Weather Icon
Ρωσία 24 Αυγούστου 2023

Πηγές Κρεμλίνου για Πριγκόζιν: Υπήρχε η αίσθηση ότι θα είχε άσχημο τέλος μετά την ανταρσία – Αυτά δεν συγχωρούνται

Πηγές Κρεμλίνου για Πριγκόζιν: Υπήρχε η αίσθηση ότι θα είχε άσχημο τέλος μετά την ανταρσία – Αυτά δεν συγχωρούνται

Άγραφος νόμος για τους προδότες

Μία από τις πηγές του ανεξάρτητου ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Meduza, που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του Κρεμλίνου, παραδέχτηκε ότι η συντριβή του αεροσκάφους του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, “δεν τον εξέπληξε ιδιαίτερα”, καθώς “υπήρχε η αίσθηση ότι θα κατέληγε άσχημα μετά την ανταρσία, τέτοια πράγματα [στο Κρεμλίνο] δεν συγχωρούνται”.

Κατά την εκτίμηση της ίδιας πηγής, μετά την απόπειρα ανταρσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “έβγαλε συμπεράσματα” και σταμάτησε να θεωρεί τον Πριγκόζιν “αξιόπιστο και διαχειρίσιμο άτομο”. “Δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια εξουσία στα χέρια ενός αναξιόπιστου προσώπου. Ούτε εντός ούτε εκτός Ρωσίας, αλλά υπό την αιγίδα της”, τόνισε.

Μία άλλη πηγή κοντά στην ηγεσία της περιφέρειας της Μόσχας, δήλωσε από τη μεριά του ότι λίγο πριν από το περιστατικό το απόγευμα της 23ης Αυγούστου, ο Πριγκόζιν φέρεται να συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης της περιφέρειας της Μόσχας και του γραφείου του δημάρχου της Μόσχας “για θέματα τροφοδοσίας”. Οι εταιρείες που συνδέονται με τον Πριγκόζιν προμηθεύουν εδώ και πολλά χρόνια τρόφιμα σε διάφορα ιδρύματα στο πλαίσιο κρατικών συμβάσεων.

Δύο πηγές του Meduza που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν συνέχισε να διευθύνει μια τέτοια επιχείρηση στη Ρωσία ακόμη και μετά την ανταρσία. “Έχει πολλά πράγματα με τα οποία ασχολούνταν στην Αφρική, καθώς έκανε δουλειές με τις ηγεσίες αφρικανικών κρατών. Κανείς δεν τον εμπόδιζε να τα κάνει αυτά μέχρι στιγμής, κανείς δεν τον ανάγκασε να φύγει. Γιατί να χρειάζεται εδώ συμβάσεις για τη σχολική εστίαση, ακόμη και με τέτοιους κινδύνους; Δεν είναι ανόητος, πρέπει να κατάλαβαινε τον κίνδυνο”, πρόσθεσε μία από τις πηγές του Meduza.

Σύμφωνα με την εκτίμηση μίας πηγής του Meduza, τέτοιες ενέργειες του Πριγκόζιν έδειξαν ότι δεν κρατούσε τα προσχήματα και σχεδόν ανοιχτά συνέχιζε να εργάζεται στη Ρωσία, αν και μετά την ανταρσία, η ανώτατη ηγεσία της χώρας είχε αναφέρει ότι θα “πάει στη Λευκορωσία”.

Οι πηγές αρνήθηκαν να μιλήσουν ευθέως για το ποιος ακριβώς θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για την πιθανή δολοφονία του Πριγκόζιν. Νωρίτερα (ακόμη και πριν από την απόπειρα ανταρσίας), πηγές του Meduza κοντά στο Κρεμλίνο δεν απέκλειαν ότι η δραστηριότητα του επικεφαλής της Wagner “θα σταματούσε από τις δυνάμεις ασφαλείας”.

Τώρα, οι πηγές του πρακτορείου εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ακόμη και αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Πριγκόζιν, δεν θα επηρεαστεί σοβαρά η εσωτερική πολιτική κατάσταση. “Δεν βρισκόταν πλέον στο προσκήνιο. Ήταν ο ήρωας της στιγμής”, σημείωσε μία από τις πηγές. Πράγματι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Κέντρου Levada, ο Πριγκόζιν είχε ήδη πέσει από τη δωδεκάδα των πολιτικών προσώπων που οι Ρώσοι δήλωναν ότι εμπιστεύονται. Ωστόσο, μία από τις πηγές διευκρίνισε ότι η κατάσταση με την υποστήριξη του Πριγκόζιν (και την αντίδραση στον υποτιθέμενο θάνατό του) μπορεί να είναι διαφορετική στον “στρατό και σε διάφορες μονάδες στο μέτωπο”.

Ωστόσο, πηγές κοντά στο Κρεμλίνο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο Πριγκόζιν να είναι ακόμη ζωντανός: “Είναι ένας απατεώνας, ένας τρολ. Έχει διάφορους, οπότε πρέπει να περιμένουμε”. Παράλληλα, τόνισαν ότι αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος, το πιθανότερο είναι ότι θα κατηγορηθεί η Ουκρανία (το Κρεμλίνο έχει ήδη επανειλημμένα προβεί σε αυτόν τον ελιγμό): “Φυσικά οι Ουκρανοί ήθελαν να τον εξοντώσουν, αν τα drones φτάνουν έως το Κρεμλίνο, γιατί δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στον Πριγκόζιν;”, τόνισε πηγή του πρακτορείου.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube