Weather Icon
Ινδία , Κίνα , Οικονομία & Αγορές 8 Αυγούστου 2023

Morgan Stanley: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ινδίας και υποβάθμισε την Κίνα

Morgan Stanley: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ινδίας και υποβάθμισε την Κίνα

Σε μια σημαντική κίνηση προέβη η παγκόσμια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Morgan Stanley, η οποία αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ινδίας, ενώ υποβάθμισε την Κίνα. Η απόφαση αντανακλά τις ανοδικές προοπτικές της εταιρείας για την ινδική οικονομία, αναφέροντάς την ως χώρα σε τροχιά «έκρηξης μακρών κυμάτων».

Η απόφαση της Morgan Stanley να προτιμήσει την Dalal Street, τον οικονομικό κόμβο της Ινδίας, έναντι των κινεζικών μετοχών βασίζεται σε διάφορους παράγοντες που δείχνουν την αυξανόμενη δυνατότητα της Ινδίας ως επενδυτικού προορισμού. Η έκθεση υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας για μεταρρυθμίσεις και μακροοικονομική σταθερότητα, παράγοντες που προσελκύουν ευνοϊκές τάσεις στις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) και στις ροές χαρτοφυλακίου. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν ενσταλάξει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, καθιστώντας την Ινδία ευνοϊκή επιλογή για μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Ένας από τους βασικούς μοχλούς πίσω από την αισιοδοξία της Morgan Stanley είναι η δυνατότητα της Ινδίας για διαρκή ανώτερη αύξηση του EPS (Κέρδη ανά μετοχή) σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές. Το νεανικό δημογραφικό προφίλ της χώρας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των εισροών μετοχών, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε ηλικία εργασίας, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση, επενδύσεις και οικονομική δραστηριότητα.

Η δέσμευση της ινδικής κυβέρνησης να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει αναγνωριστεί από τη Morgan Stanley ως βασικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δημιούργησαν ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, ενθάρρυναν την επιχειρηματικότητα και προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Η επιτυχής εφαρμογή του φόρου αγαθών και υπηρεσιών (GST) και άλλων μέτρων για τη διευκόλυνση της διαδικασίας επιχειρηματικής δραστηριότητας ενίσχυσε περαιτέρω την ελκυστικότητα της Ινδίας προς τους επενδυτές.

Επιπλέον, οι ισχυροί χρηματοοικονομικοί και τεχνολογικοί τομείς της Ινδίας έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. Η βιομηχανία πληροφορικής της χώρας είναι παγκοσμίως γνωστή για το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της και τις καινοτόμες λύσεις, γεγονός που την καθιστά κόμβο για την εξωτερική ανάθεση τεχνολογίας και την ανάπτυξη λογισμικού. Αυτό έχει προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις και συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας.

Goldman Sachs: Μέχρι το 2075 η Ινδία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

Στις 10 Ιουλίου 2023, η Goldman Sachs ανέφερε, ότι η Ινδία θα έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2075, αφήνοντας πίσω της όχι μόνο την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ.

Σήμερα η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και βρίσκεται πίσω από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας βασίζονται σε μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία της Ινδίας: ο πληθυσμός της χώρας που αυξάνεται σταθερά, η πρόοδος της χώρας στην καινοτομία και την τεχνολογία, οι υψηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου και η αυξανόμενη παραγωγικότητα των εργαζομένων.

«Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο δείκτης εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών», ανέφερε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Santanu Sengupta.

Ο δείκτς εξάρτησης μιας χώρας υπολογίζεται από τον αριθμό των εξαρτημένων ατόμων έναντι του συνολικού πληθυσμού της σε ηλικία εργασίας. Ένας χαμηλός δείκτης εξάρτησης δείχνει ότι υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι ενήλικες σε ηλικία εργασίας που είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον Sengupta, το κλειδί για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού της Ινδίας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού της.

Μάλιστα η Goldman Sachs θεωρεί ως αχίλλειος πτέρνα της Ινδίας το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, και αν αυξάνεται με τον ρυθμό που προβλέπει η επενδυτική τράπεζα. «Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ινδία έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια», σημειώνει η τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» από αυτό των ανδρών.

«Μόλις το 20% όλων των γυναικών σε ηλικία εργασίας στην Ινδία εργάζονται», έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε ξεχωριστή έκθεση τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι το χαμηλό ποσοστό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες ασχολούνται κυρίως σε εργασίες με αμοιβή με το κομμάτι, κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψη στα στοιχεία της επίσημης απασχόλησης.

Οι καθαρές εξαγωγές οδήγησαν επίσης στην ανάπτυξη της Ινδίας, επειδή η Ινδία παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημείωσε η Goldman Sachs, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών έχουν μετριάσει τα υπόλοιπα των τρεχουσών λογαριασμών.

Η οικονομία της Ινδίας καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με πολλές περισσότερες οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές στην περιοχή, με έως και 60% της ανάπτυξής της να αποδίδεται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις, σύμφωνα με την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.

Η Ινδία η νέα Κίνα

Η Ινδία δεν είναι η νέα Κίνα, ωστόσο με τους δικούς της ρυθμούς μπορεί να έχει μεγάλη ανάπτυξη για χρόνια. Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της Riedel Research Group, με τον CEO της εταιρείας να επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του για την αναδυόμενη οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές. «Κάνει ό, τι χρειάζεται ώστε να έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να ξεπεράσει τις προσδοκίες τους επόμενους 6 έως 24 μήνες», επεσήμανε ο David Riedel, στο CNBC.

«Σίγουρα είναι προτιμητέα η Ινδία έναντι της Κίνας», συνέχισε. «Η οικονομία της Κίνας [είναι] πολύ μεγαλύτερη, αλλά εδώ συντελείται μια αξιοσημείωτη αλλαγή, δεδομένου ότι η Ινδία είχε πάντα χαμηλότερες επιδόσεις από την Κίνα».

Ο Riedel υποστήριξε επίσης ότι η Ινδία είναι μια «πολύ διαφορετική χώρα» από την Κίνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ινδία ελίσσεται με επιτυχία [απέναντι] στην παγίδα της αύξησης του μεσαίου εισοδήματος με μια εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει από ψηφιοποίηση της οικονομίας της, μέχρι αλλαγή στη φορολογική της δομή.

Η παγίδα του μεσαίου εισοδήματος είναι το στάδιο οικονομικής ανάπτυξης κατά το οποίο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μένουν στάσιμες σε επίπεδα μεσαίου εισοδήματος και δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν στις τάξεις των χωρών υψηλού εισοδήματος.

«Πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μερικά χρόνια πολύ υψηλής ανάπτυξης και νομίζω ότι αυτό πρέπει να αναζητούν οι επενδυτές», είπε σε συνέντευξή του στο «Street Signs Asia» την Παρασκευή.

Χαμηλές προοπτικές για την Κίνα

Από την άλλη πλευρά, η αναπτυξιακή τροχιά της Κίνας μπορεί να μην έχει πια την προηγούμενη δυναμική της.

Η Κίνα δεν θα είναι τόσο ισχυρή τα επόμενα πέντε χρόνια όσο ήταν τα τελευταία πέντε, λέει ο Riedel

Τον Μάιο, η ανεργία των νέων στην Κίνα αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ 20,8% για τους νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών.

Η Κίνα κατέγραψε επίσης πρόσφατα μια σειρά από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία, υποδεικνύοντας μια αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας τον Ιούνιο σημείωσε άλλη μια συρρίκνωση, ενώ η μη μεταποιητική δραστηριότητα ήταν η πιο αδύναμη από τότε που το Πεκίνο εγκατέλειψε την αυστηρή πολιτική της «μηδενικής Covid» στα τέλη του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες από khalsavox.com, naftemporiki.gr, ot.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube