REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 3 Αυγούστου 2023

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι Ρώσοι έχουν ισχυρές άμυνες, αλλά αδυνατούν να προελάσουν

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι Ρώσοι έχουν ισχυρές άμυνες, αλλά αδυνατούν να προελάσουν

Φωτ. REUTERS/ Sofiia Gatilova

«Ο εχθρός προετοιμάστηκε πολύ σχολαστικά», δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να σημειώσουν αξιόλογα σημαντικά κέρδη στα μέτωπα, όμως έχουν ισχυρές οχυρώσεις και εκτεταμένα ναρκοπέδια στις περιοχές που ελέγχουν, κάνοντας δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να κινηθούν προς ανατολική και νότια κατεύθυνση, ανέφεραν χθες Τετάρτη Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Από πλευράς Ρωσίας, ανακοινώθηκε πως αποκρούστηκαν 12 ουκρανικές επιθέσεις στην περιφέρεια Ντονέτσκ, την οποία προσπαθούν να ελέγξουν εξ ολοκλήρου οι δυνάμεις της Μόσχας για μήνες.

Η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα τα τελευταία 24ωρα επικεντρώθηκε σε αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στις λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ισμαήλ, στα σύνορα Ουκρανίας – Ρουμανίας. Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως καταστράφηκε ναυτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος (USV), που προσπάθησε να επιτεθεί σε ρωσικό πολεμικό το οποίο εκτελούσε αποστολή συνοδείας στη Μαύρη Θάλασσα.

Τον Ιούνιο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή τους, με σκοπό να προελάσουν προς νότο, προς την Αζοφική θάλασσα, προκειμένου να κόψουν τη λεγόμενη χερσαία γέφυρα από την ανατολική Ουκρανία στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ακόμη, προσπαθούν να ανακαταλάβουν τομείς γύρω από την Μπαχμούτ, που έπεσε σε ρωσικά χέρια τον Μάιο, έπειτα από πολύμηνες, εξαιρετικά αιματηρές εχθροπραξίες.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Αμυνας Χάνα Μαλιάρ, τα ρωσικά στρατεύματα «προσπάθησαν πολύ επίμονα να σταματήσουν την προέλασή μας στον τομέα της Μπαχμούτ, Χωρίς επιτυχία». Κατά την ίδια, οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις εφεδρείες τους και μεταφέρουν εξοπλισμό σε τρεις περιοχές βορειότερα, όπου αναφέρονται σφοδρές μάχες εδώ κι εβδομάδες.

«Εξωφρενικός» ο αριθμός των ναρκών στα ανακτηθέντα εδάφη

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας, επισήμανε από την πλευρά του ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν άφθονο χρόνο για να ετοιμάσουν αμυντικές γραμμές και να στήσουν ναρκοπέδια.

«Ο εχθρός προετοιμάστηκε πολύ σχολαστικά», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση. «Ο αριθμός των ναρκών στο έδαφος που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις μας είναι εντελώς εξωφρενικός. Κατά μέσον όρο υπάρχουν τρεις, τέσσερις, πέντε νάρκες ανά τετραγωνικό μέτρο».

Ο κ. Ντανίλοφ επανέλαβε εξάλλου τη δήλωση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως δεν μπορεί να γίνει βιαστικά η προέλαση – η πρόοδος των ουκρανικών δυνάμεων αναγνωρίζεται πως είναι πολύ πιο βραδεία απ’ ό,τι προβλεπόταν –, καθώς διακυβεύονται ζωές.

«Κανένας δεν μπορεί να θέσει προθεσμίες για εμάς πέρα από εμάς (…) δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», τόνισε και πρόσθεσε πως «ουδέποτε χρησιμοποίησα προσωπικά τον όρο αντεπίθεση. Πρόκειται για στρατιωτικές επιχειρήσεις, περίπλοκες, δύσκολες, που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube