Weather Icon

H Ελλάδα γίνεται «πύλη» για την Ινδία στην Ευρώπη

H Ελλάδα γίνεται «πύλη» για την Ινδία στην Ευρώπη

Η Αθήνα επιδιώκει με προσεκτικές κινήσεις που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια να οικοδομήσει μια σχέση με το Νέο Δελχί που θα έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Μετά από μια εβδομάδα που έφερε την κυβέρνηση σε θέση άμυνας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονταν επί μέρες ανεξέλεγκτες και δοκίμασαν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού, η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη χώρα μας, η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού από το 1983 και την εποχή της Ίντιρα Γκάντι, έρχεται ως ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη για να μετατοπίσει την ατζέντα, αν και την επόμενη εβδομάδα εκκρεμεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την πολιτική προστασία.

Η Αθήνα επιδιώκει με προσεκτικές κινήσεις που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια να οικοδομήσει μια σχέση με το Νέο Δελχί που θα έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Για την ινδική οικονομία, βεβαίως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, με δεδομένο ότι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ενώ αποτελεί έναν παγκόσμιο παίκτη που ισορροπεί μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Σημειωτέον, ο κ. Μόντι θα έρθει στην Αθήνα επιστρέφοντας από τη Νότιο Αφρική, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των BRICS.

Η επίσκεψη του κ. Μόντι και μια επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ινδία που θα προγραμματιστεί για ύστερο χρόνο είναι, βεβαίως, το επιστέγασμα της προαναφερθείσας προσεκτικής προεργασίας που έχει γίνει. Ο νυν υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας το 2021 στην Αθήνα, ενώ είχε και ο ίδιος επισκεφθεί την Ινδία πέρυσι. Παράλληλα, στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας φιλοξενούνται όλο και συχνότερα τους τελευταίους μήνες σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με τα στελέχη από τις δύο χώρες να συνεκπαιδεύονται.

Η σχέση Ελλάδας-Ινδίας είναι σαφές ότι έχει αρκετά να «δώσει», με δεδομένο ότι οι Ινδοί αναζητούν πεδίο για business. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Ινδοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το Λιμάνι του Πειραιά ως διαμετακομιστικό κόμβο για τις ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για κάτι που ενδιαφέρει τους Ινδούς ιδιαίτερα μετά το Brexit και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας μοιάζει ιδανική.

Το γεύμα και οι επιχειρηματίες

Παράλληλα, ενώ ο κ. Μόντι ήρθε στην Αθήνα από τη Νότιο Αφρική, μια ομάδα επιχειρηματιών (9 τον αριθμό) έρχονται από το Νέο Δελχί στην Αθήνα για να έχουν συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων. Ούτως ή άλλως η Ινδία είναι στα ραντάρ του υπουργείου Εξωτερικών, με τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη να ετοιμάζει μεγάλη επιχειρηματική αποστολή με προορισμό τη χώρα για το φθινόπωρο.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Να οδηγήσει, δηλαδή, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα τεθούν επί τάπητος στο γεύμα που θα λάβει χώρα το μεσημέρι. Από ελληνικής πλευράς, πέραν του κ. Μητσοτάκη θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Προσκεκλημένοι είναι μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν που είτε έχουν συνέργειες με ινδικές επιχειρήσεις ή ενδιαφέρονται να ανοιχτούν στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΣΕΒ και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΙΤΑΝα Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Neptune Lines Μελίνα Τραυλού, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο του ομίλου Mytilineos, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της ION, τον Γιώργο Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της ΤΕΜΕΣ, τον Φωκίωνα Καραβία της Eurobank και τον πρόεδρο των φαρμακοβιομηχάνων και της εταιρίας ELPEN Θεόδωρο Τρύφωνα.

Από ινδικής μεριάς, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sanjiv Puri, ο εκτελεστικός διευθυντής της φαρμακευτικής Emcure Samit Satish Mehta, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας GMR που συμμετέχει στην κοινοπραξία για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Samit Satish Mehta, ο διευθυνών σύμβουλος της εταιρίας UPL που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία τροφίμων Vikram Shroff, ο διευθυντής του ινδικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης και των υφασμάτων Shahi Exports Harish Kumar Ahuja και ο αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας Intas Binish Chudgar. Το σημαντικό στοιχείο του μεσημεριανού γεύματος είναι ότι για αρκετή ώρα τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων θα μείνουν μόνοι, άνευ πρωθυπουργών, ώστε να συζητήσουν εκτενέστερα και να γνωριστούν καλύτερα.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube