Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Αυγούστου 2023

Η… συνομιλία Musk με Putin – Τι αποκάλυψε ο ίδιος σε αξιωματούχους του Πενταγώνου

Η… συνομιλία Musk με Putin – Τι αποκάλυψε ο ίδιος σε αξιωματούχους του Πενταγώνου

Τον Οκτώβριο ο Musk είχε αρνηθεί ότι είχε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο

Σε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, αναφέρθηκε ο Elon Musk κατά τη διάρκεια συζήτησης με αξιωματούχους του Πενταγώνου, σχετικά με τη δοριφορική σύνδεση στο διαδίκτυο με την οποία προμηθεύει η Space X τον στρατό της Ουκρανίας.

Την αποκάλυψη κάνει το New Yorker, όπου επισημαίνεται ότι ο Musk έδωσε εθελοντικά τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας τον Οκτώβριο με τον Colin Kahl, τότε ανώτατο στέλεχος της πολιτικής του Πενταγώνου, που είχε ως θέμα το ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τη σύνδεση με την υπηρεσία Starlink της Space Exploration Technologies Corp. καθώς εισέρχονταν σε έδαφος που διεκδικείται από τη Ρωσία.
«Το συμπέρασμα μου ήταν ότι γινόταν νευρικός για το ότι η εμπλοκή του Starlink θεωρούνταν όλο και περισσότερο στη Ρωσία ως χρήσιμη στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια και έψαχνε έναν τρόπο να κατευνάσει τις ρωσικές ανησυχίες», είπε ο Kahl στο New Yorker.
«Γνωρίζουμε την κάλυψη και το ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και το υπουργείο έχει συνάψει σύμβαση με τη Starlink για υπηρεσίες αυτού του τύπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Jeff Jurgensen σε ένα email. «Όπως έχουμε επίσης δηλώσει, λόγω της κρίσιμης φύσης αυτών των συστημάτων -δεν έχουμε δημοσιεύσει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες δυνατότητες, συμβόλαια ή συνεργάτες- αυτή τη στιγμή» επισημαίνει ο ίδιος.

Τον Οκτώβριο, ο Musk αρνείτο ότι είχε συνομιλία με τον Putin

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο, ο Musk αρνήθηκε ότι είχε μιλήσει με τον Putin. Σε μια ανάρτηση στο Twitter, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που μετονομάστηκε από τότε σε X, ο δισεκατομμυριούχος έγραψε ότι είχε μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο μόνο μία φορά, περίπου 18 μήνες νωρίτερα, σχετικά με το διάστημα.

Η διαμάχη

Σύμφωνα με το Bloomberg, που αναμεταδίδει τις πληροφορίες του New Yorker, το ρεπορτάζ του περιοδικού αναβιώνει τη διαμάχη που ξέσπασε μετά τη δημοσίευση των ειρηνευτικών σχεδίων που πρότεινε ο Musk, τα οποία επαίνεσε το Κρεμλίνο και επέκρινε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodimir Zelensky. Αμέσως μετά, ουκρανικά στρατεύματα ανέφεραν διακοπές στο Starlink και ο Musk απείλησε να σταματήσει να χρηματοδοτεί την πρόσβαση της Ουκρανίας στην υπηρεσία.
Η SpaceX ζήτησε προς στιγμή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να πληρώσουν περισσότερα για τις υπηρεσίες της Starlink στην Ουκρανία, για να αντιστρέψει αργότερα τη θέση. Τον Ιούνιο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube