Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η «επιστροφή» της Ελλάδας στην Λιβύη, η νέα ευκαιρία για οριοθέτηση ΑΟΖ και οι έρευνες της Exxon Mobil

Δημοσιεύτηκε στις

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Έπειτα από εννέα μήνες «εμπάργκο» στην κυβέρνηση Ντμπειμπά η Αθήνα επιχειρεί στροφή προς την Τρίπολη επιχειρώντας να καλύψει τον χαμένο χρόνο της απουσίας της από τα τεκταινόμενα στην περιοχή, να προλάβει την όποια αλλαγή ισορροπιών στην Αν. Μεσόγειο και κυρίως να πάρει θέση στην επόμενη μέρα.

Η κίνηση Γεραπετρίτη να συνομιλήσει χθες με την ομόλογο του Ν.Μάνγκους με την οποία συμφώνησαν να συναντηθούν τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, επιχειρεί την αποκατάσταση ενός στοιχειώδους επιπέδου επικοινωνίας με την Τρίπολη, ενώ έχει και ενεργειακό ενδιαφέρον.

Οι σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Helleniq Energy στα δύο Οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, με βάσει την «τροπολογία Μανιάτη», για τις οποίες τέλη του έτους πρόκειται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και εντός του 2024 να ληφθεί η επενδυτική απόφαση, αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τις ελληνο-λιβυκές σχέσεις.

Αν η αμερικανική εταιρεία κρίνει ότι τα μηνύματα είναι θετικά και αποφασίσει να προβεί σε ερευνητική γεώτρηση, αυτή θα γίνει σε περιοχή (μη οριοθετημένης) ελληνικής ΑΟΖ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τρίπολη, μπροστά στο ενδεχόμενο εύρεσης κοιτασμάτων στην συνορεύουσα με αυτήν ελληνική ΑΟΖ, θα δει με άλλο μάτι, την πρόκληση της Αθήνας για επίλυση της εκκρεμότητας των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μονομερή οριοθέτηση και από την Αίγυπτο της δικής της ΑΟΖ με την Λιβύη, ίσως «πείσει» την κυβέρνηση Ντμειμπά, ώστε να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της Ελλάδας για οριοθετήση των μεταξύ τους ζωνών. Αν πάλι δεν υπάρξει συμφωνία και το θέμα παραπεμφθεί στην Χάγη και πάλι οι εξελίξεις για την Αθήνα θα είναι θετικές, καθώς η εξέλιξη θα αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Στο σκέλος των δύο Οικοπέδων της Κρήτης, η μοναδική πλέον εκκρεμότητα για το σχήμα Exxon – Helleniq Energy είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν τρισδιάστατες έρευνες (οι δισδιάστατες ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο), κάτι που θα αποφασιστεί από την κοινοπραξία το φθινόπωρο.

Η τροπολογία Μανιάτη

Η χάραξη των θαλασσίων οικοπέδων της Κρήτης είχε γίνει στη βάση της γνωστής «τροπολογίας Μανιάτη» (2011), που έχει κατατεθεί και στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα στις περιπτώσεις που με γειτονικά κράτη δεν επιτυγχάνεται συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, θα θεωρείται ως εξωτερικό όριο η μέση γραμμή.

Αυτή ήταν μια σημαντική κίνηση της τότε κυβέρνησης με την οποία η Ελλάδα, αφενός ήθελε να ξεπεράσει τα εμπόδια που έθετε η αποτελμάτωση των συνομιλιών με την Αλβανία και τη Λιβύη στη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ορυκτών της πόρων, αφετέρου αποτελούσε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ασκώντας και μια μορφή πίεσης στις ατέρμονες συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών.

Επίσης, η Ελλάδα έβαζε ως τετελεσμένο στο τραπέζι τη μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ της, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς η Τουρκία ήδη είχε αρχίσει να κινείται και να διεκδικεί μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τα γεγονότα δικαίωσαν την Αθήνα, οι σεισμικές έρευνες στα Οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ολοκληρώθηκαν και πλέον η πίεση βρίσκεται στο γήπεδο των Λίβυων, προς την πλευρά των οποίων η Αθήνα έκανε χθες ένα νέο άνοιγμα με το τηλεφώνημα Γεραπετρίτη προς την Μανγκούς.

Μια κίνηση που κρίθηκε απαραίτητη στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διπλωματικό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα πεδίο στο οποίο, η μεν Τουρκία έσπευσε προ μηνών να αποκαταστήσει επαφές με την Ανατολική Λιβύη έχοντας απευθείας διαύλους και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου αλλά και τον στρατηγό Χαφτάρ σε μια «διαμεσολάβηση» που είχε την σφραγίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα δε, Εμιράτα, καθώς επίσης η Αίγυπτος, που καθ’ όλη την διάρκεια της λιβυκής κρίσης στήριζαν στρατιωτικά την Αν. Λιβύη και τον Χαφτάρ, πλέον κάνουν ανοίγματα στην Τρίπολη. Η επιδίωξη συνεννόησης για επίλυση της κρίσης στην Λιβύη σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού και τουρκικού Τύπου είναι στην κορυφή της ατζέντας των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων Άγκυρας-Καΐρου.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα είχε φτάσει να διατρέχει τον κίνδυνο να απομονωθεί ως προς το ρόλο που η ίδια είχε επιλέξει στην λιβυκή κρίση, και να καταλήξει με περιορισμένη έως και εξαιρετικά περιορισμένη δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις. Το χθεσινό άνοιγμα Γεραπετρίτη προς την Μανγκούς επιχειρεί να αποσοβήσει αυτό τον κίνδυνο.

Κίνηση επιβεβλημένη για έναν ακόμη λόγο. Στις ανοικτές εκκρεμότητες, εκτός του τουρκολυβικού μνημονίου, υπάρχει και ο κίνδυνος να υλοποιηθεί η συνεργασία της κυβέρνησης της Τρίπολης με την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες εντός της λιβυκής υφαλοκρηπίδας. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι έρευνες θα μπορούσαν να καλύψουν τμήμα τόσο του τουρκολυβικού μνημονίου, όσο όμως και της μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: ENERGYMAG.GR

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή! Το Ιράν καλεί Αμερικανούς επενδυτές;

Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης κατά τις τρέχουσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων σε 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ενόψει της τρίτης κατά σειρά συνάντησης Ηνωμένων Πολιτειών -Ιράν, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο (28/4) στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, για την θεσμοθέτηση ενός νέου αναθεωρημένου πλαισίου ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της κυβέρνησης της Τεχεράνης, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, συνεχίζει τις παρασκηνιακές του διαβουλεύσεις αρχικά στην Μόσχα και μετέπειτα στο Πεκίνο. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου ο αναλυτής του σταθμού μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπραγματευτική τακτική που εφαρμόζει η ιρανική πλευρά.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει χθες (21/4) σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Carnegie, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε από ιρανικά ΜΜΕ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να συναινέσει σε αμερικανικές επενδύσεις προκειμένου να αναπτυχθούν 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας προκειμένου να εφαρμοστούν κοινωφελείς αναπτυξιακοί σκοποί, τονίζοντας ότι μία τέτοια σύμπραξη θα έδινε ώθηση στην αμερικανική πυρηνική βιομηχανία, η οποία διάγει μία μακρά περίοδο ύφεσης. Παράλληλα τόνισε στο κείμενο της ομιλίας του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επρόκειτο ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο καθότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αντίθετο στα θρησκευτικά και ηθικά πρότυπα του καθεστώτος.

Ισραήλ: Προβληματισμοί και προληπτικές κινήσεις

Παρ’ όλα αυτά, η συνέχιση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στο Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, είναι ενδεικτικό ότι χθες (21/4) ολοκληρώθηκε μεγάλη άσκηση ετοιμότητας της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, για να αντιμετωπισθεί πιθανή ιρανική πυραυλική επίθεση, αντίστοιχη των επιθέσεων που είχαν σημειωθεί τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σε περίπτωση κατά την οποίαν καταρρεύσουν οι τρέχουσες αμερικανοϊρανικές συνομιλίες.

Παράλληλα, αίσθηση στα ισραηλινά ΜΜΕ προκάλεσε η πληροφορία ότι πρόσφατα διορίσθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών η Μεράβ Σέρεν, εμπειρογνώμονας και αναλύτρια για θέματα Ιράν, η οποία εκτός της αμερικανικής έχει και ισραηλινή υπηκοότητα. Η Σέρεν ορίσθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ιρανικών Υποθέσεων του Συμβουλίου, ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζουν ότι κατά το παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, ξανά για ζητήματα Ιράν, υιοθετώντας θέσεις που προέτρεπαν την ισραηλινή ηγεσία να υιοθετήσει επιθετικότερη πολιτική έναντι της Τεχεράνης. Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς, που διευκρινίζουν ότι η Σέρεν, κατά την διάρκεια της συνεργασίας της με το ισραηλινό ΥΠΑΜ είχε ασχοληθεί με ζητήματα που σχετίζονταν με την κατάσταση στην Δυτική Όχθη.

Τραμπ – Νετανιάχου: «Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά»

Κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν την πρόοδο των επαφών του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Στίβεν Ουίτκοφ, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί. Μετά το πέρας της, ο Πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στην διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι «οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, τόσο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά, όσο και ως προς την συνέχιση της ομαλής διεξαγωγής του εμπορίου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές σε μη στρατιωτικές υποδομές της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει. Ωστόσο δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πιέσεις για εκεχειρία

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε συμφωνία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες ώστε να δοθεί τέλος στις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Η Ουκρανία διατηρεί την πρότασή της να μην πλήττονται τουλάχιστον στόχοι αμάχων. Και περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη Μόσχα», δήλωσε. «Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό».

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της 30ωρης πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν το σαββατοκύριακο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πώς συνδέονται αυτά τα δύο θέματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός πάρα πολλές φορές και για επανειλημμένες παραβιάσεις του μορατόριουμ που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διυλιστήρια πετρελαίου.

«Πράγματι, ο πρόεδρος εξήγησε την περιπλοκότητα αυτού του θέματος μόλις χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δηλαδή, αν μιλάμε για εγκαταστάσεις μη στρατιωτικής υποδομής, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια σε ποιες περιστάσεις αυτές οι εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούν στρατιωτικό στόχο και σε ποιες περιστάσεις δεν μπορεί», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επικαλέστηκε δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο αν πολεμιστές του εχθρού συναντώνται εκεί. «Ως εκ τούτου υπάρχουν εδώ λεπτές διακρίσεις που έχει νόημα να συζητηθούν», σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Στη διάρκεια του πολέμου, άμαχοι έχουν σκοτωθεί και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, αν και πολύ περισσότεροι στην ουκρανική πλευρά.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Απριλίου σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Σούμι, σε σκόπιμη επίθεση σε αμάχους, σύμφωνα με το Κίεβο. . Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε συνάντηση Ουκρανών στρατιωτικών αξιωματικών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι «πρωταρχικός στόχος» στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες στο Λονδίνο αύριο, Τετάρτη, θα είναι να προωθηθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία συμφώνησε κατ’αρχήν σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, αλλά ο Πούτιν απάντησε με έναν μακρύ κατάλογο με ερωτήματα και όρους όσον αφορά την εφαρμογή της.

Η Ρωσία δηλώνει συχνά ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία και ότι το Κίεβο κατέστησε την πιθανότητα αυτή νομικά αδύνατη βάσει διατάγματος που εξέδωσε το 2022 ο Ζελένσκι, με το οποίο απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αφού η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, που βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της.

Αν η Ουκρανία θέλει συνομιλίες, κατέληξε ο Πεσκόφ, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα για να «άρει τα νομικά εμπόδια σε τέτοιου είδους επαφές».

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερη ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ινδία», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα.

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

«Αλλά πιστεύω επίσης ότι αν δεν καταφέρουμε με επιτυχία να συνεργαστούμε, ο 21ος αιώνας ενδέχεται να είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος για όλη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε.

Έπαινοι για τον Νατέντρα Μόντι

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαίνεσε ξανά τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά το δείπνο που είχαν χθες Δευτέρα.

Η τετραήμερη επίσκεψη του Βανς στην Ινδία έχει σε μεγάλο βαθμό και ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στη χώρα με τη σύζυγό του, την Ούσα, η οποία έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια από Ινδούς γονείς, και τα τρία παιδιά τους.

Πρόοδος στις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία

Η επίσκεψη ωστόσο έρχεται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του. Η Ινδία απειλείται με επιβολή δασμών 26% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο ανέστειλε στις 9 Απριλίου την επιβολή τους για 90 ημέρες.

«Ο πρωθυπουργός Μόντι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής. Κάνει σκληρό παζάρι», είπε ο Βανς στην ομιλία του στην Τζαϊπούρ.

Η Ινδία ελπίζει να «ολοκληρώσει θετικά» το πρώτο μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε χθες από το Σαν Φρανσίσκο η Ινδή υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σίθαραμαν.

Ο Βανς δήλωσε ότι εκείνος και ο Μόντι σημείωσαν καλή πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει τους αντιπροσώπους για την εμπορική διαπραγμάτευση. «Θέτει έναν οδικό χάρτη προς μια τελική συμφωνία μεταξύ των εθνών μας», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις17 λεπτά πριν

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Ακολουθεί η Τουρκία το κινεζικό μοντέλο υπεραλίευσης;

Η υδατοκαλλιέργεια είναι μια τεράστια βιομηχανία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα

Διεθνή47 λεπτά πριν

Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή! Το Ιράν καλεί Αμερικανούς επενδυτές;

Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης κατά τις τρέχουσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η Ιταλία στα Βαλκάνια: Εταίρος, Εγγυητής ή Ανταγωνιστής;

Η Ελλάδα οφείλει να το παρατηρεί όχι με αμηχανία, αλλά με οξυδέρκεια. Η πρόσφατη εμβάθυνση της ιταλο-αλβανικής συνεργασίας δεν αποτελεί...

Διεθνή2 ώρες πριν

Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο...

Διεθνή2 ώρες πριν

Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς...

Δημοφιλή