REAL TIME |

Weather Icon

Μεταναστευτικό, πυρασφάλεια και πρόγραμμα «Αίγις» στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Μεταναστευτικό, πυρασφάλεια και πρόγραμμα «Αίγις» στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Σημαντικά θέματα στο ΚΥΣΕΑ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε για δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκε το πλάνο αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και τα συνολικότερο πλαίσιο που αφορά στα σχέδια πυρασφάλειας. Στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας μπήκε και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος πολιτικής προστασίας «Αίγις» για το οποίο ζητούμενο είναι η επιτάχυνση των δράσεων και των προμηθειών σε πόρους και μέσα που προβλέπει.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ετέθησαν και ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό για το οποίο έγινε μια επισκόπηση των πρόσφατων δεδομένων αλλά και των ανοιχτών ζητημάτων για την προσεχή περίοδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήθηκε και η πορεία της ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για την προσβολή της βάσης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο από τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή.

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης εντός του προσεχούς 24ώρου αναμένεται να παραδοθεί το σχετικό πόρισμα που έχει συνταχθεί από τους γενικούς επιθεωρητές και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που διενεργούν τη δεύτερη φάση των ελέγχων. 

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, η διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και η επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας ”ΑΙΓΙΣ”», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε υιοθετήσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Πρωθυπουργός το πρωί σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Good Morning Britain» του συνδρομητικού καναλιού ITV της βρετανικής τηλεόρασης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπεραμύνθηκε της εθνικής πολιτικής: «Έχουμε υιοθετήσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη προσέγγιση όσον αφορά τη μετανάστευση και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε σημαντικά τις ροές μεταναστών που φτάνουν στα νησιά μας, κατά περισσότερο από 80%».

Επιπλέον επανέλαβε την ανάγκη να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών: «Ταυτόχρονα, έχουμε διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί πραγματικά στο να διασφαλίσουμε ότι θα τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών, εκείνων που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους προσφέροντάς τους κάτι που «πουλούν» ως ασφαλές, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει σε τραγωδία».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υποστηρικτής της συνεργασίας με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης επισημαίνοντας εκ νέου την έμφαση που πρέπει να δοθεί :  «στην εξάλειψη των διακινητών, οι οποίοι θησαυρίζουν επωφελούμενοι από τον πόνο απεγνωσμένων ανθρώπων. Έχω παράλληλα πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να προσφέρουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από εργάτες γης στον αγροτικό κλάδο. Επομένως, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα νόμιμες οδούς για να έρθουν και να το πράξουν»

Ξεκαθάρισε όμως ότι: «Θέλουμε όμως να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους. Δεν θέλουμε οι διακινητές να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική μας πολιτική. Και φυσικά, αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντηση στις 13:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube