Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις στα μέτωπα

Δημοσιεύτηκε στις

Σε κίνδυνο το Κουπιάνσκ και το Χάρκοβο

Oleg Soskin (πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma): Η Ουκρανία θα χάσει και το Kupyansk και το Kharkiv, ο Zelensky είναι ανίκανος – Serhiy Krivonos (Oυκρανός στρατηγός): Για το αδιέξοδο της αντεπίθεσης ευθύνεται η ηγεσία της Ουκρανίας, έκαναν πολλά λάθη.
Οι συνεχείς ήττες της Ουκρανίας οδηγούν σε αδιέξοδο την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας που από την μια αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να σπάσουν οι γραμμές άμυνας της Ρωσίας και από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι η συνεχής στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την Δύση δεν είναι δεδομένη.
Στην Δύση εκτιμούν ότι οι Ουκρανικές απώλειες ξεπερνούν τις 150.000 αλλά οι ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 375.000 νεκρούς και τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες και περίπου 80.000 ρώσους εκ των οποίων 28.000 ήταν φυλακισμένοι που εντάχθηκαν στους Wagner.
O Ουκρανικός στρατός απέτυχε στην αντεπίθεση και πλέον δίνει μάχες θέσης ενώ πλέον ο κίνδυνος για τους Ουκρανούς να χάσουν την στρατηγική πόλη Kupyansk έχει αυξηθεί δραματικά, όπως έχασαν και το Bakhmut…
Επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος η Ουκρανία να χάσει ξανά το Kharkiv μια μεγάλη στρατηγική πόλη στην Βόρεια Ουκρανία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα γνωρίσουν μια οδυνηρή ήττα… μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί…

New York Times: Οι απώλειες των Ουκρανών υπολογίζονται σε 150.000, οι Ουκρανοί προσπαθούν να αποφύγουν την στράτευση

Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει χάσει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, γράφουν οι New York Times
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αξιωματούχων και αναλυτών, περισσότεροι από 150.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», αναφέρει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυξάνεται ο αριθμός των Ουκρανών που προσπαθούν να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία.
Στις 4 Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν επίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye, Yuzhnodonetsk και Artemivsk , ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό.
Στις 4 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 43.000 στρατιώτες και πάνω από 4.900 όπλα από την έναρξη της αντεπίθεσης στις 4 Ιουνίου 2023.

Oleg Soskin (πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma): Η Ουκρανία θα χάσει και το Kupyansk και το Kharkiv, ο Zelensky είναι ανίκανος

Το Kupyansk η στρατηγική πόλη στην Βόρεια Ουκρανία κοντά στο Kharkiv θα έχει την μοίρα του Bakhmut λόγω της ανικανότητας του Vladimir Zelensky, δήλωσε ο Ουκρανός Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Leonid Kuchma.
Η στιγμή της απώλειας του Kupyansk πλησιάζει και μετά θα πάνε στο Kharkiv
Το Kupyansk θα μετατραπεί σε Artemovsk ή Bakhmut με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υφίστανται τη μία ήττα μετά την άλλη, γεγονός που επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να προχωρήσουν στην επίθεση προς την κατεύθυνση του Kharkiv.
«Η κατάσταση δείχνει ότι ο Zelensky δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τη Ουκρανία», συνόψισε ο Soskin.
Ο ρωσικός στρατός είχε βελτιώσει την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην κατεύθυνση του Kupyansk.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής-αστικής διοίκησης της περιοχής του Kharkiv, απείχαν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Kupyansk.

Serhiy Krivonos (Oυκρανός στρατηγός): Για το αδιέξοδο της αντεπίθεσης ευθύνεται η ηγεσία της Ουκρανίας, έκαναν πολλά λάθη

Τα ρωσικά στρατεύματα σε υψηλό επίπεδο έχουν πραγματοποιήσει προετοιμασίες για την ουκρανική αντεπίθεση στην κατεύθυνση του Zaporozhye, δήλωσε ο απόστρατος Υποστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Serhiy Krivonos.
«Η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας έκανε πολλές δημόσιες σχέσεις. Αυτή τη στιγμή, ο εχθρός μας μέρα και νύχτα, σαν τυφλοπόντικας, έσκαψε χαρακώματα, γέμιζε τα πάντα με μπετόν, προετοίμασε ναρκοπέδια, εγκατέστησαν νάρκες αντιαρματικών και κατά προσωπικού και εξόπλισαν επίσης το σύστημα ζημιών από βλήματα και μας περίμενε».

Σύμφωνα με τον στρατηγό, η σημερινή θέση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης στην κατεύθυνση της Zaporozhye συνδέεται με τα λάθη του Κιέβου.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η προέλαση ακόμη και κατά τρία μέτρα είναι ήδη επιτυχία για τα ουκρανικά στρατεύματα, εξήγησε ο Serhiy Krivonos.
«Τα ρωσικά στρατεύματα αξιολογούν τις δυνατότητες του στρατού της Ουκρανίας, αναζητούν αδύναμα σημεία στην άμυνά μας και σε ορισμένες στιγμές καταφέρνουν να βρουν αυτά τα κενά, όπου στη συνέχεια χτίζουν τις δυνάμεις τους και καταλαμβάνουν εδάφη», υπονοώντας την περιοχή Kupyansk

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν από τον Biden να αποσύρει το αίτημα για βοήθεια στην Ουκρανία 24 δισ

Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden να αποσύρει το αίτημα για νέα χρηματοδότηση 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Οι Αμερικανοί έχουν βαρεθεί να υποστηρίζουν έναν ατελείωτο πόλεμο με αντιπροσώπους. Οι συνάδελφοί μου και εγώ γράψαμε μια επιστολή απαιτώντας από τον Πρόεδρο Biden να αποσύρει το τελευταίο πακέτο βοήθειας μέχρι να παρασχεθεί στο Κογκρέσο μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο πλαίσιο της Ουκρανίας» ανέφερε ο βουλευτής Davidson.
Στην επιστολή που δημοσίευσε, 12 βουλευτές αντιτίθενται στην πρωτοβουλία του αρχηγού του κράτους.
Ο Biden έστειλε αίτημα στο Κογκρέσο για νέες πιστώσεις για την Ουκρανία και άλλους σκοπούς.
Ως μέρος του αιτήματος, το ποσό για τη στήριξη του Κιέβου υπερέβη το αίτημα για χρηματοδότηση για την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων των κρατών – από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητήθηκαν, τα 24 προορίζονται για την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από το Κογκρέσο πρόσθετα κονδύλια για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 13,1 δισ.
Επιπλέον, ζητά από τους νομοθέτες άλλα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Asselineau (Γάλλος Πολιτικός): Η γεροντική μαριονέτα των ΗΠΑ βυθίζει την Αμερική στην παρακμή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βυθίζονται στην παρακμή, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο Francois Asselineau, ηγέτης του γαλλικού κόμματος Λαϊκή Ρεπουμπλικανική Ένωση.
Η μαφία και η γεροντική μαριονέτα στα χέρια του βαθέως κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώνουν πρόσθετη βοήθεια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες βυθίζονται σε παρακμή και οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε υπαίθριες φτωχογειτονιές», είπε ο πολιτικός.
Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πτώση του βιοτικού επιπέδου στις ΗΠΑ.
Δημοσιεύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν την αύξηση του αριθμού των ανέργων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, την εισροή του ναρκωτικού φαιντανύλη και τον υπερβολικό αριθμό προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μέσω των νότιων συνόρων.

Franz-Stefan Gadi (στρατιωτικός αναλυτής): Η Ουκρανία χάνει τα πάντα

Δυτικοί παρατηρητές υπερεκτίμησαν την ικανότητα των τανκς και των οδηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό που τους αποστέλλεται ως στρατιωτική υποστήριξη, είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Franz-Stefan Gadi.
«Κάποιοι δυτικοί παρατηρητές υπερεκτίμησαν την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να αποκτήσουν τακτική ισχύ με αυτά τα τανκς και άλλα τεθωρακισμένα ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με συνδυασμένα όπλα».
Σημείωσε επίσης ότι παλαιότεροι εκπρόσωποι δυτικών χωρών βίωσαν «τεχνική αισιοδοξία», παρακολουθώντας στη συνέχεια «πόσο επιτυχώς οι Ουκρανοί στρατιώτες κατανοούν τη δυτική τεχνολογία».
Ωστόσο, οι ελπίδες τους δεν δικαιώθηκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν πολλές μονάδες οχημάτων μάχης που έλαβαν.
Η Ουκρανία «χάνει όπλα των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης».
Μεταξύ των δειγμάτων βαρέως εξοπλισμού που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ ήταν και το Bradley BMP που υπέστη πανωλεθρία.
Σύμφωνα με τον Franz-Stefan Gadi, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει τα μισά από τα 190 τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν υποσχεθεί στην Ουκρανία.
Μεταξύ του κατεστραμμένου ουκρανικού εξοπλισμού είναι 26 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 1.831 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 25 γερμανικών τανκς Leopard, επτά γαλλικά τροχοφόρα άρματα μάχης AMX και 21 αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley από την έναρξη της αντεπίθεσης στις 4 Ιουνίου 2023.

19FortyFive: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν όλα τα πλεονεκτήματα τους

Η Ουκρανία χάνει άρματα μάχης Leopard 2 ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει μια καλά προετοιμασμένη ρωσική αμυντική γραμμή, έγραψε ο στρατιωτικός ειδικός Peter Suchiu σε ένα άρθρο για το 19FortyFive.
Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων μαχών στην Ουκρανία, αρκετά από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 έχουν ήδη καταστραφεί.
Οι ρωσικές αμυντικές γραμμές αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα οχυρωμένες από ό,τι θα περίμενε κανείς».
Ως αποτέλεσμα, η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν ήταν επιτυχημένη όσο ήλπιζε ο Volodymyr Zelensky.
Σε αυτό το πλαίσιο, το καθεστώς της Ουκρανίας άρχισε να εκφράζει φόβους ότι η φαινομενική έλλειψη προόδου θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Δύσης να παράσχει στρατιωτική βοήθεια..

Η αντεπίθεση του Κιέβου μετατράπηκε σε μάχες θέσης σε όλα τα μέτωπα.

Στην περιοχή Kupyansk, ο ρωσικός στρατός απωθεί τις ουκρανικές δυνάμεις από τις θέσεις τους.
Οι μάχες έχουν ήδη φτάσει στα βορειοανατολικά προάστια χωριών γύρω από την πόλη.
Οι προελαύνουσες ρωσικές μονάδες απέχουν ήδη μόλις 7 χιλιόμετρα από την πόλη Kupyansk.
Στις 10 Αυγούστου, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το κτίριο της διοίκησης της πόλης Kupyansk, που καταλήφθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, καταστράφηκαν από ρωσικές
βόμβες.

Με τη σειρά τους, ο ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει την εκκένωση αμάχων από 37 οικισμούς της περιοχής και σύμφωνα με πληροφορίες υποχωρούν εν μέρει στη δυτική όχθη του ποταμού Oskol για να ενισχύσουν τις νέες άμυνες εκεί.
Ωστόσο, μια ρωσική επίθεση στο Kupyansk είναι απίθανο να λάβει χώρα στο εγγύς μέλλον.
Ο κύριος στόχος της ρωσικής επιθετικής επιχείρησης είναι πιθανό να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων από την αντεπίθεσή τους στην Zaporozhie και Bakhmut.
Προχωρώντας αργά αλλά σταθερά, ο ρωσικός στρατός καταστρέφει περισσότερες ουκρανικές εφεδρείες που στάλθηκαν στο βόρειο μέτωπο.

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή Bakhmut, οι σκληρές μάχες για το χωριό Klescheevka και τα κυρίαρχα υψώματα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πρόσφατα αντεπιτεθεί στις ανατολικές παρυφές του χωριού, έχοντας απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις από τις θέσεις τους.
Παρά τις τεράστιες απώλειες και τις παρατεταμένες μάχες στη νότια πλευρά, οι ουκρανικές δυνάμεις εισβάλλουν επίσης στο Andreevka, αλλά οι Ρώσοι διατηρούν τις θέσεις τους.
Η αντίσταση του ρωσικού στρατού εμποδίζει τον ουκρανικό στρατό να αποκτήσει έδαφος στην περιοχή και να απειλήσει τα νότια προάστια του Bakhmut.

Στα νότια, οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στις περιοχές Avdiivka και Mariinka, όπου οι Ρώσοι διατηρούν τη στρατιωτική πρωτοβουλία αλλά μέχρι στιγμής έχουν πετύχει μόνο κάποιες τακτικές νίκες.
Στα νότια μέτωπα, η ουκρανική αντεπίθεση, συνεχίζεται αλλά χωρίς στρατηγικά αποτέλεσμα.

Ο ουκρανικός στρατός πέτυχε πρόσφατα τη μεγαλύτερη νίκη σε αυτόν τον μήνα των αιματηρών μαχών. Σύμφωνα με τις αναφορές από το μέτωπο, τελικά μπήκαν στις βόρειες παρυφές του χωριού Urozhainoe. Μετά από παρατεταμένες μάχες, απωθήθηκαν πολλές φορές από τον οικισμό αλλά τελικά κατάφεραν να αποκτήσουν ερείσματα στα περίχωρα της Urozhainoe.
Δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την επιτυχία τους, ενώ το ρωσικό πυροβολικό είναι πιθανό να τους εμποδίσει να πάρουν τον έλεγχο του χωριού, όπως στην περίπτωση του Staromayorkoe που βρίσκεται ακόμα στη γκρίζα ζώνη.

Στην περιοχή Orekhiv, ο ουκρανικός στρατός άλλαξε την κατεύθυνση των επιθέσεων από το Rabotino στο Verbovoe. Ωστόσο, αυτό δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν. Οι ουκρανικές δυνάμεις αλλάζουν τις κατευθύνσεις των επιθέσεών τους για να αναγκάσουν τις ρωσικές μονάδες να μετακινήσουν τις εφεδρείες τους κατά μήκος της γραμμής άμυνας.

Απέτυχε ουκρανική επίθεση με drones στην Κριμαία – Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 20 drones

Παράλληλα, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα ήταν η νέα επίθεση των Ουκρανών με drones κατά της Κριμαίας που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου 12/8.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν μια ουκρανική απόπειρα επίθεσης στην Κριμαία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 12/8, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν την προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας χρησιμοποιώντας 20 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η τρομοκρατική επίθεση που αναχαιτίστηκε δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές», πρόσθεσε το υπουργείο. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 14 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν από την αεράμυνα και άλλα έξι μπλοκαρίστηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η προηγούμενη επίθεση με drone στην Κριμαία, στην οποία συμμετείχαν 25 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, είχε σημειωθεί στις 30 Ιουλίου.

Καταστράφηκαν ουκρανικά κέντρα ελέγχου drones

Συν τοις άλλοις, το Battlegroup East της Ρωσίας κατέστρεψε ουκρανικά κέντρα ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο Marfopol και το Chervonoye, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας μάχης Oleg Chekhov.
«Χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για την καταστροφή των κέντρων ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις περιοχές Marfopol και Chervonoye», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον Chekhov, οι μονάδες πυροβολικού της Battlegroup East εξαφάνισαν ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα Strela-10 βόρεια του οικισμού Konstantinovka και εχθρικές μονάδες βορειοδυτικά του Nikolskoye.
Τα πληρώματα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων Tor και Osa κατέρριψαν δύο αεροσκάφη τύπου Leleka, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι Ουκρανοί υποτίμησαν την Ρωσική άμυνα – Κατασκευάζουν αφηγήματα

Προφανώς, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν γνώριζαν τις αμυντικές δυνατότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχοντας υποτιμήσει τον εχθρό κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το CNN, οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν περίμεναν οι αντίπαλοί τους να είναι τόσο αποτελεσματικοί στο πεδίο της μάχης, κάτι που υποτίθεται ότι εξηγεί γιατί η αντεπίθεση της Ουκρανλιας ήταν τόσο υπερεκτιμημένη – και τώρα επικρίνονται για τα πενιχρά αποτελέσματά της.

«Δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο στην τακτική υποχώρηση της Ρωσίας από το Kharkiv. Eδώ ο εχθρός ήταν έτοιμος, δυστυχώς. Όλοι κουβέντιαζαν για μήνες ότι θα μετακομίσουμε εδώ. Περιμέναμε λιγότερη αντίσταση. Κρατάνε. Έχουν ηγεσία. Δεν το λες συχνά αυτό για τον εχθρό», είπε στους δημοσιογράφους του CNN ένας διοικητής της μονάδας τανκ με το όνομα «Λώτος».
«Δεν πρέπει να τιμάτε τον εχθρό (…) Αλλά μην τον υποτιμάμε».
Το άρθρο, ωστόσο, δείχνει και κάποια αισιοδοξία για το μέλλον της αντεπίθεσης.
Λέγεται ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη μάθει «να μην υποτιμούν τον εχθρό τους» και τώρα μπορούν να κάνουν κάτι πραγματικά αποτελεσματικό, παρά τις δυσκολίες.
Οι συνεντευξιαζόμενοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένα είδος «δίψας για εκδίκηση» που τους παρακινεί να συνεχίσουν να πολεμούν, γι’ αυτό και «το CNN είδε μια αισθητή βελτίωση στο ηθικό».

Η Τζούλια, άλλη στρατιωτική γιατρός, δηλώνει ότι οι συνάδελφοί της είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της επίθεσης, καθώς η «εκδίκηση» και το «μίσος» θα τους παρακινούσαν. Σύμφωνα με αυτήν, τώρα υπάρχει μια διαφορετική αισιοδοξία, πιθανώς πιο ρεαλιστική, γνωρίζοντας την ικανότητα του εχθρού, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή, αφού οι Ουκρανοί είναι ενθουσιασμένοι με την πιθανότητα να επιτεθούν, καθώς πέρασαν πάνω από 18 μήνες απλώς αμυνόμενοι.

«Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι, αλλά όχι όπως ήμασταν. Η επίθεση είναι συναισθηματικά πιο εύκολη. Ήταν πολύ δύσκολο να στέκομαι στην άμυνα για 18 μήνες. Αυτοί (οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες) ξέρουν ότι δεν θα είναι το ίδιο – δεν θα είναι στην ομάδα επίθεσης. Αλλά θέλουν να επιστρέψουν. Γιατί η δίψα για εκδίκηση είναι πολύ δυνατή. Το μίσος είναι πολύ δυνατό».

Είναι περίεργο να διαβάζουμε αυτού του είδους τις πληροφορίες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης όταν, από την άλλη πλευρά, αιχμάλωτοι πολέμου που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους ισχυρίζονται ότι έμαθαν για την ύπαρξη «αντεπίθεσης» μέσω του TikTok, αφού οι αξιωματικοί τους δεν τους είχαν πει τίποτα. στο πεδίο της μάχης.
Υπάρχει σαφώς ασυνέπεια μεταξύ των δεδομένων.
Οι στρατιώτες που δεν γνώριζαν την αντεπίθεση δεν μπορούν να έχουν υπερεκτιμήσει την επίθεση ή να έχουν υποτιμήσει τον εχθρό. Δεν ήξεραν καν τι έκαναν για να έχουν κάποια κριτική αξιολόγηση του θέματος.

Οι συνεντευξιαζόμενοι του CNN μιλούν σαν να φταίνε για τη στρατιωτική αποτυχία, ενώ στην πραγματικότητα οι υπεύθυνοι για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων νίκης δεν είναι στρατιωτικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή, αλλά αξιωματικοί πληροφοριών που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα για τον εχθρό.
Αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι τα ΜΜΕ χειραγωγούν τις αναφορές των πηγών που αναφέρουν ότι υπήρξαν λάθη στον υπολογισμό των πιθανών αποτελεσμάτων της αντεπίθεσης, κατηγορώντας τους Ουκρανούς και προσπαθώντας να καθαρίσουν τη δική τους εικόνα.

Μαζί με τους ουκρανούς κρατικούς αξιωματούχους, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ήταν κυρίως υπεύθυνα για τη διάδοση της αφήγησης ότι σχεδιαζόταν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από το Κίεβο.
Οι δυτικοί δημοσιογράφοι υπερεκτίμησαν αυτή την υποτιθέμενη επίθεση περισσότερο από οποιονδήποτε ουκρανό στρατιωτικό και τώρα φαίνεται ότι προσπαθούν να σώσουν τη δική τους αξιοπιστία φέρνοντας νέες «εξηγήσεις» για το τι υποτίθεται ότι εμπόδισε την επιτυχία

Επιπλέον, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει πραγματικά τόσο μεγάλο κίνητρο και υψηλό ηθικό μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων μετά από τόσες πρόσφατες ήττες. Αυτό που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες είναι μια σειρά απαισιόδοξων δηλώσεων του ουκρανικού στρατού, με όλο και λιγότερους ανθρώπους να πιστεύουν σε κάθε πιθανότητα νίκης.
Στην πραγματικότητα, η τάση είναι ότι οι εδαφικές απώλειες και οι ήττες στο πεδίο της μάχης προκαλούν υποβάθμιση της αξιοπιστίας, ηθική αποθάρρυνση και συνθηκολόγηση, όχι «δίψα για εκδίκηση».

Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται πιο πιθανό τα ίδια τα δυτικά ΜΜΕ να ξεκινούν μια νέα προπαγανδιστική εκστρατεία, επικεντρωμένη στη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα αντεπιθέσεων στο εγγύς μέλλον, το οποίο υποτίθεται ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του προηγούμενου.
Ένδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι στο άρθρο δημοσιογράφοι του CNN έκαναν επίσης κάποιες επικρίσεις για τα όπλα του ΝΑΤΟ που αποστέλλονται στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι «δωρεά», «δεν διατηρούνται πάντα σύμφωνα με τα πρότυπα υπηρεσίας του ΝΑΤΟ».
Αυτή φαίνεται να είναι μια ψυχολογική κίνηση για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ό,τι έχει σταλεί στο Κίεβο μέχρι τώρα «δεν είναι αρκετό» για να πετύχει η αντεπίθεση και ότι πρέπει να υπάρχουν πιο αποτελεσματικά, θανατηφόρα όπλα στα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας.

Τελικά, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να κάνουν για άλλη μια φορά αυτό που έκαναν σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης: ενθαρρύνουν τον πόλεμο, απαιτούν περισσότερα όπλα και προσπαθούν να συγκαλύψουν τα δικά τους εγκληματικά λάθη.

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_222023_3.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_August_112023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_August_112023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_August_112023.png

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ήξεις-αφήξεις ο Γεραπετρίτης από την Αίγυπτο για Σινά! “Εργαζόμαστε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής” – Καμία αναφορά σε “κυριότητα”

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ήξεις αφίξεις ήταν οι τοποθετήσεις από την Αίγυπτο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη για το θέμα της Μονής Σινά.

«Η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι βαθιά και έχει αναπτύξει στρατηγικά», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι.

«Συζητήσαμε σήμερα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών τα θέματα που αφορούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Ορους Σινά. Συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς επίσης και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Η πρόθεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι να προχωρήσουμε με βάση τη μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status μίας εμβληματικής Μονής για τον ελληνορθόδοξο λατρευτικό χαρακτήρα της», πρόσθεσε.

Στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Κάιρο συμμετέχουν στελέχη και εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας για τη Μονή Σινά, με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής και επωφελούς λύσης.

Η επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στο Κάιρο έρχεται μετά την απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά και κτισμάτων και εκτάσεων που την περιβάλλουν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά

Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.

Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».

Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.

Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.

Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός15 λεπτά πριν

Φωτογραφική έκθεση για τον Πόντιο μουσικό Γιάννη Καλπατσινίδη sto Κεφαλοχώρι Σερρώn παρουσία του Σάββα Καλεντερίδη

Τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Καλπατσινίδη θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025 στο πρώην...

Αθλητικά46 λεπτά πριν

“Αθλητικός Εθνικισμός”: Και η “Φενερμπαχτσέ Δυτ. Θράκης” τρώει μπακλαβά από το ΑΚΡ;

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σκηνή εμφανίσθηκε ως “αυθόρμητη” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη κίνηση και το...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Αδιέξοδο σε Σινά και Λιβύη!

Παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη στο Rthess 94,5

Οικονομία2 ώρες πριν

Συμφωνία για το πρώτο ερευνητικό πλοίο πολικών περιοχών Made in India

Το πλοίο, που θα σχεδιαστεί με τη συνδρομή της Kongsberg, θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της GRSE στην Καλκούτα.

Πολιτική2 ώρες πριν

Info Migrants: Συμφωνία με την Ανατολική Λιβύη για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών θα επιδιώξει η Ελλάδα

Συμφωνία με την ανατολική Λιβύη για την αναχαίτηση πλοιαρίων μεταναστών λόγω των αυξημένων ροών στα νησιά της Κρήτης και της...

Δημοφιλή