Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Τουρκία 9 Αυγούστου 2023

Michael Rubin: Η Ε.Ε. να μην επιβραβεύσει την Τουρκία με την απελευθέρωση της βίζας

Michael Rubin: Η Ε.Ε. να μην επιβραβεύσει την Τουρκία με την απελευθέρωση της βίζας

Η Τουρκία συνεχίζει να κρατά όμηρο το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας.

By Michael Rubin

Ενώ οι Η.Π.Α. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και διάφοροι ευρωπαίοι ηγέτες επαίνεσαν το υποτιθέμενο συναινετικό πρόσωπο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα στο Βίλνιους, η παραχώρηση του Ερντογάν ήταν πολύ λιγότερη από ό,τι φαινόταν. Αντί να υποβάλει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για άμεση επικύρωση, ο Ερντογάν είπε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εξετάσει το θέμα το φθινόπωρο.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το τουρκικό δίκαιο. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να ζητήσει να συνεδριάσει το κοινοβούλιο σε ειδική συνεδρίαση για να εξετάσει το θέμα, αλλά η καθυστέρηση θέτει το έδαφος για έναν ακόμη γύρο εκβιασμών από τον Τούρκο πρόεδρο. Άλλωστε, αν ο Μπάιντεν και ο Στόλτενμπεργκ προσφέρουν παραχωρήσεις κάθε φορά που ο Ερντογάν κάνει μια νέα απαίτηση, γιατί να μην απαιτήσει περισσότερα; Ο Ερντογάν μπορεί να υποσχεθεί ένα πράγμα, αλλά να δώσει σήμα στο κοινοβούλιο του να κάνει το αντίθετο αν δεν έχει πάρει αυτό που θέλει. Μπορεί τότε κυνικά να προτείνει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατίας.

Τι μπορεί να απαιτήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας ως επιβράβευση; Το κυριότερο μεταξύ των αιτημάτων του Ερντογάν πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία επικύρωσης είναι το ταξίδι χωρίς βίζα για τους Τούρκους στην Ευρώπη. Αυτό θα καθιστούσε το καθεστώς θεωρήσεων της Ευρώπης αμοιβαίο. Άλλωστε, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είτε δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Τουρκία, είτε μπορούν να πάρουν μια κατά παραγγελία.

Αντί να συμμορφωθεί, η Ευρώπη θα πρέπει να κλείσει εντελώς την πόρτα σε αυτήν την ιδέα.

Η Άγκυρα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της χωρίς βίζα προκειμένου να προσελκύσει τους τουρίστες που βοηθούν την οικονομία της Τουρκίας. Για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αυτό είναι θεϊκό δώρο, καθώς είναι εύκολο να εισέλθουν στελέχη τους στην Τουρκία. Αυτός είναι ένας λόγος που οι δυτικές χώρες γνωρίζουν τόσα πολλά για την υποστήριξη της Τουρκίας στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Εάν η Ευρώπη επιδιώξει να εξισώσει την πρόσβαση στη βίζα, ο Ερντογάν μπορεί να επωφεληθεί. Ήδη, η Γερμανία φοβάται πώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν πυρήνες τρομοκρατίας μεταξύ της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία. Αυτό τείνει να ανησυχεί τους Γερμανούς ηγέτες και τις υπηρεσίες ασφαλείας πολύ περισσότερο από τις πλάγιες τουρκικές απειλές για απελευθέρωση προσφύγων στην Ευρώπη. Εάν η Γαλλία, η Ολλανδία ή η Δανία διευκολύνουν τους Τούρκους να ταξιδεύουν, ενδέχεται σύντομα να διαπιστώσουν ότι οι τουρκικές δραστηριότητες πληροφοριών πολλαπλασιάζονται και στις δικές τους χώρες.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξουν περισσότερο από το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου, μιας χώρας που επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους. Καθώς ο Ερντογάν προσπαθούσε να φιμώσει τους επικριτές στο εξωτερικό, στο Κοσσυφοπέδιο έγιναν επιχειρήσεις απαγωγών και παραδόσεων που ξεκίνησαν από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών εναντίον κατοίκων ή πολιτών της χώρας αυτής. Όμως αυτά δεν περιορίστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει σημειώσει περισσότερες από δώδεκα χώρες από τις οποίες η Τουρκία απήγαγε αντιφρονούντες. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, από αυτές τις χώρες είχαν συμφωνίες χωρίς βίζα με την Τουρκία.

Καθώς η Αλβανία πιθανότατα θα γίνει η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το καθεστώς της χωρίς βίζα για τους Τούρκους και οι επιχειρήσεις πληροφοριών της Τουρκίας στη χώρα θα μπορούσαν να την κάνουν κερκόπορτα στον χώρο Σένγκεν.

Είναι ένα πράγμα για την Τουρκία να διαμαρτύρεται για την κουρδική κοινωνία των πολιτών στη Σουηδία. Είναι άλλο να διευκολύνουμε τη διαδικασία με την οποία οι Τούρκοι «τουρίστες» απλώς τους απαγάγουν ή τους σκοτώνουν.

Πηγή: 19fortyfive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube