Διεθνή
Η «επιστροφή» της Ελλάδας στην Λιβύη, η νέα ευκαιρία για οριοθέτηση ΑΟΖ και οι έρευνες της Exxon Mobil

του Αλέξανδρου Μπαρότσι
Έπειτα από εννέα μήνες «εμπάργκο» στην κυβέρνηση Ντμπειμπά η Αθήνα επιχειρεί στροφή προς την Τρίπολη επιχειρώντας να καλύψει τον χαμένο χρόνο της απουσίας της από τα τεκταινόμενα στην περιοχή, να προλάβει την όποια αλλαγή ισορροπιών στην Αν. Μεσόγειο και κυρίως να πάρει θέση στην επόμενη μέρα.
Η κίνηση Γεραπετρίτη να συνομιλήσει χθες με την ομόλογο του Ν.Μάνγκους με την οποία συμφώνησαν να συναντηθούν τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, επιχειρεί την αποκατάσταση ενός στοιχειώδους επιπέδου επικοινωνίας με την Τρίπολη, ενώ έχει και ενεργειακό ενδιαφέρον.
Οι σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Helleniq Energy στα δύο Οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, με βάσει την «τροπολογία Μανιάτη», για τις οποίες τέλη του έτους πρόκειται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και εντός του 2024 να ληφθεί η επενδυτική απόφαση, αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τις ελληνο-λιβυκές σχέσεις.
Αν η αμερικανική εταιρεία κρίνει ότι τα μηνύματα είναι θετικά και αποφασίσει να προβεί σε ερευνητική γεώτρηση, αυτή θα γίνει σε περιοχή (μη οριοθετημένης) ελληνικής ΑΟΖ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τρίπολη, μπροστά στο ενδεχόμενο εύρεσης κοιτασμάτων στην συνορεύουσα με αυτήν ελληνική ΑΟΖ, θα δει με άλλο μάτι, την πρόκληση της Αθήνας για επίλυση της εκκρεμότητας των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μονομερή οριοθέτηση και από την Αίγυπτο της δικής της ΑΟΖ με την Λιβύη, ίσως «πείσει» την κυβέρνηση Ντμειμπά, ώστε να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της Ελλάδας για οριοθετήση των μεταξύ τους ζωνών. Αν πάλι δεν υπάρξει συμφωνία και το θέμα παραπεμφθεί στην Χάγη και πάλι οι εξελίξεις για την Αθήνα θα είναι θετικές, καθώς η εξέλιξη θα αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στο σκέλος των δύο Οικοπέδων της Κρήτης, η μοναδική πλέον εκκρεμότητα για το σχήμα Exxon – Helleniq Energy είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν τρισδιάστατες έρευνες (οι δισδιάστατες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο), κάτι που θα αποφασιστεί από την κοινοπραξία το φθινόπωρο.
Η τροπολογία Μανιάτη
Η χάραξη των θαλασσίων οικοπέδων της Κρήτης είχε γίνει στη βάση της γνωστής «τροπολογίας Μανιάτη» (2011), που έχει κατατεθεί και στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα στις περιπτώσεις που με γειτονικά κράτη δεν επιτυγχάνεται συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, θα θεωρείται ως εξωτερικό όριο η μέση γραμμή.
Αυτή ήταν μια σημαντική κίνηση της τότε κυβέρνησης με την οποία η Ελλάδα, αφενός ήθελε να ξεπεράσει τα εμπόδια που έθετε η αποτελμάτωση των συνομιλιών με την Αλβανία και τη Λιβύη στη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ορυκτών της πόρων, αφετέρου αποτελούσε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ασκώντας και μια μορφή πίεσης στις ατέρμονες συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών.
Επίσης, η Ελλάδα έβαζε ως τετελεσμένο στο τραπέζι τη μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ της, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς η Τουρκία ήδη είχε αρχίσει να κινείται και να διεκδικεί μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τα γεγονότα δικαίωσαν την Αθήνα, οι σεισμικές έρευνες στα Οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ολοκληρώθηκαν και πλέον η πίεση βρίσκεται στο γήπεδο των Λίβυων, προς την πλευρά των οποίων η Αθήνα έκανε χθες ένα νέο άνοιγμα με το τηλεφώνημα Γεραπετρίτη προς την Μανγκούς.
Μια κίνηση που κρίθηκε απαραίτητη στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διπλωματικό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα πεδίο στο οποίο, η μεν Τουρκία έσπευσε προ μηνών να αποκαταστήσει επαφές με την Ανατολική Λιβύη έχοντας απευθείας διαύλους και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου αλλά και τον στρατηγό Χαφτάρ σε μια «διαμεσολάβηση» που είχε την σφραγίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα δε, Εμιράτα, καθώς επίσης η Αίγυπτος, που καθ’ όλη την διάρκεια της λιβυκής κρίσης στήριζαν στρατιωτικά την Αν. Λιβύη και τον Χαφτάρ, πλέον κάνουν ανοίγματα στην Τρίπολη. Η επιδίωξη συνεννόησης για επίλυση της κρίσης στην Λιβύη σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού και τουρκικού Τύπου είναι στην κορυφή της ατζέντας των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων Άγκυρας-Καΐρου.
Με άλλα λόγια, η Αθήνα είχε φτάσει να διατρέχει τον κίνδυνο να απομονωθεί ως προς το ρόλο που η ίδια είχε επιλέξει στην λιβυκή κρίση, και να καταλήξει με περιορισμένη έως και εξαιρετικά περιορισμένη δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις. Το χθεσινό άνοιγμα Γεραπετρίτη προς την Μανγκούς επιχειρεί να αποσοβήσει αυτό τον κίνδυνο.
Κίνηση επιβεβλημένη για έναν ακόμη λόγο. Στις ανοικτές εκκρεμότητες, εκτός του τουρκολυβικού μνημονίου, υπάρχει και ο κίνδυνος να υλοποιηθεί η συνεργασία της κυβέρνησης της Τρίπολης με την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες εντός της λιβυκής υφαλοκρηπίδας. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι έρευνες θα μπορούσαν να καλύψουν τμήμα τόσο του τουρκολυβικού μνημονίου, όσο όμως και της μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης.
ΠΗΓΗ: ENERGYMAG.GR

Διεθνή
Νέο βίντεο από την ουκρανική επίθεση στα ρωσικά βομβαρδιστικά
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας δημοσίευσε νέο βίντεο που καταγράφει ουκρανικά drones να πλήττουν ρωσικά στρατηγικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη

Στη δημοσιότητα έδωσαν την Τετάρτη οι ουκρανικές υπηρεσίες νέο βίντεο από την επιχείρηση «Ιστός Αράχνης» κατά την οποία έπληξε ρωσικά βομβαρδιστικά με δυνατότητα πυρηνικής κρούσης, βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκε σύγχρονη τεχνολογία ελέγχου UAV, η οποία συνδυάζει αυτόνομους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης με χειροκίνητη παρέμβαση του χειριστή», ανέφερε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η βασική υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας.
«Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ορισμένα drones έχασαν το σήμα και πέρασαν σε λειτουργία εκτέλεσης αποστολής μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ακολουθώντας προκαθορισμένη διαδρομή. Μετά την προσέγγιση και επαφή με συγκεκριμένα επιλεγμένο στόχο, η πολεμική κεφαλή ενεργοποιήθηκε αυτόματα», πρόσθεσε η SBU.
Ως αποδεικτικό στοιχείο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) δημοσίευσε νέο βίντεο που καταγράφει ουκρανικά drones να πλήττουν κινητήρες, κεραίες, φτερά και άλλα τμήματα διαφόρων ρωσικών στρατηγικών και αναγνωριστικών αεροσκαφών σε τέσσερις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις, χιλιάδες χιλιόμετρα εντός ρωσικού εδάφους.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί συχνά αυτές τις βάσεις για να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις με βαλλιστικούς και πυραύλους cruise.
«Μεταξύ των πλήρως ή μερικώς κατεστραμμένων αεροσκαφών ήταν τα A-50, Tu-95, Tu-22, Tu-160, καθώς και An-12 και Il-78», ανέφερε η SBU, υποστηρίζοντας ότι η μυστική επιχείρηση προκάλεσε στη Ρωσία οικονομική ζημιά άνω των 7 δισ. δολαρίων.
Ανεξάρτητοι ερευνητές ανοικτών πηγών και δημοσιογράφοι έχουν επιβεβαιώσει, με βάση πρόσφατες δορυφορικές εικόνες, την καταστροφή τουλάχιστον 11 στρατηγικών βομβαρδιστικών.
Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Ιστός Αράχνη” προκάλεσε παγκόσμια εντύπωση λόγω της τολμηρότητάς της – με κάποιους παρατηρητές να επαινούν την Ουκρανία για την ανατροπή των κανόνων του σύγχρονου πολέμου, ενώ άλλοι, όπως ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ, εξέφρασαν ανησυχία για την κλιμάκωση που μπορεί να επιφέρει.
«Όταν πλήττεις μέρος του συστήματος εθνικής επιβίωσης του αντιπάλου, δηλαδή την πυρηνική του τριάδα, το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται, γιατί δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει. Είναι μια πράξη εξαιρετικά τολμηρή. Και όταν το κάνεις αυτό, είναι σαφές ότι αυξάνονται οι πιθανότητες κλιμάκωσης. Αυτό είναι που προσπαθούμε να αποφύγουμε», δήλωσε στο Fox News.
Τα πλήγματα ανέβασαν το ηθικό στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Χάρκιβ, ενώ επεκτείνουν την επίθεση και στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις επιθέσεις με drones στις αεροπορικές του βάσεις, υποστηρίζοντας ότι βομβαρδιστικά επλήγησαν μόνο σε δύο τοποθεσίες, στις περιφέρειες Ιρκούτσκ και Μούρμανσκ.
Όπως ανακοίνωσε μέσω Telegram, οι επιθέσεις σε στρατιωτικά αεροδρόμια στις περιοχές Ιβάνοβο, Ριαζάν και Αμούρ αναχαιτίστηκαν, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί σε στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό.
Οι ρωσικές αρχές διερευνούν την υπόθεση ως τρομοκρατική ενέργεια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επιχείρηση “Ιστός Αράχνης” δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, εάν η Μόσχα είχε αποδεχθεί την ουκρανική πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
«Σήμερα βράβευσα τους μαχητές της Υπηρεσίας Ασφαλείας μας για τη σημαντική επιχείρηση καταστροφής 41 ρωσικών αεροσκαφών — τα μισά εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα, ενώ τα υπόλοιπα θα χρειαστούν χρόνια για να επισκευαστούν, αν επισκευαστούν ποτέ. Απολύτως νόμιμος στρατιωτικός στόχος. Τέτοιες επιχειρήσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση της ρωσικής τρομοκρατίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
«Αν είχε υπάρξει εκεχειρία πριν την επιχείρηση, δεν θα γινόταν η επιχείρηση. Το να ζητάς εκεχειρία δεν σημαίνει ότι κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια», πρόσθεσε.
🔥BREAKING: The SBU has released unique footage from the special operation “Spiderweb”
The video captures FPV drone strikes by the SBU on four enemy airfields: Olenya, Ivanovo, Dyagilevo, and Belaya. Among the aircraft hit are the A-50, Tu-95, Tu-22 as well as the An-12. pic.twitter.com/Jyu0bjwBvO
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) June 4, 2025
Διεθνή
Γερμανία: Σχέδιο Πιστόριους για δύναμη 460.000 στην Bundeswehr, όσο ο ελληνισμός της χώρας

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε την ανάγκη ενίσχυσης της Bundeswehr με έως και 60.000 νέους στρατιώτες, ώστε η συνολική δύναμη να φτάσει τους 460.000, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στον πληθυσμό των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο νέο αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Γερμανίας απέναντι σε σύγχρονες απειλές.
Την ανάγκη ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με έως και 60.000 επιπλέον στρατιώτες ανέδειξε ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ενόψει της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Το αίτημα σχετίζεται με τους αναθεωρημένους αμυντικούς στόχους της Συμμαχίας, υπό το βάρος της ρωσικής απειλής και των αυξημένων απαιτήσεων αποτροπής και ετοιμότητας.
Ο Πιστόριους υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια προκαταρκτική εκτίμηση, καθώς η Bundeswehr καλείται να ενισχύσει σημαντικά τη δύναμή της για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Το ΝΑΤΟ προωθεί μια στρατηγική αναβάθμισης των δυνατοτήτων του, με έμφαση στην αεράμυνα, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τις υποδομές εφοδιασμού και τις μεγάλες επίγειες μονάδες μάχης.
Παρά τις προσπάθειες για προσλήψεις, το προσωπικό της Bundeswehr μειώθηκε ελαφρώς το 2024, με τον αριθμό των στρατιωτών να διαμορφώνεται περίπου στους 181.150, έναντι στόχου για 203.000. Ο Πιστόριους έχει ήδη παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για ένα νέο σύστημα στρατιωτικής θητείας, το οποίο προβλέπει συνολικά 460.000 στελέχη, συμπεριλαμβανομένων τόσο ενεργών στρατιωτών όσο και εφέδρων.
Η ανάγκη για μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών ίσως επιταχύνει τη συζήτηση για την επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας. Ο κοινοβουλευτικός επίτροπος των Ενόπλων Δυνάμεων, Χένινγκ Ότε (CDU), δήλωσε πως το ζήτημα της εθελοντικής ή και υποχρεωτικής θητείας θα τεθεί ξανά κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία δεσμεύεται ακόμη από τη Συμφωνία 2+4 να διατηρεί περιορισμένο στρατιωτικό δυναμικό (μέχρι 370.000), ωστόσο οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις θέτουν νέα διλήμματα σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας.
Διεθνή
Ακραία πρόκληση! Δημόσια εμφάνιση του ενορχηστρωτή της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κασμίρ στη Λαχόρη του Πακιστάν
Η εμφάνισή του προκάλεσε ευρεία καταδίκη και ανέδειξε εκ νέου ερωτήματα για τις συνεχιζόμενες σχέσεις του Πακιστάν με απαγορευμένες τρομοκρατικές ομάδες

Σε μια σοκαριστική επίδειξη ατιμωρησίας, ο Σαϊφουλάχ Κασούρι, ανώτερος διοικητής της τρομοκρατικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα (LeT) και φερόμενος ως ενορχηστρωτής της φονικής επίθεσης της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ του Τζαμού και Κασμίρ, εμφανίστηκε να απευθύνεται σε δημόσια συγκέντρωση στη Λαχόρη του Πακιστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η εμφάνισή του προκάλεσε ευρεία καταδίκη και ανέδειξε εκ νέου ερωτήματα για τις συνεχιζόμενες σχέσεις του Πακιστάν με απαγορευμένες τρομοκρατικές ομάδες, κατηγορία που το Πακιστάν αρνείται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κασούρι συνοδευόταν από άνδρες της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών ISI.
Η συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου για τον εορτασμό της Youm-e-Takbeer (ημέρα πυρηνικών όπλων του Πακιστάν), διοργανώθηκε από την Πακιστανική Μαρκαζί Μουσουλμανική Λίγκα (PMML), μια πολιτική ομάδα με βαθιές σχέσεις με την LeT. Ο Κασούρι όχι μόνο μίλησε εκτενώς, αλλά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να χλευάσει τις κατηγορίες εναντίον του, καυχιέται ότι έγινε «πιο διάσημος» από τότε που ονομάστηκε στην υπόθεση του Παχαλγκάμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Ινδών τουριστών.
Αυτό που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο διεθνή συναγερμό ήταν η παρέα του Κασούρι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Δίπλα του κάθονταν ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Παντζάμπ, Μαλικ Μουχάμαντ Αχμάντ Χαν, και ο Υπουργός Τροφίμων, Μαλικ Ρασίντ Αχμάντ Χαν, και οι δύο ανώτεροι πολιτικοί του κυβερνώντος Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου-Ναουάζ (PML-N) και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ. Παρόντες ήταν επίσης ο Τάλχα Σαΐντ, γιος του ιδρυτή της LeT, Χαφίζ Σαΐντ, και ο Αμίρ Χάμζα, ένας τρομοκράτης που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και ανώτερο στέλεχος της LeT.
Βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση δείχνουν τον Κασούρι να μοιράζεται το βήμα με αυτά τα πρόσωπα, να χαιρετά το πλήθος που επευφημούσε και να εκφωνεί πύρινους λόγους που εξυμνούσαν τη μαχητικότητα και ορκίζονταν να «συνεχίσουν την αποστολή για την απελευθέρωση του Κασμίρ».
Ένα απροκάλυπτο μήνυμα;
Η εμφάνιση του Κασούρι χαρακτηρίστηκε από Ινδούς αξιωματούχους και διεθνείς αναλυτές ως ένα προκλητικό μήνυμα κρατικής συνενοχής ή, τουλάχιστον, ανοχής προς τρομοκρατικές οντότητες που δρουν εντός των συνόρων του Πακιστάν. Ενώ η Ισλαμαμπάντ αρνείται από καιρό τέτοιες κατηγορίες, περιστατικά όπως αυτό ενισχύουν την αυξανόμενη δυσπιστία για τις δεσμεύσεις της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Η δημόσια γιορτή ενός ανθρώπου που κατηγορείται για τη διεξαγωγή σφαγής δεν είναι απλώς κακή εικόνα — είναι απόδειξη μιας επικίνδυνης σύνδεσης μεταξύ κρατικών θεσμών και τζιχαντιστικών δικτύων», δήλωσε ανώτερος Ινδός αξιωματούχος πληροφοριών σε μέσα ενημέρωσης υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Η επίθεση στο Παχαλγκάμ
Η επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ ήταν ένα από τα πιο φονικά περιστατικά στην Κοιλάδα του Κασμίρ τα τελευταία χρόνια. Ενορχηστρωμένη από το Μέτωπο Αντίστασης (TRF), μια ομάδα-πρόσχημα της LeT, η επίθεση περιλάμβανε συντονισμένες επιθέσεις σε τουριστικό λεωφορείο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έρευνες από ινδικές υπηρεσίες ονόμασαν τον Σαϊφουλάχ Κασούρι ως τον βασικό σχεδιαστή και χρηματοδότη της επιχείρησης.
Πληροφορίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ο Κασούρι διέφυγε στο Πακιστάν-κατεχόμενο Κασμίρ λίγο μετά την επίθεση και βρίσκεται υπό την προστασία χειριστών που συνδέονται με τη Διαϋπηρεσιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ISI) του Πακιστάν έκτοτε.
Παγκόσμια σιωπή ή διπλωματική μομφή;
Ενώ το Νέο Δελχί καταδίκασε έντονα τη δημόσια εμφάνιση του Κασούρι, η ευρύτερη διεθνής αντίδραση παραμένει μέχρι στιγμής περιορισμένη. Ωστόσο, αρκετά δυτικά ινστιτούτα σκέψης και φορείς παρακολούθησης της τρομοκρατίας έχουν επισημάνει τη συγκέντρωση ως επικίνδυνο προηγούμενο. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η δημόσια υποστήριξη τρομοκρατών από κυβερνητικά πρόσωπα υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και θα μπορούσε να ενθαρρύνει μελλοντικές επιθέσεις στη Νότια Ασία.
Υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για να λογοδοτήσει το Πακιστάν σε πολυμερή φόρουμ, όπως η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), όπου είχε προηγουμένως συμπεριληφθεί στη γκρίζα λίστα για ζητήματα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ένα ευρύτερο μοτίβο
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πακιστανικές πολιτικές πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση ή την ενίσχυση εξτρεμιστικών αφηγήσεων. Η PMML, που διοργάνωσε τη συγκέντρωση, θεωρείται εδώ και καιρό πολιτικό μέτωπο της LeT, και ενώ παραμένει μη αναγνωρισμένη από την Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν, λειτουργεί ελεύθερα υπό διάφορα ψευδώνυμα.
Η παρουσία ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων στη συγκέντρωση υποδηλώνει είτε έλλειψη εποπτείας είτε μια ανησυχητική ευθυγράμμιση πολιτικών και μαχητικών συμφερόντων.
Τι ακολουθεί;
Καθώς η Ινδία εξετάζει τις διπλωματικές και στρατηγικές της απαντήσεις, η εμφάνιση του Σαϊφουλάχ Κασούρι σε δημόσια, πολιτική εκδήλωση σε πακιστανικό έδαφος μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο χαμηλό στις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικά οπλισμένων γειτόνων.
Το αν το Πακιστάν θα λάβει μέτρα κατά του Κασούρι —ή θα συνεχίσει να τον προστατεύει— θα παρακολουθείται στενά τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν, η συγκέντρωση αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδείξεων που υποδεικνύει μια ανησυχητική εμπλοκή μεταξύ κρατικής πολιτικής και διακρατικών τρομοκρατικών ομάδων.
ΠΗΓΗ: European Times
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!