Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι στην συνάντηση Ολγκούν – Μπαϊρακτάρ, η τ/κ πλευρά υπέβαλε προτάσεις για το πώς θα επωφεληθούν από την γνώση της Τουρκίας στην «νομική υποδομή» για καθορισμό μακροπρόθεσμων ενεργειακών στρατηγικών και ενεργειακής παραγωγικότητας και αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της απαραίτητης «νομικής υποδομής» μετά το άνοιγμα της «βουλής» και η γρήγορη υιοθέτηση και εφαρμογή των «νόμων» σε αυτό τον τομέα.

Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία του διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρισμού και αναφέρθηκαν οι εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέχρι στιγμής το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας στο θέμα αυτό, στο οποίο θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα γίνει ακόμα μια συνάντηση σε αυτό τον τομέα και θα αρχίσουν να εργάζονται οι τεχνικές ομάδες.

Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα που προκαλούνται από την έλλειψη ενέργειας και την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει κάποιες μέρες.   

Αποφασίστηκε η εγκατάσταση κινητών συστημάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στα κατεχόμενα και ενημέρωση εκ μέρους του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας κατόπιν μελέτης εντός δύο εβδομάδων, δίδοντας έμφαση σε δύο εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα πριν την ηλεκτρική διασύνδεση.

Τέθηκε επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για ενημέρωση της ΕΕ σε σχέση με το πώς θα ολοκληρωθούν κάποιες «νομικές υποδομές» για να μπορέσει το ψευδοκράτος να καταστεί «πιο πρωτοπόρο και γνωστό» στο θέμα της πράσινης ενέργειας που έθεσαν ως στόχο η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.  

ΚΥΠΕ