Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Γκιουλέρ, ΥΑΜ Τουρκίας: Είμαστε σε θετική περίοδο με την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις

Περιμένω τον Ν. Δένδια στην Τουρκία, είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ

Στο καλό κλίμα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber» και την εφημερίδα «Sabah».

Aναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι είχε μια «εγκάρδια» και σε «πολύ καλό κλίμα» συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Επισημαίνοντας πως ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις σεσμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία. «Μπορούμε να τις επισκεφθούμε μετά τον Αύγουστο», σχολίασε.

Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης αναβάθμισης και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε πως η διαδικασία έχει εκκινήσει και βαίνει «ως επί το πλείστον θετικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στο αίτημα της Άγκυρας, τόνισε ωστόσο πως υπάρχει μια «διαδικασία στο Κογκρέσο».

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν «αποδέχεται» τη σύνδεση της πώλησης F-16 στην Άγκυρα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα: «Εισήλθαμε σε μια θετική περίοδο με την Ελλάδα μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρό μας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή της. Το δείχνουν και οι ίδιοι. Συγκεκριμένα η βοήθεια της Ελλάδας προς εμάς κατά τη διάρκεια του σεισμού, στη συνέχεια εκείνο το θλιβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και ό,τι κάναμε. Στη συνέχεια στείλαμε δύο αεροπλάνα για την πυρκαγιά στη Ρόδο. Αυτά βελτιώνουν τη θετική ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι δύο πλευρές είναι θετικές στην έναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών. Μπορούμε να αρχίσουμε να το υλοποιούμε αυτό το 2024.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή. Μπορούμε να την επισκεφθούμε μαζί μετά τον Αύγουστο. Η συνάντησή μας με τον κ. Δένδια στο Βίλνιους ήταν πολύ εγκάρδια, πολύ χαλαρή, σε πολύ καλή ατμόσφαιρα».

Για το τουρκικό αίτημα στις ΗΠΑ σχετικά με τα F-16: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 νέα F-16 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Η διαδικασία ξεκίνησε και βαίνει ως επί το πλείστον θετικά. Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι θέλει να τα δώσει. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία στο Κογκρέσο. Αν και δεν το αποδεχόμαστε, είναι γνωστό ότι ορισμένοι στις ΗΠΑ τείνουν να συνδέουν την πώληση των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν και αυτό δεν εκφράζεται ανοιχτά. Δηλώνουμε πάντα ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει τώρα να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ και εκφράζουμε ότι αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Για τις δραστηριότητες στη Λιβύη: «Η Τουρκία δεν άφησε ποτέ μόνες στις δύσκολες στιγμές τους τις φιλικές και αδελφικές χώρες με τις οποίες διατηρεί ιστορικές σχέσεις και στάθηκε πάντα στο πλευρό τους. Καμία χώρα, καμία φίλη και αδελφή μας δεν μπορεί να πει: “Περιμέναμε πολύ και η Τουρκία δεν ήρθε όταν είχαμε μεγάλη ανάγκη σε μια κατάσταση”. Δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα. Πήγαμε στη Λιβύη με επιστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ νόμιμης κυβέρνησης εκεί. Πέντε χώρες προσκλήθηκαν και μόνο εμείς ανταποκριθήκαμε θετικά και είπαμε ότι θα έρθουμε. Ο πρόεδρός μας έδειξε μεγάλη ηγετική ικανότητα και είπε ότι θα έρθουμε αμέσως. Με τον ίδιο τρόπο, είπε “θα είμαστε μαζί σας στο Αζερμπαϊτζάν” και άλλαξε την πορεία του πολέμου.

Αν είχαμε πάει στη Λιβύη αργά, ίσως η Τρίπολη να είχε πέσει. Όλοι ήταν στην άλλη πλευρά εκτός από εμάς. Στο τέλος, με τις προσπάθειές μας επετεύχθη ισορροπία.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπάρξει λύση εκεί χωρίς την Τουρκία. Γιατί όλοι γνωρίζουν για ποιο λόγο είναι οι άλλες χώρες εκεί. Αλλά η Τουρκία δεν έχει τέτοια έγνοια. Συνεχίζουμε να διεξάγουμε όλες τις δραστηριότητές μας εκεί με το σύνθημα ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο στρατό. Έχουμε πέντε εκπαιδευτικά κέντρα στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της παροχής συμβουλών και εκπαιδεύουμε τους στρατιώτες της Δύσης, δηλαδή της νόμιμης κυβέρνησης. Επιπλέον, ιδρύθηκαν εκεί σχολές δοκίμων. Σε αυτά τα σχολεία, οι Λίβυοι στρατιώτες λαμβάνουν εκπαίδευση στα αραβικά και τα τουρκικά. Οι σχέσεις με την Ανατολή αναπτύσσονται επίσης σταδιακά. Θεού θέλοντος, στο μέλλον, σε μια ενιαία Λιβύη, οι άνθρωποι εκεί θα ζουν ειρηνικά. Πιστεύω ότι θα μπορέσουν επίσης να φτάσουν στις μέρες που περιμένουν.

Παρόλο που ορισμένοι στη Λιβύη αντιτάχθηκαν αρχικά στη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, στην πραγματικότητα προσέφεραν στη Λιβύη ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Για τη συνάντηση με τον υπ. Αμυνας του Ισραήλ: «Επικoινωνήσαμε για να συγχαρούμε ο ένας τον άλλον ως δύο νεοδιορισθέντες υπουργοί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί τον Τ. Ερντογάν, αλλά αισθάνθηκε μια αδιαθεσία. Θα συναντηθούμε, όταν η ηγεσία του Ισραήλ επισκεφθεί την Τουρκία».

Για τις σχέσεις με την Αίγυπτο: «Ειλικρινά, δεν έχουμε χάσει πολύ χρόνο όσον αφορά την Αίγυπτο. Στέλνουμε προσωπικό εκεί κάθε χρόνο για μαθήματα αραβικών, δεν έχει διακοπεί αυτό. Εχουμε κι έναν στρατιωτικό ακόλουθο. Πιστεύω ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο μπορούν να βελτιωθούν πολύ γρήγορα».

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Υπό απειλή η ελευθερία του Τύπου στο Πακιστάν! Αυξάνεται η καταστολή εναντίον δημοσιογράφων

Ο Τύπος του Πακιστάν αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό ενάντια στις παρεμβάσεις από ισχυρούς κρατικούς θεσμούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το δημοσιογραφικό τοπίο του Πακιστάν αντιμετωπίζει μια ανησυχητική κρίση, καθώς οι κυβερνητικές και στρατιωτικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες για την καταστολή του ανεξάρτητου ρεπορτάζ. Οι πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων και οι νέοι περιοριστικοί νόμοι έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον της ελεύθερης έκφρασης στη χώρα.

Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της καταστολής ήρθε στις 25 Μαρτίου 2025, όταν ο Muhammad Waheed Murad, ένας ρεπόρτερ των Urdu News που ανήκουν στη Σαουδική Αραβία, μεταφέρθηκε βίαια από το σπίτι του στο Ισλαμαμπάντ. Η οικογένειά του ανέφερε ότι μια ομάδα μασκοφόρων ατόμων, πιθανώς αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, εισέβαλαν στην κατοικία του τις πρώτες πρωινές ώρες, παρασύροντάς τον χωρίς ένταλμα. Ώρες αργότερα, οι αρχές τον κατηγόρησαν για «κυβερνοτρομοκρατία» και διάδοση «ψευδών και πλαστών πληροφοριών». Ο Murad παραμένει υπό κράτηση, με τις ανησυχίες να αυξάνονται για την ασφάλεια και τα νόμιμα δικαιώματά του.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, ο δημοσιογράφος με έδρα το Καράτσι και ιδρυτής της πλατφόρμας ψηφιακών ειδήσεων Raftar, Farhan Mallick, συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FIA) με κατηγορίες για υποκίνηση ψευδών ειδήσεων και προώθηση αντικρατικών αφηγήσεων. Η υπόθεση του Μάλικ έχει προκαλέσει σημαντική καταδίκη από διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) και της Ομοσπονδιακής Ένωσης Δημοσιογράφων του Πακιστάν (PFUJ), που ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Όταν το δικαστήριο δεν παρέτεινε την προφυλάκιση του Farhan Mallick, η FIA τον συνέλαβε και πάλι σε υπόθεση εγκλήματος στον κυβερνοχώρο για τη λειτουργία κέντρων απάτης και του πήρε πίσω την επιμέλεια. Χωρίς στοιχεία για την εμπλοκή του, ο κ. Mallick συνελήφθη μόνο βάσει καταθέσεων που δόθηκαν δύο άτομα που συμμετείχαν σε αυτή την απάτη.

Στο επίκεντρο αυτών των συλλήψεων βρίσκεται ο νόμος 2025 (PECA) για την πρόληψη των ηλεκτρονικών εγκλημάτων (Τροποποίηση), ένας νόμος που έχει επικριθεί ευρέως για τους σαρωτικούς περιορισμούς του στο ψηφιακό περιεχόμενο. Ο νόμος ποινικοποιεί τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών», επιβάλλοντας αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης και των υψηλών προστίμων. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αόριστη γλώσσα του επιτρέπει στις αρχές να το χρησιμοποιούν ως όπλο εναντίον δημοσιογράφων και φωνών που διαφωνούν.

Σύμφωνα με τον νόμο PECA, οι δημοσιογράφοι που αναφέρουν ευαίσθητα θέματα —ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν κυβερνητικές ή στρατιωτικές υποθέσεις— αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους. Οι γενικοί ορισμοί του νόμου σημαίνουν ότι σχεδόν κάθε κριτική αναφορά μπορεί να ταξινομηθεί ως ψευδείς ειδήσεις, τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο ή επίθεση σε κρατικούς θεσμούς.

Ο Τύπος του Πακιστάν αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό ενάντια στις παρεμβάσεις από ισχυρούς κρατικούς θεσμούς. Ο στρατός, γνωστός για την ισχυρή του επιρροή στις εθνικές υποθέσεις, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για ενορχήστρωση προσπαθειών ελέγχου των μέσων ενημέρωσης. Οι πρόσφατες συλλήψεις του Murad και του Mallick ταιριάζουν σε ένα καθιερωμένο μοτίβο φίμωσης φωνών που αμφισβητούν την επίσημη αφήγηση.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) καταδίκασε έντονα αυτά τα περιστατικά, χαρακτηρίζοντάς τα άμεση επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Δημοσιογράφων του Πακιστάν εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία, προειδοποιώντας ότι αυτές οι ενέργειες απειλούν το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας. Παρά τις διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει να δικαιολογεί τις ενέργειές της επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Η φήμη του Πακιστάν ως επικίνδυνης χώρας για τους δημοσιογράφους είναι καλά τεκμηριωμένη. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν το Πακιστάν στην 152η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, τονίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, από τη νομική δίωξη μέχρι την απόλυτη βία. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων τοποθετεί το Πακιστάν στη 12η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ατιμωρησίας, αντικατοπτρίζοντας την υψηλή συχνότητα των δολοφονιών δημοσιογράφων που μένουν ατιμώρητες.

Η αυξανόμενη χρήση νομικών πλαισίων για τη φίμωση των δημοσιογράφων εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη δημοκρατική ακεραιότητα της χώρας. Ο νόμος PECA και άλλα περιοριστικά μέτρα υποδηλώνουν ότι το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης του Πακιστάν κινείται προς μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο, με λιγότερες δυνατότητες για ανεξάρτητη αναφορά. Αυτή η καταστολή έχει αναγκάσει πολλούς δημοσιογράφους σε αυτολογοκρισία, εξορία ή σιωπή – φοβούμενοι τιμωρία επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους.

Η διεθνής κοινότητα, οι οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προστασία των δημοσιογράφων στο Πακιστάν. Χωρίς ελεύθερο τύπο, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η ίδια η δημοκρατία παραμένουν σε κίνδυνο. Εάν επιμείνουν οι τρέχουσες τάσεις, το Πακιστάν μπορεί σύντομα να βρεθεί ανάμεσα στα πιο καταπιεστικά έθνη για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, μια πραγματικότητα που απειλεί όχι μόνο τους δημοσιογράφους αλλά τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών του.

ΠΗΓΗ: Afghan Diaspora

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία!

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατς, διεμήνυσε χθες στον νέο de facto ηγέτη της Συρίας, τον Άχμαντ αλ Σάρα, πως θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» αν απειληθεί η ασφάλεια του Ισραήλ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων κοντά στη Δαμασκό εξαπέλυσαν την Πέμπτη οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά την προειδοποίηση ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, που κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία πως επιδιώκει να «αποσταθεροποιηθεί» η Συρία.

Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί προχθές Τετάρτη το βράδυ στην κεντρική Συρία και στην περιοχή της Δαμασκού ακολουθήθηκαν από χερσαία επιδρομή στο νότιο τμήμα της συριακής επικράτειας. Συνολικά σκοτώθηκαν δεκατρείς άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκάιρ Πέντερσεν κάλεσε χθες το Ισραήλ «να σταματήσει τις επιθέσεις αυτές (…) οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες να οικοδομηθεί νέα Συρία, σε ειρήνη με τον εαυτό της και την περιφέρεια, κι αποσταθεροποιούν τη Συρία σε ευαίσθητη στιγμή».

Χθες βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη διεξήγαγαν νέα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στην περιφέρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προειδοποιήσεις από το Ισραήλ

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την κατάληψη της εξουσίας από συμμαχία ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων την 8η Δεκεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στη συριακή επικράτεια, σχεδόν όλα από αέρος.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατς, διεμήνυσε χθες στον νέο de facto ηγέτη της Συρίας, τον Άχμαντ αλ Σάρα, πως θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» αν απειληθεί η ασφάλεια του Ισραήλ.

Προχθές το βράδυ, η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε σειρά βομβαρδισμών, εναντίον κέντρου στρατιωτικής έρευνας στη Δαμασκό, στρατιωτικού αεροδρομίου στη Χάμα και της αεροπορικής βάσης T4 στην επαρχία Χομς — οι δυο τελευταίες εγκαταστάσεις βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Συρίας.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο «καταστράφηκε σχεδόν εντελώς» και κατήγγειλε «προσπάθεια εκ προμελέτης για την αποσταθεροποίηση της Συρίας».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν στα πλήγματα στο αεροδρόμιο στη Χάμα.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τουλάχιστον ένα στρατιωτικό αεροσκάφος απανθρακωμένο και στρατιωτικά οχήματα, ανάμεσά τους ένα με εγκατεστημένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, να έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Κτίριο του κέντρου επιστημονικής έρευνας στο Μπαρζέ, προάστιο της Δαμασκού, επίσης καταστράφηκε, μετέδωσε ανταποκριτής του AFP.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έπληξαν «στρατιωτικές δυνατότητες στις συριακές βάσεις στη Χάμα και T4», καθώς και «άλλες στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή της Δαμασκού».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον στρατό των νέων de facto αρχών ανέφερε πως η ΄Τουρκία προσπαθεί να εγκαταστήσει «στρατιωτικές θέσεις» στη Συρία, ανάμεσά τους μια «στο εσωτερικό της βάσης T4».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Γεδεών Σάαρ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι διαδραματίζει «αρνητικό ρόλο στη Συρία», όπως και «στον Λίβανο». «Δεν νομίζουμε πως η Συρία πρέπει να γίνει τουρκικό προτεκτοράτο», πέταξε.

«Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά»

Στη Ντεράα, εξοργισμένο πλήθος πήγε χθες στις κηδείες εννιά ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή χερσαία εισβολή.

«Πρόκειται για αγροτική περιοχή (…) όπου κανένας δεν απειλεί τις ισραηλινές δυνάμεις. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά δεν αποδεχόμαστε να μας επιτίθενται», είπε ο 48χρονος Χάλεντ αλ Άουντατ.

Οι επαρχιακές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο εννιά ανθρώπων κοντά στην πόλη Νάουα, έπειτα από βομβαρδισμό που ακολουθήθηκε από χερσαία επιδρομή. Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη πιο βαθιά στο συριακό έδαφος από οποιαδήποτε προηγουμένη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα θύματα ήταν κάτοικοι που πήραν τα όπλα έπειτα από εκκλήσεις σε τζαμιά να αποκρουστεί η ισραηλινή προέλαση.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά στη νότια Συρία και «εξάλειψε ένοπλους τρομοκράτες» με πλήγματα που εξαπέλυσε από εδάφους και από αέρος.

«Η παρουσία όπλων στη νότια Συρία αποτελεί απειλή για το κράτος του Ισραήλ», ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού.

Η κατάσταση μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ισραήλ έστειλε μονάδες πέρα από την λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο υψίπεδο του Γκολάν, στη νοτιοδυτική Συρία. Και προχώρησε σε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του πρότερου καθεστώτος, επιχειρηματολογώντας πως σκοπός του είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο το οπλοστάσιο του Άσαντ να πέσει στα χέρια των νέων αρχών, που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει «τζιχαντιστές».

Στα τέλη του Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απαίτησε την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε χθες βράδυ την Κυριακή το Ισραήλ πως «έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» και «αποσταθεροποιεί» τη Συρία «προκαλώντας χάος και τροφοδοτώντας την τρομοκρατία».

Η τουρκική διπλωματία έκρινε πως το Ισραήλ πρέπει «να εγκαταλείψει» τις «επεκτατικές πολιτικές του, να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει και να σταματήσει να υπονομεύει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Συρία».

Το Ισραήλ κατά πληροφορίες έχει καλέσει τον βασικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να φροντίσουν το κράτος της Συρίας να είναι αδύναμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στενός σύμμαχος του Πούτιν στην Ουάσινγκτον! Επιχείρηση επηρεασμού του Τραμπ

Ο λόγος για τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας και απεσταλμένο του Πούτιν για τη διεθνή οικονομική και επενδυτική συνεργασία, Κίριλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες εξασφάλισης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα.

Ο λόγος για τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας και απεσταλμένο του Πούτιν για τη διεθνή οικονομική και επενδυτική συνεργασία, Κίριλ Ντμιτρίεφ, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες εξασφάλισης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Την είδηση μετέδωσε πρώτο το CNN.

Η επίσκεψη του Ντμιτρίεφ στις ΗΠΑ- για την πραγματοποίηση της οποίας η κυβέρνηση Τραμπ έχει άρει προσωρινά τις κυρώσεις- υπογραμμίζει την εντυπωσιακή αλλαγή που πραγματοποιείται στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, καθώς ο απεσταλμένος της Μόσχας είναι ο υψηλότερος Ρώσος αξιωματούχος που έχει επισκεφθεί τη χώρα από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, σχολιάζει η Washington Post.

Από την άλλη, ο Γουίτκοφ έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Μόσχα σε μια προσπάθεια να κλείσει συμφωνία για κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Μιλώντας στον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, τον περασμένο μήνα, ο απεσταλμένος του Τραμπ είπε ότι «συμπαθούσε» τον Πούτιν.

Πού εστιάζει η προσέγγισή του

Ο Ντμίτριεφ συμμετείχε στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Σαουδική Αραβία με τις ΗΠΑ. Έχει μάλιστα δηλώσει ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είχαν «πολύ καλό διάλογο» ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Έχει αναφερθεί σε σειρά από τομείς όπου η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν, από τις σπάνιες γαίες μέχρι την Αρκτική.

Ο Ντμίτριεφ θεωρείται ένας άνθρωπος με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να συνεργαστεί. Επίσης, έχει το είδος των ισχυρών διασυνδέσεων που παίζουν σημασία στη Μόσχα, σημειώνει η WP, αναφέροντας ότι η σύζυγός του, Ναταλια Ποποβα, είναι στενή φίλη με τη μικρότερη κόρη του Πούτιν, Εκατερίνα Τιχονοβα, και υπηρετεί ως αναπληρωτής διευθυντής του Innopraktika, του τεχνολογικού ιδρύματος της Τιχονοβα.

Ωστόσο, και παρά την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, η επίσκεψη έρχεται σε μια φάση που ο Τραμπ εμφανίζεται να χάνει την υπομονή του με την στάση της Μόσχας σχετικά με ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνοντας μάλιστα «εκνευρισμένος» με τον Πούτιν.

Με βάση αυτά, στόχος του Ντμίτριεφ θα μπορούσε να είναι να καθησυχάσει την αμερικανική κυβέρνηση και να τονίσει εκ νέου την πιθανότητα όχι μόνο της διευθέτησης του πολέμου αλλά και των μεγάλων οικονομικών συμφωνιών.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις9 λεπτά πριν

Πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ για βομβαρδισμό του Ιράν

Με το χέρι στην σκανδάλη ο Τραμπ μεταφέρει βομβαρδιστικά σε απόσταση βολής από τα πυρηνικά του Ιράν.

Άμυνα45 λεπτά πριν

Κάποιος πρέπει να μάθει στους λήπτες αποφάσεων ότι άλλο είναι η Άμυνα και άλλο η αποτροπή, και πως η θαλάσσια κυριαρχία θέλει ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό

Αν επιτρέψουμε μια περαιτέρω πτώση στη ναυτική ισχύ μας επ’ ωφελεία της ασπίδας του Αχιλλέα, κινδυνεύουμε

Διεθνή2 ώρες πριν

Υπό απειλή η ελευθερία του Τύπου στο Πακιστάν! Αυξάνεται η καταστολή εναντίον δημοσιογράφων

Ο Τύπος του Πακιστάν αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό ενάντια στις παρεμβάσεις από ισχυρούς κρατικούς θεσμούς.

Οικονομία2 ώρες πριν

Οι δασμοί Τραμπ και η «πυρηνική βόμβα» της Ευρώπης

Βαρύς ο δασμολογικός «πέλεκυς Τραμπ» κατά της Ευρώπης

Διεθνή2 ώρες πριν

Νέα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία!

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Ισραέλ Κατς, διεμήνυσε χθες στον νέο de facto ηγέτη της Συρίας, τον Άχμαντ αλ Σάρα,...

Δημοφιλή