Υποκριτές και θεατρίνοι όλοι σας! Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μισός αιώνας για να αντιληφθείτε την τουρκική βία. Μισός αιώνας για να συνειδητοποιήσετε την τουρκική ωμότητα. Μισός αιώνας για να καταλάβετε τη διαχρονική περιφρόνηση της Τουρκίας σε ό,τι περιλαμβάνεται στο διεθνές δίκαιο. Μισός αιώνας για να χωνέψετε πως το μόνο «δίκαιο» το οποίο αναγνωρίζουν οι Τούρκοι είναι αυτό «της μπουλντόζας και των όπλων».

Υποκριτές και θεατρίνοι, σχεδόν μισό αιώνα μετά, αυτό το οποίο σας εξόργισε στην Πύλα είναι εκείνο το οποίο βιώνει διαρκώς ο κυπριακός λαός. Κάθε λίγο και λιγάκι σε κάποια άλλη περιοχή. Παραβιάζουν τη νεκρή ζώνη, απειλούν Ε/κ γεωργούς που πάνε να οργώσουν τα χωράφιά τους, μετακινούν φυλάκια… Γενικώς, πράττουν ό,τι τους καπνίσει! Και όλοι εσείς οι αιφνιδίως «ευερέθιστοι», δεν είχατε συγκινηθεί. Παρακολουθούσατε αμέτοχοι. Η πιο… ακραία σας αντίδραση ήταν κάποια χλιαρή και ανούσια ανακοίνωση, που η μόνη ενόχληση την οποία προκαλούσε στην τουρκική πλευρά ήταν ότι θα φόρτωνε ελαφρώς τους σκουπιδοτενεκέδες της Άγκυρας.

Τώρα εξοργιστήκατε. Αντιδράσατε. Γιατί; Επειδή αυτή τη φορά νιώσατε την τουρκική βία στο πετσί σας (με την κυριολεκτική έννοια). Επειδή έτυχε αυτή τη φορά, οι κυανόκρανοι να είναι Βρετανοί και όχι άλλης προέλευσης. Δεν το ανεχτήκατε υποκριτές. Δεν ανέχεστε να σηκώνουν χέρι πάνω σας. Δεν ανέχεστε τις μπουλντόζες να πετάνε τα οχήματά σας σαν να είναι παιγνιδάκια του Playmobil. Ειδικά οι Βρετανοί, οι οποίοι διαχρονικά υπονομεύετε τον αγώνα των Ε/κ για άρση της αδικίας, που δια της βίας (τι ειρωνεία, και πάλι υπό την πρόφαση δήθεν ανθρωπιστικής δράσης) επέβαλε η Τουρκία. Μισό αιώνα μετά…

Ας είναι. Έστω και τώρα πήρατε δείγμα γραφής του τι εστί Τουρκία. Πώς «διαβουλεύεται». Πώς επιβάλλει δια της βίας. Τι θα κάνετε όμως; Θα μείνετε στις ανακοινώσεις και στις ταξιδιωτικές οδηγίες; Θα αρκεστείτε σε κάποια αναδίπλωση στην οποία πιθανώς να προβεί η τουρκική πλευρά; Διότι στην πραγματικότητα η Άγκυρα και ο νεοσουλτάνος της, υποτίμησαν τις διεθνείς αντιδράσεις. Σου λέει, για ένα δρόμο τώρα, τι μπορεί να μας κάνουν ; Εδώ τους πήραμε σχεδόν το μισό νησί και δεν μας άγγιξαν… Αυτή είναι η «λογική» του, η οποία καλλιεργήθηκε με αυτό τον προκλητικό τρόπο εξαιτίας της δικής σας διαχρονικής απαξιωτικής στάσης.

Προτού, όμως, έχουμε απαιτήσεις (δικαιολογημένα) από τους ξένους, ας επικεντρωθούμε στο τι οι ντόπιοι οφείλουμε να πράξουμε. Έχουμε ψυχή να αντιδράσουμε έστω και τώρα; Μπορούμε να βρούμε ψήγματα φιλοπατρίας έστω και τώρα; Μπορούμε για μια φορά να θέσουμε την Κύπρο πάνω από τον εαυτό μας; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ούτε ένας Ελληνοκύπριος στα κατεχόμενα μέχρι να υποχρεωθεί το κατοχικό καθεστώς να υποχωρήσει. Μέχρι να σταματήσει τα έργα στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Άρσους-Πύλας. Να έχουν οικονομικό κόστος ώστε να εξαναγκασθεί η μαριονέτα (Τατάρ) του νεοσουλτάνου στα κατεχόμενα να εγκαταλείψει τον «ανθρωπιστικό» σχεδιασμό για δήθεν δημιουργία ενός δρόμου που θα διευκολύνει την μετακίνηση των Τ/κ ενώ στην πραγματικότητα επιχειρεί να πετύχει στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Μπορούμε;

Πηγή: Φιλελεύθερος