Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 24 Αυγούστου 2023

Ερντογάν: Δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας – Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Ερντογάν: Δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας – Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Ο Ερντογάν στηρίζει τους Τατάρους της Κριμαίας κόντρα στη Μόσχα

Σαφή και ξεκάθαρη θέση ως προς το στάτους της ρωσοκρατούμενης από το 2014 Κριμαίας πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις που έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου της Πλατφόρμας για την Κριμαία.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στους Τούρκους Τατάρους της Κριμαίας και ευχήθηκε ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα.

«Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, στηρίζει αποφασιστικά ότι το βήμα αυτό είναι παράνομο από την πρώτη ημέρα», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως «διατηρούμε επίσης τη θέση μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας, ενός από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Κριμαίας, είναι επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων μας».

Στη συνέχεια ο Ερντογάν υπογράμμισε πως «με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνω την προσδοκία μας ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ταταρικού Milli Majlis της Κριμαίας Νεριμάν Τζελάλ και οι φίλοι του θα αφεθούν ελεύθεροι. Όπως λέω πάντα, δεν υπάρχει νικητής στον πόλεμο και δεν υπάρχει ηττημένος στην ειρήνη. Με αυτό κατά νου, διατηρούμε την πεποίθησή μας ότι ο πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πρέπει να τερματιστεί με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Σε αυτή τη διαδικασία, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και τουλάχιστον τα μέρη να είναι προετοιμασμένα για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά τόνισε πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την αναζωογόνηση της πρωτοβουλίας για τον Εύξεινο Πόντο. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθούν οποιαδήποτε βήματα που θα αυξήσουν περαιτέρω την ένταση και θα βλάψουν την ηρεμία στον Εύξεινο Πόντο».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube