Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Η διαδικασία ήταν σύντομη, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει χαμηλόφωνα για να επιβεβαιώσει την αθωότητά του, το όνομα και την ηλικία του και ότι δεν ήταν υπό την επήρεια ουσιών. Αργότερα δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η υπόθεση αφορά «δίωξη πολιτικού αντιπάλου».

Το δικαστικό μέγαρο, όπου εμφανίστηκε, βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν. Η εισβολή στο Καπιτώλιος είναι κεντρικό στοιχείο στην υπόθεση της εισαγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες που ασκείται δίωξη στον Τραμπ.

Η δήλωση αθωότητας του Τραμπ καλύπτει τις τέσσερις κατηγορίες σε αυτό το τελευταίο κατηγορητήριο:

  • συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ
  • συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας
  • παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας
  • συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων των πολιτών

Η δικαστής Μόξιλα Ουπαντάια ζήτησε στον πρώην πρόεδρο να μην μιλήσει για τα γεγονότα της υπόθεσης. Τον προειδοποίησε ότι η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταλμα σύλληψης, ανάκληση των όρων αποφυλάκισης και περιφρόνηση των κατηγοριών.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν επίσης στην ακρόαση ότι η υπόθεση θα επωφεληθεί από μια ταχεία δίκη. Ωστόσο, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Τραμπ, Τζον Λάουρο, ανέφερε ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί. Χαρακτήρισε μάλιστα το χρονοδιάγραμμα της εισαγγελίας «κάπως παράλογο» δεδομένου ότι η ίδια η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια.

Έξω από το δικαστήριο, ένας από τους δικηγόρους του αναφέρθηκε σε μια πιθανή στρατηγική υπεράσπισης. Η Αλίνα Χάμπα υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε λάβει κακή καθοδήγηση από την ομάδα του μετά τις εκλογές. «Νομίζω ότι όλοι ενημερώθηκαν ότι έχασε τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή ήταν η μόνη συμβουλή που του δόθηκε», είπε η Χάμπα και πρόσθεσε: «Μπορεί να μην συμφωνεί με τον Μάικ Πενς, μπορεί να μην συμφωνεί με έναν από τους δικηγόρους του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι που τον συμβούλευαν ακριβώς το αντίθετο. Και ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα, όπως όλοι μας, να ακούσει πολλές απόψεις και να πάρει μια απόφαση».

Ναυτεμπορική