Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε θέση για το ζήτημα και έστειλε μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης δεν έκρυψε το παράπονο του για την κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες.

Η συζήτηση γύρω από το τι προηγήθηκε και τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς Δημοτικού Συμβουλίου, συνεχίζεται, με τον Δημοτικό Σύμβουλο Αλληλεγγύης Ανδρέα Μορφίτη, να επιμένει ότι στα πρακτικά της συνεδρίας στις 7/7/23 αναφέρεται ότι η εκδήλωση θα ήταν δικοινοτική με τη συμμετοχή Τουρκοκύπριων παιδιών και χορωδιών και επίσης ότι ουδέποτε αναφέρθηκε η παρουσία του Τουρκοκύπριου «δήμαρχου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, σημείωσε πώς απαραίτητη προϋπόθεση για λύση είναι η ύπαρξη αρραγούς εσωτερικού μετώπου. Έστειλε επίσης μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, παίρνονται ουσιαστικά θέση για το όλο ζήτημα που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες γύρω από την πρόκληση προς τον Σουλεϊμάν Ουλουτσάι για να παραστεί στην εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος, χαιρέτισε την παρουσία Τουρκοκυπρίων στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι είναι έντονη πεποίθησή του ότι για να συμμετέχουν στην εκδήλωση σημαίνει ασπάζονται τα αντικατοχικά μηνύματα.

«Η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση συνιστά ότι ασπάζονται τα μηνύματα μιας αντικατοχικής εκδήλωσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε απόψε εδώ μαζί μας, Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, είμαι σίγουρος ότι επιθυμούν την επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» είπε.
Εξάλλου, σημείωσε ότι δεν αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε, αλλά για να τους ενώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν χρειάζονται κατοχική στρατεύματα και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον, τη ζωή τους, την πατρίδα τους».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προανάγγειλε ότι, σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, ετοιμάζεται ενοποιημένη και επικαιροποιημένη μελέτη για την υπό κατοχή πόλη της Αμμοχώστου, με έμφαση στην περίκλειστη περιοχή..

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος στα γεγονότα είπε ότι δέχτηκε πολλή κριτική τις τελευταίες ώρες. Ως απάντηση, δήλωσε: «η μάνα μου η Μεσαρίτισσα εθήλασε με, με ένα γάλα που δεν είχε μέσα ούτε χολή, ούτε όξος, ούτε δηλητήριο. Ήταν ολοκάθαρο, δεν ήταν νόθο, να έχει μέσα μίσος, πίσσα, εκδίκηση και προδοσία».
Εξέφρασε επίσης τον σεβασμό του στον «φίλο Σουλεϊμάν», χωρίς – όπως είπε – περαιτέρω σχόλια, αναφερόμενος στον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, ο οποίος τελικά αποφάσισε να μην συμμετάσχει απόψε ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή της αντικατοχικής εκδήλωσης. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να πάμε πίσω στη πόλη, είπε ο κ. Ιωάννου.

Δήλωσε ακόμα ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν προσφέρει ασφάλεια και ούτε καν συνιστά συντήρηση της παρούσας κατάστασης, επισημαίνοντας ότι «συνεχίζουμε να καλούμε και να απαιτούμε από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να σεβαστούν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο ψήφισμα που ενέκρινε στις 2 Αυγούστου και διανεμήθηκε στην εκδήλωση, το Δημοκρατικό Συμβούλιο αναφέρει ότι θεωρεί πως παρά το γεγονός ότι διαχρονικά, σε διπλωματικό επίπεδο, έγιναν διάφορες ενέργειες από την δική μας πλευρά, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε, δεν ήταν επαρκής, ούτε ικανή να αποτρέψει τους σχεδιασμούς και τα νέα τετελεσμένα στην πόλη.

Πορεία Μνήμης Ισαάκ- Σολωμού

Αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποίησε το Σάββατο και η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού» στο οδόφραγμα Δερύνειας, στο πλαίσιο της φετινής πορείας μνήμης με τίτλο «Ελευθερία».

Ο Ανδρέας Πεττεμερίδης εκ μερους της Πρωτοβουλίας ανέφερε πως «εμείς σαν πρωτοβουλία μνήμης Ισαάκ Σολωμού, το μόνο που διεκδικούμε είναι αυτήν την πεντασύλλαβη λέξη, για την οποία, όπως ανέφερε «πέθανε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ισαάκ και ο Σολωμού».
Η πορεία άρχισε από τον Πύργο Τηλλυρίας την Πέμπτη και ακολούθησε ένα οδοιπορικό μνήμης κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

Φιλελεύθερος