Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 24 Αυγούστου 2023

Forbes για κατάρριψη αεροσκάφους Πριγκόζιν: Κι αν το έκαναν οι Ουκρανοί;

Forbes για κατάρριψη αεροσκάφους Πριγκόζιν: Κι αν το έκαναν οι Ουκρανοί;

Το Κίεβο είχε υποσχεθεί”ιδιαίτερες εκπλήξεις”

Του Melik Kaylan

Όλοι φαίνεται να έχουν ξεχάσει ότι η εξόντωση του αφεντικού της Wagner Πριγκόζιν έγινε πάνω στην ώρα για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Θυμηθείτε ότι το Κίεβο υποσχέθηκε “ιδιαίτερες εκπλήξεις” για την περίσταση. Μεταξύ των σεναρίων, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η ισχυρή πιθανότητα εμπλοκής της Ουκρανίας. Ας το κάνουμε.

Οι ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εξήγησαν μάλλον επιμελώς ότι το αεροσκάφος του Πριγκόζιν (στο οποίο επέβαινε ολόκληρη η ηγεσία της Wagner) είχε απενεργοποιήσει ανεξήγητα τον αναμεταδότη του και είχε καταστεί “σκοτεινή” ή κρυφή πτήση. Την ίδια ώρα, προφανώς, ένα ουκρανικό drone βρισκόταν στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η εξήγηση λέει ότι η ρωσική αεράμυνα μπορεί να κατέρριψε κατά λάθος το αεροσκάφος Embraer που μετέφερε το Πριγκόζιν ως μη αναγνωρίσιμο εχθρικό στοιχείο, νωρίς στην τροχιά του από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη, περίπου 300 χλμ. από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι σχολιαστές έχουν ήδη υποστηρίξει ότι η επίσημη εικασία περί εσφαλμένης κατάρριψης δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαφανή, λεπτή κάλυψη για μια ξεκάθαρη δολοφονία από το Κρεμλίνο. Το επιχείρημα είναι ταυτολογικό: ο Πριγκοζίν εξόργισε τα αφεντικά, καταρρίφθηκε, οπότε το διέταξε – ποιος άλλος; – ο Πούτιν. Σίγουρα, διόλου απίθανο. Όμως το ουκρανικό σενάριο φαίνεται εξίσου πιθανό. Μισούσαν τον Πριγκόζιν για τις φρικαλεότητες που διέπραξε η συμμορία του στη χώρα τους. Το Κίεβο υποσχέθηκε εντυπωσιακούς θριάμβους στο μέτωπο του πολέμου εγκαίρως για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επιχειρούσε σε κοντινούς προς το αεροσκάφος Πριγκόζιν ουρανούς. Εύκολα θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι ένα ουκρανικό drone το οποίο πετούσε ψηλά κατέρριψε το τζετ του Πριγκόζιν με όπλα αέρος-αέρος.

Δυνατότητες

Ομολογουμένως, δεν έχουμε δει ακόμη παραδείγματα εμπλοκής UAV σε εχθροπραξίες αέρος-αέρος, ωστόσο κάθε μέρα κομίζει ειδήσεις για drones προσαρμοσμένα σε νέες χρήσεις, ιδίως όσον αφορά την ικανότητά τους να φτάνουν στη Μόσχα. Αλλά, μπορεί να υποστηρίξετε, το τζετ είχε φτάσει τα 28.000 πόδια, υψηλότερα από τις δυνατότητες των ουκρανικών drones που γνωρίζουμε.

Oι Ουκρανοί έχουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar που φτάνουν τα 25.000 πόδια και τα υπόλοιπα 3.000 μπορούν να καλυφθούν από έναν κατευθυνόμενο πύραυλο. Το TB2 μπορεί επίσης να παραμείνει εν πτήση για 24 ώρες. Το οποίο σενάριο μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί το αεροπλάνο του Πριγκόζιν “σκοτείνιασε”, αν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ρωσικές αναφορές και να πιστέψουμε ότι έτσι συνέβη. Οι αισθητήρες του αεροπλάνου εντόπισαν άραγε ένα drone στην περιοχή ή έναν πύραυλο στην πορεία πτήσης τους;

Αναμφίβολα, το Embraer του Πριγκόζιν έχει δυνατότητα προειδοποίησης ραντάρ για οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στον ίδιο εναέριο χώρο, κυρίως για την αποφυγή σύγκρουσης. Μπορεί επίσης, σε καιρό πολέμου, να διαθέτει παράλληλο σύστημα ειδοποίησης για κλείδωμα ραντάρ ή εναέρια αντικείμενα τα οποία το προσεγγίζουν γρήγορα. Για να σταματήσουν να παρακολουθούνται περαιτέρω από ένα κοντινό αντικείμενο όπως ένα drone, οι πιλότοι πιθανόν να απενεργοποίησαν τον αναμεταδότη.

Εάν το σενάριο φαίνεται υπερβολικά τραβηγμένο, σκεφτείτε ότι και όλα τα άλλα είναι εξίσου. Ας δούμε όμως ακόμη πιο προσεκτικά. Όταν το διαβόητο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα BUK κατέρριψε την μη στρατιωτική πτήση της Malaysian Airlines, MH17, πάνω από την Ουκρανία, μια από τις πολλές κενές περιεχομένου δικαιολογίες που επικαλέστηκαν οι Ρώσοι ήταν ότι το αεροσκάφος κάλυπτε κατά την πτήση του τα ίχνη ενός κοντινού ουκρανικού πολεμικού αεροσκάφους. Το υποτιθέμενο ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος σκόπευε να δολοφονήσει τον Πούτιν κάπου μακριά στη Ρωσία. Το 2014. Παράλογο. Αλλά μείνετε μαζί μου. Έτσι, σε μια μέρα τόσο γεμάτη συμβολισμούς όσο η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, θα φαινόταν θελκτικό για το Κίεβο να υπενθυμίσει στη Ρωσία εκείνη τη φρίκη του 2014 πάνω από τους ουρανούς της Ουκρανίας, μιμούμενο τη δικαιολογία, αυτή τη φορά στην πραγματικότητα, πετώντας ένα UAV κοντά στο αεροσκάφος του Πριγκόζιν και δελεάζοντας τη Μόσχα να το καταρρίψει.

Και αν αυτό φαντάζει πολύ αμφίβολο, σκεφτείτε επίσης ότι, την ίδια μέρα, η Ουκρανία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-30 πάνω από την Κριμαία από ένα ταχύπλοο, κατέστρεψε μια συστοιχία αεράμυνας εκεί κοντά και κατέλαβε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, στο Χάρκοβο, φορτωμένο με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και Su-30, τον οποίο εξοπλισμό μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν (πολλοί συμβολισμοί αεροπορικού πολέμου σε μια μέρα). Πέτυχαν το τελευταίο, “μια ειδική επιχείρηση”, δωροδοκώντας τον πιλότο του ελικόπτερου. Προσγειώθηκε ξαφνικά με το φορτίο προς έκπληξη των στρατιωτικών επιβατών του που προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να αντισταθούν. Εν ολίγοις, η διείσδυση, η πληροφόρηση και η ικανότητα της Ουκρανίας φαίνονται αρκετά ισχυρές ώστε να προκαλέσουν ένα περιστατικό όπως η καταστροφή του Embraer του Πριγκόζιν κοντά στη Μόσχα.

Μάθημα

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πούτιν λατρεύει να πραγματοποιεί παραστατικές ή συμβολικές πράξεις βίας ως μάθημα για όποιον παρακολουθεί, pour decourager les autres (για να αποθαρρύνει τους υπόλοιπους), όπως λένε οι Γάλλοι. Η εισβολή του στη Γεωργία το 2008 ήταν το πρώτο τέτοιο έργο τιμωρητικού θεάτρου, πριν από ακριβώς 15 χρόνια. Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, τότε πρόεδρος της Γεωργίας, φίλος του Ζελένσκι τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σήμερα φυλακισμένος, απομονωμένος, δηλητηριασμένος και πεθαίνει στα χέρια του φιλορωσικού καθεστώτος στη χώρα του. 

Η σημερινή δύσκολη θέση του Σαακασβίλι αναμφίβολα προορίζεται από τον Πούτιν ως μάθημα για άλλους τέτοιους ηγέτες, ιδίως για τον Ζελένσκι. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, αν σε μια μέρα και μήνα γεμάτους σημασία, το Κίεβο επέλεξε να εξοργίσει τον Πούτιν αναπτύσσοντας το ίδιο του το εγχειρίδιο εναντίον του, με ένα μεγάλο χαστούκι ορατό σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube