Σε στρατηγικό σημείο βρίσκεται η οικία που, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ» στη βάση φωτογραφικών ντοκουμέντων, έχει ανεγερθεί στην Πύλα με προδιαγραφές στρατιωτικού φυλακίου.

Το σπίτι που ανήκει σε πρόσωπο τουρκοκυπριακής καταγωγής βρίσκεται σε οικιστική ζώνη στο δυτικό μέρος της κοινότητας, ενώ τα έργα στην οροφή είναι απέναντι από ύψωμα στρατηγικής θέσης, σε ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι μερικές εκατοντάδες μέτρα από το εν λόγω οικοδόμημα βρίσκεται στρατιωτικό φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.

Από χθες, όπως πληροφορούμαστε, εξετάζεται από αρμόδιο φορέα κατά πόσον οι εν λόγω εργασίες που έγιναν στην οροφή είναι στη βάση πολεοδομικού σχεδίου ή έχουν γίνει αυθαίρετα. Πηγή του «Φ» σχολιάζοντας το χθεσινό μας δημοσίευμα, αλλά και το θέμα της νομιμότητας της οικίας, μας είπε: «Είναι από τα λίγα σπίτια στην Πύλα, οι ιδιοκτήτες του οποίου έχουν λάβει όλες τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία άδειες».

Το ίδιο πρόσωπο μάς ανέφερε ότι τα έργα ήταν σε γνώση ατόμων και είχαν προκαλέσει αίσθηση. «Ακόμη και να μην υπάρχει τίποτα επιλήψιμο, εντούτοις, με τη μορφή των εργασιών εγείρονται δικαιολογημένα υποψίες. Πανομοιότυπα έργα είχαν γίνει στην Πύλα και πριν την εισβολή του 1974», πρόσθεσε.

Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το όλο θέμα δεν άφησε αδιάφορη την Κυπριακή Δημοκρατία. Η υπόθεση εξετάζεται.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που εξασφαλίσαμε και δημοσιεύσαμε χθες, αποτυπώνουν τις εργασίες στην οροφή της οικίας κατά τους τελευταίους δέκα μήνες. Παρουσιάζουν ένα ψηλό περιτείχισμα στην ταράτσα που ξεπερνά το 1,5 μέτρο και φέρει θυρίδες επάλξεων, ακριβώς όπως αυτές που αντικρίζουμε σε στρατιωτικές αμυντικές εγκαταστάσεις.

Η δε τοιχοποιία στην οροφή του εν λόγω κτίσματος δείχνει ενισχυμένη. Η γενικότερη εικόνα και η διαμόρφωση του χώρου παραπέμπει σε στρατιωτικό φυλάκιο. Επιπλέον, από την εξωτερική πλευρά της οικίας, για κάποιον περαστικό, δεν είναι εύκολα αντιληπτά τα έργα που έχουν γίνει. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι στην οικιστική περιοχή βρίσκονται δεκάδες σπίτια Ελληνοκυπρίων.

Τα ερωτήματα εντείνονται αν ληφθεί υπόψιν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πληροφορίες μας, οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αναφέρουν  ότι η οικία είναι ιδιοκτησίας προσώπου τουρκοκυπριακής καταγωγής. Έχει εξ αίματος συγγένεια με άτομο που λόγω επαγγέλματος χαρακτηρίζεται καταρτισμένο σε ό,τι αφορά θέματα ασφαλείας.

Φιλελεύθερος