Η προσπάθεια των Τούρκων να αποκτήσουν—μεταξύ άλλων και—στρατιωτικό πλεονέκτημα κινούμενοι εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο επί του παρόντος και για όσο χρειαστεί δεν θα προχωρήσει η αλλαγή αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας, κρίθηκε αναγκαίο λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη πως σε περιόδους κρίσεων (ασχέτως μεγέθους) δεν προχωράς σε αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΦ.

Ο αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είχε ήδη προγραμματίσει μια σειρά από αποχαιρετιστήριες συναντήσεις με θεσμικούς και άλλους αξιωματούχους. Μια τέτοια συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου. Η συνάντηση αυτή όπως και ορισμένες άλλες που είχαν προγραμματιστεί αναβάλλονται μιας και ο αντιστράτηγος Ζερβάκης θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού του ΓΕΕΦ για ορισμένο ακόμα διάστημα.

Ο αντιστράτηγος Ζερβάκης ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στις 18 Μαρτίου 2020. Δύο χρόνια μετά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε σε ανανέωση της θητείας του Δημόκριτου Ζερβάκη στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΦ για έναν ακόμα χρόνο. Πράξη που ερμηνεύθηκε και ως επιβράβευση του έργου που είχε έως τότε επιτελέσει ως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Τον περασμένο Μάρτιο, με την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποφασίστηκε όπως η θητεία του αντιστράτηγου Ζερβάκη στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΦ παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας που εκδόθηκε στις 27 Μαρτίου 2023 «η παράταση του διορισμού του Αντιστράτηγου Ζερβάκη γίνεται με στόχο τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς και στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι τον διορισμό νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς».

* Στη φωτογραφία ο αντιστράτηγος Ζερβάκης συνομιλεί με τον πρέσβη του Ισραήλ, Όρεν Ανόλικ, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου των Κυπρίων της διασποράς. Στη διάρκεια της παρουσίας του Δ. Ζερβάκη η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ είχε προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση.

Φιλελεύθερος