Μια παρένθεση της στήλης έλεγε τις προάλλες ότι η Τουρκία κουβαλούσε εποίκους από το 1975. Το άρπαξε ένας από τους κορυφαίους αναλυτές του Κυπριακού για να ενημερώσει τους αναγνώστες του ότι «η Τουρκία δεν κουβαλούσε έποικους το 1975» και ότι «όταν το 1978 απορρίψαμε το Δυτικό Πλαίσιο Λύσης δεν υπήρχαν έποικοι στην Κύπρο».

Ποτέ δεν κατάλαβα από πού προέρχεται αυτό το πάθος να δικαιολογούνται τα τουρκικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου και να εξηγούνται στρεβλωτικά, ώστε όλες οι ευθύνες να είναι στους ώμους των Ελληνοκυπρίων. Τι ακροβατικοί συνδυασμοί γίνονται στα μεγάλα κεφάλια της νεοκυπριακής διανόησης είναι κάτι ανεξήγητο.

Άκου τώρα συλλογισμό. Αν δεν απορρίπταμε το σχέδιο του 1978, όταν δεν υπήρχαν έποικοι, δεν θα είχαμε σήμερα το πρόβλημα. Δηλαδή, ο εποικισμός έγινε διότι απορρίψαμε εμείς το Δυτικό Πλαίσιο Λύσης.

Ολόκληρη επιστήμη είναι πλέον τα σχέδια λύσης του Κυπριακού και δεν θα το σχολιάσουμε επιφανειακά εδώ. Αλλά, η ουσία είναι η επιφανειακή ενασχόληση με το πρόβλημα του εποικισμού, όχι μόνο του αγαπητού μου αναλυτή, αλλά του συνόλου σχεδόν του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της Κύπρου. Ασχολούνται όλοι με πάθος με τους μετανάστες και το μεταναστευτικό πρόβλημα (ειδικά τώρα με τα γεγονότα της Χλώρακας), το οποίο ασφαλώς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά κλείνουν τα μάτια στον εποικισμό που είναι το βασικό εργαλείο της Άγκυρας για την εθνοκάθαρση.

Δεν φτάνει που δεν ασχολούνται, τον δικαιολογούν κιόλας. Το 1978 δεν υπήρχαν έποικοι στην Κύπρο, λέει! Σε άλλες δημόσιες συζητήσεις κατά καιρούς, ισχυρίζονται ακόμα και το ότι οι έποικοι ήρθαν μαζικά μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα για το οποίο επίσης ευθυνόμαστε εμείς…

Ο εποικισμός, όμως, δεν επιτρέπεται να μπαίνει με τόση επιπολαιότητα στον δημόσιο διάλογο. Έχουν αποκαλυφθεί αμέτρητα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ξεκίνησε από το 1975, και έγινε οργανωμένα από την Τουρκία με στόχο να αλλοιώσει τον πληθυσμό και την κυπριακή ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα Ελληνοκύπριοι που αμφιβάλλουν. Πιστεύουν ότι δεν θα γινόταν οι εποικισμός αν δεχόμαστε μια λύση το 1978 ή το 2017.

Η ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού, που αποκαλύπτει συχνά έγγραφα του Φόρεϊν Όφις, δημοσίευσε εκθέσεις του 1975, του Βρετανού πρέσβη, που έγραφε ότι οι Τούρκοι ξεκινούν μεγάλης κλίμακας εποικισμό. «Φθάνουν εδώ με δύο γεμάτα φέρρυ μπόουτ την εβδομάδα και το γνωρίζει και η Κυπριακή Κυβέρνηση. Το SS Truva κάνει δρομολόγια μεταξύ Μερσίνης και Αμμοχώστου κάθε μέρα εκτός Κυριακής… ΄Ολο το σχέδιο είναι φοβερά ορχηστρωμένο και οριστικός εποικισμός λαμβάνει χώρα ειδικά στην περιοχή Καρπασίας και οι έποικοι καταφθάνουν μαζί με τους μουχτάριδες τους…», έγραφε ο Βρετανός πρέσβης σε μια από τις αναφορές του. Το 1975.

Αλλά και πέρσι τον Αύγουστο, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενίντουζεν αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν τον συστηματικό εποικισμό που ξεκίνησε το 1975. Τα έγγραφα, τα τουρκικά έγγραφα όχι τα δικά μας, αποκαλύπτουν πως υπήρχε οργανωμένη επιχείρηση από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία προκειμένου να πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός των κατεχομένων ώστε να συνάδει με τα κατεχόμενα εδάφη, καθώς έκριναν πως οι Τουρκοκύπριοι ήταν δυσανάλογα μικρός πληθυσμός σε σχέση με τα εδάφη.

Ο γνωστός τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος, σε μια μεγάλη ανάλυση του φαινομένου, αποκάλυπτε με στοιχεία την πορεία του εποικισμού (Φιλελεύθερος – 20/11/16). Στα πρώτα στάδια είχε στόχο «τη δημιουργία μιας ελίτ εποίκων, μιας “άρχουσας τάξης”», και αυτή η ελίτ «διακρίνεται από την παρουσία Τούρκων αξιωματικών εν αποστρατεία, στους οποίους παραχωρήθηκαν σημαντικές περιουσίες, όπως ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις». Στο δεύτερο επίπεδο, κατά τον κ. Μούδουρο, ήταν η πρώτη μεγάλη μάζα των εποίκων και «αρχίζουν να μεταφέρονται, ιδιαίτερα μετά τον Αύγουστο του 1975, με στόχο να εγκατασταθούν στις περιοχές που δεν προτιμούν οι Τουρκοκύπριοι».

Αλλά, τι αξία έχουν όλα αυτά και πολλά άλλα, μπροστά στη σοφία της ελίτ των αρθρογράφων μας, που ξέρουν ότι το 1978 δεν υπήρχαν έποικοι στην Κύπρο.

Φιλελεύθερος