Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ενημέρωσε σήμερα γραπτώς την αμερικανική Chevron ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίπτει την πρόταση της εταιρείας για αναθεώρηση του σχεδίου ανάπτυξης που είχε υπογραφεί το 2019.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Παπαναστασίου κάλεσε τη Chevron σε εντατική διαπραγμάτευση 30 ημερών, ώστε να συζητηθεί επισταμένα το ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, με τρόπο όμως ώστε να προστατευθούν και τα συμφέροντα του κράτους, με μείωση του κινδύνου που το Υπουργείο Ενέργειας θεωρεί ότι προκαλείται μέσα από την αναθεωρημένη πρόταση της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα.

Την είδηση για την απόρριψη της πρότασης της Chevron από την Κυβέρνηση και την πρόσκληση για εντατικές διαπραγματεύσεις προς κατάληξη σε συμφωνία, καθώς και σχετικές δηλώσεις του κ. Παπαναστασίου, δημοσιεύει το mees.com.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα –μη ικανοποιητική για τη Δημοκρατία- πρόταση προβλέπει τρεις γεωτρήσεις παραγωγής αντί πέντε που προέβλεπε η συμφωνία του 2019. Επίσης, αντί της εγκατάστασης FPU (Floating Production Unit) επί του κοιτάσματος (για πλήρη ανάκτηση του αποθέματος), η Chevron πρότεινε την απευθείας σύνδεση του Αφροδίτη με τις εγκαταστάσεις WDDM στην Αίγυπτο.

Η πρόταση συνεπάγεται σημαντικά χαμηλότερο κόστος άντλησης και επεξεργασίας (περίπου κατά 1 δισ. σύμφωνα με πληροφορίες), αλλά σύμφωνα με τεχνοκράτες του υπουργείου θα μειώσει και το απόθεμα που θα αντληθεί αλλά και τα χρήματα στα οποία προσβλέπει ως έσοδα από την εμπορία του φυσικού αερίου η Κύπρος. Εξού και η πρόταση απορρίφθηκε και θα αναζητηθεί εντός 30ημέρου μια άλλη συμβιβαστική επιλογή.

Φιλελεύθερος