Τον θάνατο του ηγέτη της, Άμπου Αλ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί αλ Κουράσι, ανακοίνωσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), επιβεβαιώνοντας σχετικές αναφορές.

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του στο Telegram, εκπρόσωπος του ISIS ανέφερε ότι ο Κουράσι σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αντίπαλη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοανατολικής Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του ISIS δεν διευκρίνισε πότε έχασε τη ζωή του ο Κουράσι.

Επικεφαλής της οργάνωσης αναλαμβάνει ο Άμπου Χαφς αλ Χασίμι αλ Κουράσι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη του ISIS στη Συρία.

Στις 30 Νοεμβρίου 2022 το ISIS είχε ανακοινώσει τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εννέα μήνες νωρίτερα, ο προκάτοχός του σκοτώθηκε στη βορειοδυτική Συρία, σε μια επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Ο ιδρυτής και πρώτος ηγέτης του ISIS, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε το 2019 από τα τελευταία εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό του στη Συρία, όμως συνέχισε να εξαπολύει σποραδικές επιθέσεις. Από τα τέλη του 2022 έχει πολλαπλασιάσει τις φονικές επιθέσεις του στη χώρα, ιδίως στη συριακή έρημο όπου δρουν πυρήνες της οργάνωσης.

naftemporiki.gr