αποστολή υπερσύγχρονων γερμανο-σουηδικών πυραύλων αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus.

Το ενδεχόμενο εξοπλισμού του Κιέβου με πυραύλους αυτού του τύπου, οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι για την επόμενη φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης, απέρριπταν μέχρι πρότινος κατηγορηματικά τόσο το γερμανικό υπ. Άμυνας όσο και η καγκελαρία. Πρόκειται για πυραύλους μεγάλης ακρίβειας στα χτυπήματά τους, δύσκολα ανιχνεύσιμους από τα εχθρικά ραντάρ, με εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους ακόμη και εντός της ρωσικής επικράτειας, γεγονός όμως που κατά τη γερμανική πλευρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και ίσως μια νέα φάση στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Υπό εξέταση τροποποιήσεις στα συστήματα Taurus

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το γερμανικό υπ. Άμυνας βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τη γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία ώστε να τροποποιηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων πυραύλων, που ζητά η κυβέρνηση του Κιέβου, με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί ουσιαστικά η εμβέλειά των χτυπημάτων τους. Όπως αναφέρει το Spiegel και άλλα γερμανικά μέσα, φαίνεται ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει ενστάσεις ως προς την ιδέα αποστολής των συγκεκριμένων πυραύλων. Εντούτοις κρίνεται ότι θα δώσει το τελικό “πράσινο φως” μόνο εφόσον πεισθεί ότι δεν θα εξαπολυθούν ουκρανικές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας σε βάρος της Μόσχας με τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά συστήματα.

Στο μεταξύ γεγονός είναι ότι ο ουκρανικός στρατός εδώ και καιρό επιδίδεται σε επιθέσεις εδάφος, αέρος και θαλάσσης με ντρόουν μικρότερης εμβέλειας, πλήττοντας ρωσικούς στόχους από την Χερσόνησο της Κριμαίας μέχρι την καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πολιτικές αντιδράσεις

 Υπέρ της αποστολής των συγκεκριμένων εξοπλιστικών συστημάτων τάσσεται η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, η οποία μιλώντας την Πέμπτη στο δίκτυο Phoenix ανέφερε ότι η Γερμανία διαθέτει “αρκετούς πυραύλους Taurus”, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και τους οποίους θα μπορούσε να λάβει η Ουκρανία. “Ήρθε η ώρα να δώσουμε το πράσινο φως” τόνισε.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Γιόχαν Βάντεπουλ ζητά περισσότερη διαφάνεια και σαφήνεια σε ό,τι έχει να κάνει με ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων Taurus, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να καταστεί σαφής η μη εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών.

Υπέρ της παράδοσης πυραύλων αυτού του τύπου στο Κίεβο, ώστε να προχωρήσει στην αντεπίθεσή του, τάσσεται ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Γιούργκεν Χαρντ, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει αποκλειστούν επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη που είναι αναγνωρισμένα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube