Τον φάκελο Όραμς ξεσκονίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τον οποίο θα αναζητηθούν απαντήσεις στους νέους σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η παράνομη αγορά ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από πολίτες του Ισραήλ, του Ιράν, της Ρωσίας κ.ά. έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, γι’ αυτό και η κυβέρνηση (όπως αποκάλυψε ο «Φ» τη Δευτέρα) θα προχωρήσει σε μέτρα νομικής φύσεως.

Η πολύκροτη υπόθεση Όραμς είχε ως αποτέλεσμα οι Βρετανοί σφετεριστές της περιουσίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο, να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν. Η νομική μάχη που δόθηκε στα δικαστήρια της Κύπρου και της Βρετανίας ενδεχομένως να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΚΔ διαχρονικά ώστε το δικαίωμα της περιουσίας να παραμείνει στον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη.

Τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο αλλά και οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι κυπριακές αρχές καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα με τις παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών ακινήτων στα κατεχόμενα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ζήτησε και έλαβε τον φάκελο για τις υποθέσεις αγοραπωλησίας ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα, η οποία παρουσιάζει μια νέα έξαρση. Οι αγοραστές των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα προέρχονται κυρίως από το Ισραήλ, τη Ρωσία και το Ιράν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι κύριος στόχος των ενεργειών της κυβέρνησης είναι να ληφθούν μέτρα αποτροπής προς ξένους για την αγορά περιουσιών στα κατεχόμενα. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η αντιμετώπιση/αποθάρρυνση των ξένων είναι πολύπλοκο ζήτημα και χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, κατά το μέτρο του δυνατού, για περιπτώσεις που είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μεταξύ άλλων είναι και μια σειρά μέτρων νομικής φύσεως που αποσκοπούν στο κλείσιμο των κενών που εντοπίστηκαν και που θα έχουν πολιτική χρησιμότητα.

Το μέγεθος του προβλήματος

Μια σειρά από δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο καταγράφουν το μέγεθος του προβλήματος. Οι ίδιες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Μπακίς σε δημοσίευμα της την περασμένη Τρίτη (πηγή ΓΤΠ) ανέφερε ότι το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει μετατραπεί «σε νησί προς πώληση», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι άτομα που έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου αγοράζουν περιουσίες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει σε Ελληνοκύπριους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα τέλη Ιουλίου ήταν προς πώληση 4,209 οικόπεδα, από τα οποία μόνο τα 975 είχαν «τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας» και τα υπόλοιπα ήταν ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γη που βγήκε προς πώληση αποτελείτο από 2,677 οικόπεδα και 1,532 χωράφια κατάλληλα για οικοπεδοποίηση ή για επένδυση. Τα οικόπεδα υπολογίστηκαν στο 63,6% της προς πώληση γης και τα χωράφια στο 36,4%. Τα 2.091 από τα οικόπεδα και τα χωράφια που βγήκαν προς πώληση ή ποσοστό της τάξης του 49,68% έχουν «τίτλο ιδιοκτησίας» περιουσίας «ίσης αξίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 13,8% (581 οικόπεδα) είναι «παραχωρημένα οικόπεδα», το 11,79% (498 οικόπεδα) αποτελούν «οικόπεδα απροσδιόριστου είδους τίτλου ιδιοκτησίας» και το 1,6% (64 οικόπεδα) εμπίπτουν στην κατηγορία των «άλλων οικοπέδων». Όταν προστεθούν όλα αυτά φαίνεται ότι το 76,84% των προς πώληση περιουσιών είναι οικόπεδα «που δεν έχουν τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας», σημειώνει το δημοσίευμα. Τα περισσότερα προς πώληση οικόπεδα και χωράφια βρίσκονται στην περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας (1,407 οικόπεδα), ακολουθεί το Τρίκωμο με 1,169 προς πώληση οικόπεδα, η Αμμόχωστος με 784, η Λευκωσία με 726, η Μόρφου με 55 και η Λεύκα με 65.

Ανατρέπουν τη θεωρία του μίσους

Ακούγοντας κανείς για τους ηγέτες του Ισραήλ και του Ιράν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει πολύ εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δύο χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη σύγκρουση και δύο λαοί που είναι έτοιμοι να συγκρουστούν μεταξύ τους. Αυτά όμως στο Ισραήλ και στο Ιράν, ή σε διεθνή φόρα όταν οι ηγέτες του στέκονται μπροστά από τα μικρόφωνα. Γιατί, όταν πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες φαίνεται πως Ισραηλινοί και Ιρανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποκτήσουν ακίνητες περιουσίες που γειτνιάζουν μεταξύ τους. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για Ρώσους και Ουκρανούς οι οποίοι επίσης προβαίνουν σε ανάλογες παράνομες/παράτυπες αγορές ακινήτων στα κατεχόμενα.

Είναι εμφανές ότι όλοι αυτοί οι ξένοι αγοραστές ακινήτων στα κατεχόμενα θέλουν να εκμεταλλευθούν την ιδιαιτερότητα του καθεστώτος στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ότι δηλαδή πρόκειται για μια περιοχή η οποία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς από κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας. Παράλληλα θέλουν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι οικονομικά η αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα είναι συμφέρουσα. Σημειώνεται ότι το κατοχικό καθεστώς σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία των κατεχομένων να ανακάμψει επιχειρεί να εκμεταλλευθεί παράνομα/παράτυπα τις ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Αναζητείται αντίδοτο στην παρανομία

Το φαινόμενο με τις παράνομες/παράτυπες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα δεν είναι καινούργιο. Οι πρώτοι σφετεριστές ήταν Βρετανοί οι οποίοι αγόραζαν, παράνομα, από το κατοχικό καθεστώς ακίνητες περιουσίες κυρίως στην περιοχή της Κερύνειας και στον Πενταδάκτυλο. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα ισχυρό νομικό όπλο στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στο να καταφεύγουν στη δικαιοσύνη σε βάρος των σφετεριστών. Κάτι που έπραξε ο Μελέτης Αποστολίδης λίγο μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 όταν προσέφυγε εναντίον του ζεύγους Όραμς, τους Βρετανούς σφετεριστές της περιουσίας τους στην κατεχόμενη Λάπηθο. Ο Μ. Αποστολίδης είχε αρχικώς προσφύγει εναντίον των Βρετανών σε κυπριακό δικαστήριο απαιτώντας από τους Όραμς να εγκαταλείψουν την περιουσία του.

Η νομική μάχη του Μελέτη Αποστολίδη που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2004 έκλεισε επιτυχώς στις 19 Ιανουαρίου 2010, με απόφαση του Βρετανικού Εφετείου. Με την συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά η βρετανική δικαιοσύνη αναγνώρισε το δικαίωμα περιουσίας στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα και παράλληλα έκρινε ως παράνομη την όποια αγορά έγινε από Βρετανούς. Επιπρόσθετα κρίθηκε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα κυπριακά δικαστήρια για υποθέσεις που αφορούν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μπορούν να εκτελεστούν στα βρετανικά δικαστήρια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έρχεται 13 χρόνια μετά την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου να ξεσκονίσει την υπόθεση Όραμς αναζητώντας αντίδοτο στους νεοεμφανιζόμενους σφετεριστές στα κατεχόμενα, οι οποίοι δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες, γεγονός που καθιστά τη λήψη νομικών μέτρων δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθούν άλλες λύσεις πέραν του νομικού πλαισίου του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε αναφερθεί (σε συνέντευξή του στην Καθημερινή) στην απουσία ενός πλαισίου που να επιτρέπει στο να προβεί η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες ενέργειες. Περαιτέρω σημείωσε πως θα πρόκειται για «μέτρα νομικής φύσεως, αποτροπής, περιορισμού και δημιουργίας ανησυχίας στους σφετεριστές και τους συνεργάτες τους». Ο Κ. Κόμπος υπέδειξε, τέλος, πως «χρειάζεται στοχευμένη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά».

Εβραϊκό «μεσιμπά» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Το ενδιαφέρον Ισραηλινών για ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα δεν είναι καινούργιο, πάει πίσω αρκετά χρόνια. Στη διάρκεια της ψυχρότητας στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας και το γεγονός ότι οι δύο χώρες βρίσκονταν σε ανοικτή σύγκρουση, η ισραηλινή παρουσία στα κατεχόμενα είχε μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Προφανώς θεωρούνταν και τα κατεχόμενα μη φιλικό έδαφος. Μετά την αναθέρμανση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, αποτελεί γεγονός ότι στα κατεχόμενα στήθηκε ένα εβραϊκό «μεσιμπά» με τις αγορές ακινήτων περιουσιών που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους.

Είναι παράλληλα ξεκάθαρο ότι από ισραηλινής πλευράς επιχειρείται εκμετάλλευση των πολύ καλών κυπροϊσραηλινών σχέσεων, προφανώς αισθανόμενοι μια σιγουριά ότι η Κύπρος δεν θα θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ για το εν λόγω θέμα.

Φιλελεύθερος