Weather Icon
Aφρική 6 Αυγούστου 2023

Κίνδυνος πολεμικής έκρηξης στη δυτική Αφρική – Σήμερα λήγει το τελεσιγράφο προς τον δικτάτορα του Νίγηρα

Κίνδυνος πολεμικής έκρηξης στη δυτική Αφρική – Σήμερα λήγει το τελεσιγράφο προς τον δικτάτορα του Νίγηρα

Απειλή εισβολής στο Νίγηρα – Θέση παίρνουν και Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο

Λήγει σήμερα Κυριακή 6/8 το τελεσίγραφο των πολιτικών ηγετών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), που έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα προκειμένου να ανατρέψουν το νέο στσατιωτικό καθυεστώς που πήρε την εξουσία με τη βία ανατρέποτνας τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, με την πίεση της διεθνούς κοινότητας να εντείνεται πάνω στους πραξικοπηματίες.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως υποστηρίζει “με σθένος και αποφασιστικότητα” τις προσπάθειες της ECOWAS για να αποτύχει η προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, για “το μέλλον του Νίγηρα και τη σταθερότητα όλης της περιοχής”.

Την Παρασκευή, 4/8 οι αρχηγοί των επιτελείων των στρατών των χωρών-μελών του περιφερειακού οργανισμού συμφώνησαν στο περίγραμμα της πιθανής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον των πραξικοπηματιών στον Νίγηρα, σύμφωνα με στέλεχος τους.
«Έγινε επεξεργασία όλων των στοιχείων της ενδεχόμενης επέμβασης κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων πόρων, καθώς επίσης και του τρόπου και της στιγμής που θα αναπτύξουμε» στρατιωτική δύναμη, ανέφερε ο επίτροπος της ECOWAS αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και Ζητήματα Ασφαλείας, ο Abdel Fatah Musa, μετά τη σύνοδο των αρχηγών των γενικών επιτελείων στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.
Την 30ή Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, η ECOWASέδωσε προθεσμία στους πραξικοπηματίες επτά ημέρες –ως απόψε– για να τον επαναφέρουν στα καθήκοντά του, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να γίνει χρήση “βίας”.

Ο ανατραπείς πρόεδρος “καλά στην υγεία του”

Διαδηλώσεις υπέρ του πραξικοπήματος έγιναν σε όλη τη χώρα προχθές Παρασκευή και χθες Σάββατο, με τους συμμετέχοντες να κρατούν σημαίες του Νίγηρα και της Ρωσίας, καθώς και πορτρέτα των στρατιωτικών που ανέτρεψαν την κυβέρνηση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και δημοσιογράφους επιτόπου.
Στο Παρίσι, περίπου τριάντα άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του κ. Μπαζούμ, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός του Ουχουμουντού Μααμαντού.
“Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ακόμη πως η διαπραγμάτευση θα έχει αποτέλεσμα και δεν γίνει κατ’ ανάγκη στρατιωτική επέμβαση”, δήλωσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ο πρόεδρος Μπαζούμ, που παραμένει κρατούμενος μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος την 26η Ιουλίου, είναι “καλά στην υγεία του”.
Οι στρατοί χωρών της δυτικής Αφρικής, ανάμεσά τους αυτός της Σενεγάλης, δήλωσαν έτοιμοι να στείλουν δυνάμεις. Πηγή προσκείμενη στην αντιπροσωπεία της Ακτής Ελεφαντοστού αναφέρθηκε επίσης στην αποστολή δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνδρες θα κινητοποιούνταν.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά δήλωσε χθες το πρωί στο France Info ότι πρέπει “να πάρουμε πολύ σοβαρά την απειλή επέμβασης” της CEDEAO. Σε άλλη συνέντευξή της, στο RFI, τόνισε πως παράγινε το κακό με τα πραξικοπήματα στην περιοχή, έπειτα από αυτά των τελευταίων ετών στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube