Γερμανία , Ρωσία 11 Αυγούστου 2023

Γερμανία: Ανησυχία για την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Γερμανία: Ανησυχία για την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Η υπόθεση του Τόμας Χ. που κατηγορείται για κατασκοπεία δεν αποτελεί εξαίρεση

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι γερμανικές αρχές απέναντι στα αυξανόμενα περιστατικά κατασκοπίας υπέρ της Μόσχας. Ένας ακόμη Γερμανός πολίτης-αξιωματικός συνελήφθη στο Κόμπλεντς.

“Η επαγρύπνηση είναι το βασικό πρόταγμα αυτή τη στιγμή” ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, πρώην twitter, ο Γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν σχετικά με τη σύλληψη και ανάκριση Γερμανού πολίτη, αξιωματικού του γερμανικού στρατού με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας.

“Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεταβάλλει της κατάσταση ασφαλείας και στη Γερμανία. Η απειλή της κατασκοπίας, των εκστρατειών παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων παίρνει άλλες διαστάσεις” σχολίασε από την πλευρά της, η υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ μιλώντας στα ΜΜΕ του ομίλου Funke.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, το απόγευμα της Τετάρτης για τη σύλληψη στο Κόμπλεντς του Τόμας Χ. αξιωματικού που υπηρετούσε σε υπηρεσία αρμόδια για την προμήθεια των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων με στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Η υπόθεση του Τόμας Χ. δεν αποτελεί εξαίρεση

Ο Τόμας Χ. φέρεται να είχε έρθει με δική του πρωτοβουλία σε επαφή τόσο  με τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο όσο και με το ρωσικό προξενείο της Βόννης, προσφέρονταάς του συνεργασία με την μορφή παροχής πληροφοριών. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο Γερμανός πολίτης φέρεται να ενεργούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό των γερμανικών υπηρεσιών τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τον Μάιο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του είχε εκδοθεί στις 27 Ιουλίου. Διενεργήθηκαν έρευνες στο διαμέρισμά του και τελεί ήδη από κράτηση.

Γερμανικά ΜΜΕ πάντως σήμερα υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη υπόθεση κατασκοπίας υπέρ της Μόσχας επί γερμανικού έδαφος. Στα τέλη του 2022 υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ονόματι Κάρστεν Λ.είχε επίσης συλληφθεί για φερόμενη προδοσία, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενεργούσε για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Άλλες δύο τουλάχιστον αντίστοιχες υποθέσεις κατασκοπίας στο Ντίσελντορφ και στο Πότσνταμ είχαν φτάσει στις γερμανικές αρχές, ήδη πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube