Aφρική , Γαλλία 4 Αυγούστου 2023

Νίγηρας: Η χούντα ανακαλεί τις στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία

Νίγηρας: Η χούντα ανακαλεί τις στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία

Διαδήλωση στην πρωτεύουσα Νιαμέι, υπέρ των πραξικοπηματιών Φωτ. REUTERS/ Mahamadou Hamidou

Ο Νίγηρας… απομακρύνεται από τη Γαλλία

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τη χώρα, την περιοχή του Σαχέλ και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί να υπαγάγει την περιοχή στην «επιρροή» της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ, τονίζει ο ανατραπείς την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post.

Για αυτό «καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», προσθέτει ο κ. Μπαζούμ, που ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από στρατιωτικούς.

Η χούντα ανακαλεί τις στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία
Τονίζεται, παράλληλα, ότι οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως ανακαλούν την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που είχαν συναφθεί από την κυβέρνηση που ανέτρεψαν με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά τη «στάθμευση» αποσπασμάτων του γαλλικού στρατού στη χώρα και των «καθεστώς» των γαλλικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα, με ανακοίνωσή τους η οποία αναγνώστηκε από χουντικό στην κρατική τηλεόραση.

«Μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά και την αντίδραση της Γαλλίας όσον αφορά την κατάσταση» στον Νίγηρα, «το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ, οι πραξικοπηματίες) «αποφασίζει να καταγγείλει της συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με το κράτος αυτό», δήλωσε ένας από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

«Θα ανταποδώσουμε αμέσως, αν δεχθούμε επίθεση»
Οι πραξικοπηματίες διεμήνυσαν μάλιστα πως θα ανταποδώσουν «αμέσως» αν υπάρξει «επίθεση ή απόπειρα επίθεσης» εναντίον της χώρας από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO), τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο του περιφερειακού οργανισμού για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Καθώς η CEDEAO είναι «απρόσωπη», «κάθε επίθεση η απόπειρα επίθεσης εναντίον του κράτους του Νίγηρα θα οδηγήσει σε άμεση κι απροειδοποίητη ανταπόδοση των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας του Νίγηρα εναντίον κάποιου μέλους της, με την εξαίρεση φίλιων χωρών» η συμμετοχή των οποίων στον οργανισμό έχει ανασταλεί, δήλωσε ένας από τους πραξικοπηματίες μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης.

Η «εξαίρεση» προφανώς αφορά την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί.

Η Μπούντεσβερ μετέφερε 30 ανθρώπους στη Γερμανία
Επιπλέον, η Μπούντεσβερ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι μετέφερε από τη Νιαμέ στη Γερμανία «περίπου 30 ανθρώπους», υπηκόους «Γερμανίας, [σ.σ. κρατών-μελών] της ΕΕ και άλλων χωρών», μέσω X (του πρώην Twitter).

Μεταγωγικό A400M που έφθασε «πριν από το πραξικόπημα» στο αεροδρόμιο της Νιαμέ για την αντικατάσταση πληρώματος «κατά την πτήση της επιστροφής (…) μετέφερε περίπου τριάντα ανθρώπους» στη Γερμανία, εξήγησε ο γερμανικός στρατός.

Σύμφωνα με άρθρο του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες Πέμπτη το βράδυ, επρόκειτο κυρίως για μέλη του γερμανικού στρατού, που συμμετείχαν στην αποστολή του ΟΗΕ στο γειτονικό Μαλί, τη MINUSMA.

Η αναχώρησή τους εγγραφόταν στο πλαίσιο εναλλαγής που προβλεπόταν.

Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube